Növekszik a spenót népszerűsége
Növekszik a spenót népszerűsége

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint hazánkban mintegy 541 hektáron termesztenek spenótot.

A NAK közleménye szerint, a nagyüzemi termesztés alapvetően a feldolgozóipar igényeit elégíti ki, míg a frisspiaci spenótot elsősorban kisgazdaságokban, házikertekben állítják elő, fűtetlen fóliák alatt. A spenótot számos országban és eltérő klimatikus körülmények között termesztik, napjainkban pedig a világ egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb zöldségféléjének számít. Termesztése gazdaságos, mivel alacsony hőigényéből adódóan már kora tavasszal vethető, korán kezd teremni, így az első szabadföldi „primőr” zöldségfélének tekinthető.

A világ legnagyobb spenóttermelője, messze megelőzve a többieket, Kína, 30,6 millió tonnával. A nagy spenóttermesztők közé tartozik még az Egyesült Államok (382 000 tonna), Törökország (230 000 tonna, Japán (208 000 tonna) és Indonézia (170 000 tonna).

Hazánkban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, 2022-ben 12 100 tonna termést takarítottak be a gazdálkodók, ami 32 százalékkal haladta meg a 2017–2021 közötti évek átlagát. Ez az adat is jól mutatja, hogy az egészségtudatosabb táplálkozással és a zöldség változatos felhasználhatóságával hazánkban is érzékelhetően nő a kereslet a spenót iránt.

A spenót kiemelkedő fehérje- és ásványianyag-tartalma miatt az egyik legmagasabb táplálkozási értékkel rendelkező zöldségféle. Bár a köztudatban leginkább a spenót magas vastartalma terjedt el, ám emellett jelentős mangán-, cink-, réz-, kálium- és kalciumforrásnak számít. A-, C– és K-vitaminból tartalmaz jelentősebb mennyiséget, emellett B2-, B6- és E-vitamin tartalma is említésre méltó.

A korszerű táplálkozás elengedhetetlen része lett a spenót, amelyhez az is hozzájárul, hogy elkészítési módja egyre változatosabb. A főzeléken túl számos étel készíthető belőle nyersen és főzve is. Nyersen zöld saláták és zöldség smoothiek alapanyaga, de készíthető belőle szósz, töltelék, és tésztaétel is. Párolva zöldségköretként, és különböző tészták mellé is felhasználható.

A természet adta, növényi alapú élelmiszerek a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is bemutatásra kerültek, számos alternatívát mutatva az egészségesebb ételek elkészítéséhez és fogyasztásához.

(NAK)

Fotó: Pixabay

search icon