Sorra adják fel a méhészek
Sorra adják fel a méhészek

Egyre kétségbeejtőbb a méhészek helyzete, de nemcsak Magyarországon, hanem az Európai Unió többi nagy méztermelő országában is.

Hiába adott jó mézet a napraforgó, a méhészeknek semmi okuk nincs az örömre: az uniós mézpiacok befagytak, gyakorlatilag nincs semmi felvásárlás, és még ha fel is bukkan egy-két hirdetés, olyan alacsony árat kínálnának a mézért, hogy azon nem éri meg értékesíteni. Az ágazatban egyre inkább eluralkodik a világvége-hangulat, egyre több magyar méhész gondolkodik azon, hogy végleg hátat fordít a szakmának.

A közkeletű vélekedés szerint ha az Európai Unió nem tesz határozott lépéseket a termelői védelme érdekében, akkor annak a jövőben katasztrofális következményei lehetnek a méhészeti ágazatra és a mezőgazdaságra nézve is.

Azt már a nyár elején is lehetett látni, hogy ez az év nem lesz a méhészek kedvence: a tél második fele enyhébb volt mint a tavasz, ráadásul a méhanyák is többször leálltak a petézéssel, nem gyarapodtak az állományok. Erről korábban Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke beszélt az Agrárszektornak.

A szakember most a lap ismételt érdeklődésére elmondta, hogy sajnos nem történt érdemi változás az évben, a nyár első felében is maradt a túl csapadékos időjárás, ráadásul több helyütt jégeső is nehezítette a méhek és a méhészek dolgát. Ez pedig nem tett jót sem a repcének, sem az akácnak. A szakember hozzátette, hogy nemcsak akácmézből lett gyenge az idei termés, de az utána következő mézelő növények, a selyemkóró, a szelídgesztenye és a facélia is jóval kevesebbet adott, mint egy átlagos évben.

Bross Péter azt is elmondta, hogy vannak olyan méhészek Magyarországon, akik július 1-ig egyáltalán nem, vagy csak alig-alig pergettek. Az OMME elnöke szerint minden idők legrosszabb éve az idei, a sok eső és a júliusi időjárás miatt csak a napraforgó mézelt remekül, ebből lett egyedül jó termés.

Továbbra is gyengék a felvásárlási árak, de felvásárlás sincs nagyon

Üröm az örömben ugyanakkor, hogy a felvásárlási árak továbbra is rendkívül gyengék. A szakember elmondta, hogy a kereskedők az 1,5-2 évvel ezelőtti felvásárlási áraknak a felét kínálják most, ha ugyan egyáltalán adnak árajánlatot.

Katasztrofális helyzetben van az ágazat. A méztermés is átlag alatti lett ebben az évben, ráadául a mézárak az inflációval ellentétesen mozognak

emelte ki Bross Péter.

Az OMME elnöke emlékeztetett, Magyarország nettó exportőr, a hazai méhészek 3x annyi mézet termelnek, mint amennyi elfogy itthon. De mostanra a hazai piacok is beszűkültek, mert jelentős mértékben csökkent a magyarok vásárlóereje.

A gondokat tetézi, hogy a 4-5 éve még csak magyar mézet kínáló áruházláncokban is megjelentek az import mézek, és Magyarországon a forgalomban levő mézek 33%-a is import már.

Bross Péter szerint a jelenlegi helyzetben az ágazat magyar szereplői 40%-kal kevesebb mézet tudnak exportálni, mivel a kereskedők a kínai, az ukrán és a dél-amerikai mézeket vásárolják fel, ezzel elégítik ki a szükségleteiket.

(forrás: agrarszektor.hu)
Kiemelt kép: Canva

search icon