Sok kertész igazi csodaszernek tartja: te tudod, mire jó a kovaföld?
Sok kertész igazi csodaszernek tartja: te tudod, mire jó a kovaföld?

Ha kicsit jobban belemerülünk a témába, mi mindenre jó a kovaföld, már-már azt gondolhatjuk: íme, tényleg létezik egy univerzális elixír, egy minden nyavalyára bevethető szupertitkos csodaszer. A kovaföld ugyanis a szagtalanítástól a kullancs- és bolhaporig sok mindenre használható, de hűséges rajongói ennél jóval több felhasználási lehetőségét ismerik.

Mi is az a kovaföld?

A kovaföld fő összetevői olyan aprócska élőlények maradványai, amelyek létezéséről alig veszünk tudomást. Furcsa kis amőbák, fitoplanktonok és egysejtű életformák, amelyek a tápláléklánc legalján léteznek, és fotoszintézis segítségével a szén-dioxidot és a vizet oxigénné alakítják át. Amikor meghalnak, a tavak és folyók mélyén az iszap részévé válnak.

Ki fedezte fel?

Ahogy lenni szokott, nincs új a nap alatt, a kovaföldet igazából senkinek sem kellett felfedeznie, ugyanis már az ókori görögök is használták, főként építőanyagként, a téglákhoz. A természetes kovaföld egyébként egy fehéres, sárgásbarnás színű, rendkívül finom, aprószemű por.

A benne található silica (szilícium-dioxid) a leggyakoribb anyag a Földön. A természetes kovaföld 85%-ban tartalmaz szilícium-dioxidot, a maradék részben pedig más oxidokat találunk meg benne.

Mivel nagyon apró, finom szemcséjű, már a legelején érdemes kihangsúlyozni, hogy kis mennyiségben, a tüdőbe belélegezni az ember számára is roppant veszélyes lehet.

Tehát bármire is használjuk, legyünk óvatosak, ne szippantsuk be a porát, a gyerekek kezébe ne adjuk, nem játék!

Nélkülözhetetlen vegyszermentes irtószer lehet egy biokertben, amit hatékonyan alkalmazhatunk a kártevők elleni védekezésben.

Van, aki szerint egyaránt bevethető például rovarok, csigák, férgek, pókok, levéltetvek és kullancsok ellen. A rovarok és csigák számára a kovapor ugyanis olyan, mintha ezernyi penge szurkálná a testüket, a sok apró sérülés gyors kiszáradáshoz vezet, és a kártevők rövid időn belül elpusztulnak. Egyszerűen szórjuk a port a növények töve köré, de a levélzetre is hinthetünk belőle, csigák és meztelencsigák ellen is hatásos. Eső után mindig újra ki kell juttatnunk belőle.

Ez a puha, selymes ásványi anyag textúrájában igencsak hasonlít a krétaporra vagy a lisztre. A legegyszerűbb felhasználási területe a biokerteken túl a konyha, ahol súroló mosogatószerként is bevethetjük, mivel természetes koptató hatással bír, így a rozsdamentes edények és felületek kiváló tisztítója.

Mire jó az étkezési minőségű kovaföld?

A leírások szerint az étkezési minőségű kovaföld egy teljes mértékben biztonságos, hozzáadott anyagoktól mentes, természetes szagtalan por. A termékajánlók szerint az emberi szervezetre számos jótékony hatással bírhat, jót tesz a bőrnek és a hajnak, segíti az egészséges bélműködést.

Ha táplálék-kiegészítőként, egészségügyi okok miatt állnánk neki szedni, akkor csak óvatosan, és mindenképpen kérjük ki orvosunk tanácsát!

Ha biogazdálkodóként, vagy csak otthon a kertünkben és a lakásban szeretnénk bevetni, akkor vödrös kiszerelésben is megvásárolható. Egy kiló kovaföld viszont nem olcsó mulatság 7-10 ezer forintba kerül. Viszont a vödrös kiszerelésnél vigyázzunk, ha nem szerepel rajta, hogy étkezési célra használható, akkor véletlenül se fogyasszuk!

(Forrás: hellovidek.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon