Tízezrek halnak meg a nagyüzemi állattartás légszennyezése miatt
Tízezrek halnak meg a nagyüzemi állattartás légszennyezése miatt

Egy frissen megjelent amerikai kutatásról számolt be a CNN, mely szerint évente 12 700 amerikai haláláért felelős a nagyüzemi állattartás légszennyezése, amihez további több ezret tesz hozzá az ipari mezőgazdaság többi ága.

A cikk szerint a tudósok régóta tudják, hogy a gazdálkodás nagy mértékben járul hozzá a légszennyezéshez, de ez az első olyan tanulmány, mely közvetlenül kapcsolja össze az állati eredetű élelmiszerek előállítását a szennyezés miatti halálozásokkal.

A tanulmány megállapította, hogy az egyik legnagyobb problémát az állati ürülékből és a műtrágyából felszabaduló ammónia okozza, mely más részecskékkel egyesülve egészségre káros vegyületeket képez. Hasonlóan veszélyes az is, hogy az aratás során rengeteg PM2,5 részecske kerül a levegőbe.

Utóbbiak között ráadásul gyakran lehetnek nehézfémek vagy olyan rákkeltő összetevők melyek nem csak a tüdőben lerakódva, de a vizekben feloldódva az élelmiszerláncon keresztül is veszélyt jelenthetnek.

A kutatók szerint csak az Egyesült Államokban évi 10 700-13 100 légszennyezésből fakadó korai halálozást lehetne elkerülni azzal, ha a fogyasztók a vegetáriánus vagy vegán étrendre térnének át, de már azzal is 6 300-zal kevesebb lehet az áldozatok száma, ha a vörös húsokat szárnyasokkal váltanák ki.

Legalább ilyen fontos lehet az is, hogy a gazdák az állati eredetű trágyát forgassák vissza a termőföldekbe. Ezzel rengeteg műtrágya használatát lehetne kiváltani, miközben a termőföldek minősége és tápanyagtartalma is javulna.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(CNN)

search icon