A jelenlegi száraz időjárás kedvez az aratásnak
A jelenlegi száraz időjárás kedvez az aratásnak

Az elmúlt napok nagyrészt száraz időjárása kedvez az aratásnak, de a forróság az érésben lévő kalászosoknak nem tesz jót.

A HungaroMet Zrt. agrometeorológiai elemzése szerint, az elmúlt egy hét egyre melegebb, többnyire száraz időjárást hozott, de a megelőző bő egy hónap csapadékos időjárása miatt a harminc napos csapadékösszeg még így is jelentős. A mérési adatok sokfelé 30-90 milliméter közötti pozitív eltérést mutatnak a sokéves átlaghoz képest, az Alföld déli és keleti tájain pedig többfelé 10-40 milliméter a csapadékhiány.

A talajok felszínközeli része sokat száradt az egy héttel ezelőtti, sokfelé telített állapothoz képest. A hőmérséklet gyorsan emelkedett múlt péntektől, szerdán az Alföld jelentős részén a 35 Celsius-fokot is elérte vagy meghaladta és kedd óta éjszakánként sem hűlt 15 Celsius-fok alá.

A vegetáció, így az ültetett növények is két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Az őszi vetések a legtöbb helyen már beértek vagy a teljes éréshez közeli állapotban vannak, az aratás elkezdődött, az érés kezdetén hullott sok csapadék azonban nem tett jót a termésnek. A kalászosok táblái a felhőszakadások által érintett területeken megdőltek, és a gyakran nedves állományokban a gombás megbetegedések is gondot okoztak.

Az elemzés kitér arra is, hogy a napraforgó- és kukoricaállományok kedvező körülmények közt fejlődhetnek. A talaj a legtöbb helyen még elegendő nedvességet tartalmaz. A napraforgó már egyre többfelé virágzik, és a kukorica is virágzás előtti stádiumban van, ezek a növények mostantól igényelnék a legtöbb nedvességet optimális fejlődésükhöz. Az előrejelzés szerint a következő napokban több hullámban érkező hidegfrontok mérséklik a forróságot, és adnak esélyt némi csapadékra. Keddtől többfelé várhatóak záporok és zivatarok.

A Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is számos előadás, és kerekasztal-beszélgetés hangzott el a hazánkat is érintő szélsőséges és változékony időjárással kapcsolatban.

(HungaroMet)

Fotó: Canva

search icon