A repce segítheti a bioüzemanyag-gyártást
A repce segítheti a bioüzemanyag-gyártást

Az idei év előrejelzései alapján a gabona és az olajos magvak kereslete jelentősen nő, a bioüzemanyagok iránti kereslet pedig nem csak rekordot dönt, de 2024-ben várhatóan ismét növekedni fog ez a szegmens.

Az idei évben az élelmiszerek, a takarmány és üzemanyagok iránti kereslet globálisan továbbra is erős, mely a gazdálkodókat továbbra is arra ösztönzi, hogy a terméshozamot növelő és megőrző technológiákra helyezzék a hangsúlyt. Az idei év előrejelzései alapján a gabona, az olajos magvak kereslete jelentősen nő és a bioüzemanyagok iránti kereslet nem csak rekordot dönt, de 2024-ben várhatóan ismét növekedni fog ez a szegmens.

A bioüzemanyag gyártás során a repcemag sajtolás után visszamaradt dara nagyon jól felhasználható a takarmányiparban, hiszen megfelelő fehérje- és rosttartalma miatt jól emészthető az állatok számára. A repcéből kinyert olajat metanollal vagy etanollal átészterezve teszik alkalmassá fosszilis hajtóanyagok helyettesítésére, vagy azokkal történő összekeverésére. A biodízel alkalmazásának előnye, hogy alapanyagai évről évre megújuló erőforrásból származnak.

Európában az éghajlati viszonyok miatt a repce- és napraforgóolaj a bioüzemanyagok fő forrása. A repce bioüzemanyag iparban történt felhasználása képes enyhíteni a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátási és energiabiztonsági kihívásokat. Alacsony dermedési pontja révén a repceolaj kiváló üzemanyag alapanyag lehet a hidegebb klímával rendelkező régiókban is.

Számos előnye és felhasználása miatt a repce továbbra is a második helyet foglalja el az olajos növénykultúrákban hazánkban. A Központi Statisztikai Hivatal 2022. júniusi jelentése szerint az olajos magvú növények közül a repce termesztése tavaly kismértékben visszaszorult: 209 ezer hektáros területe 52 ezer hektárral kisebb volt az egy évvel korábbinál.

Bár a repce vetésterülete az elmúlt években csökkent Magyarországon, számos felhasználási területe és kereslet növekedése miatt a termelőknek érdemes bizalmat fektetni ebbe a növénybe.

(Magyar Mezőgazdaság)

search icon