Tönkreteheti az emelkedő tengerszint Egyiptom éléskamráját
Tönkreteheti az emelkedő tengerszint Egyiptom éléskamráját

Komoly fenyegetést jelent a Nílus-deltájára a tengerszint-emelkedés, ami egyben milliók megélhetését, az ország gazdaságát és az élelmiszer-ellátást is veszélybe sodorhatja.

A Nílus-deltát az IPCC már 2007-es jelentésében az éghajlatváltozás hatásai által leginkább veszélyeztetett régiók közé sorolta. A veszélyek pedig nem is túlságosan távoliak: a helybéli gazdák már évek óta küzdenek azzal, hogy a sós víz terméketlenné teszi földjeiket, a védekezés és a helyreállítás pedig igen költséges.

A terület egyébként birodalmak éléskamrája volt korábban, az egyiptomi fáraók, később pedig a Római Birodalom is az itt termelt élelmiszerre tudott támaszkodni. A modern Egyiptom 104 millió lakosának mintegy 40%-a él a területen, amely becslések szerint az ország gazdaságának felét adja. Mindez azonban egyre nagyobb veszélybe kerül.

Egy nemrégiben megjelent tanulmány arról számol be, hogy a delta területének egynegyede fekszik a tengerszint alatt, vagy azzal egy szinten. Az IPCC legborúlátóbb forgatókönyve szerint 2100-ra akár a 0,5–1 métert is elérheti a tengerszint-emelkedés, ez pedig több kilométerrel tolhatja beljebb a partvonalat a deltában. Nem csak rengeteg terület kerülne így víz alá, de még több válna terméketlenné a beszivárgó sós víz miatt. Szintén jelentős problémát jelentene, hogy az itt élő nagyszámú népesség ivóvízbázisát is tönkretehetné a sós víz.

A hatások egy része már ma is kézzelfogható. Míg korábban a környékbeli gazdák igen sokszínű termelést folytattak, addig ma elsősorban a sónak ellenálló növényeket, például mangót és citrusféléket termesztenek. Sok gazda a földjeik magasításával próbál védekezni: 1–2 méternyi új talajréteget hozatnak földjükre. Ez költséges, de rövidtávon hatásos megoldás. Mások emelt ágyásokkal dolgoznak. A kormány is próbálja segíteni a védekezést, csatornákat ásnak, illetve gátakat emelnek a tengerparton.

Érdekes ellentmondás, hogy miközben Egyiptom a globális szén-dioxid kibocsátás mindössze 0,6%-ért felelős, az éghajlatváltozás hatásaira az egyik legérzékenyebb ország. Ráadásul ahogy látjuk, a problémák kiemelten veszélyeztetik a mezőgazdaságot.

Az észak-afrikai országban a napokban kezdődik majd az ENSZ globális éghajlat-változási csúcstalálkozójának aktuális ülése, a COP27. (The Independent)

search icon