Űrtechnológiás tehetséggondozás indult a hazai iskolákban
Űrtechnológiás tehetséggondozás indult a hazai iskolákban

Elindult az ESERO (European Space Education Resource Office) Hungary programja, melynek célja, hogy a fiatalok körében népszerűsítse a természettudományos tantárgyakat.

Az Európai Űrügynökség (ESA) és magyar partnerei által létrehozott ESERO Hungary program igazi űrkalandra csábítja a diákokat és újra vonzóvá teszi számukra a STEM, vagyis a tudományos-technológiai tárgyakat.

Az ESERO az űrkutatás varázsát, az ismeretlen felfedezésének izgalmát használva kelti fel a diákok figyelmét, hogy jobban megértsék és megszeressék ezeket a tudományágakat: a program bemutatja az űrkutatás gyakorlati alkalmazásait és felhívja a figyelmet az űriparban rejlő karrierlehetőségekre. Nem mellesleg pedig lebontja azt a káros tévhitet, hogy ezek a tudományágak csak a zseniknek valók.

Hosszú volt az út a magyar iskolákig

Az ESERO nemzetközi programja 2006-ban indult útjára, amikor az ESA és partnerei összefogtak, hogy az eljövendő generációkból születhessenek meg az űrkutatás következő pionírjai. Az elmúlt évek alatt számos sikeres kezdeményezést és programot indítottak el, amelyek révén több ezer diák és tanár részesülhetett az ESERO nyújtotta lehetőségekben.

Magyarországon az ESERO Hungary 2024-ben kezdte meg működését a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával. A program megvalósításában a Design Terminal, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) is közreműködik.

Hogyan érkezik meg az űrkorszak az iskolákba?

Az ESERO Hungary izgalmas és interaktív módon vonja be a programban részt vevő diákokat és tanárokat. A program egyik legfontosabb eleme a tanárképzés, amely során az általános és középiskolai tanárok számára ingyenes képzéseket, oktatási anyagokat, workshopokat és tanulmányi utakat kínálnak. Ezek a képzések lehetővé teszik az oktatók számára, hogy a legújabb és legérdekesebb módszerekkel keltsék fel a diákok érdeklődését a STEM-tárgyak iránt.

A program részeként számos gyakorlati foglalkozást is szerveznek, amelyek során a diákok közvetlenül tapasztalhatják meg az űrkutatás izgalmait és kihívásait: robotokat építhetnek, rakétákat indíthatnak vagy akár szimuláció által alkothatják meg az életet egy Hold-bázison. Ezek a programok nemcsak szórakoztatóak, de komoly tudományos alapokon is nyugszanak, és segítenek a diákoknak abban, hogy jobban megértsék a STEM-tárgyak összetettségét és szépségét.

Csak együtt lehet igazán messzire jutni

A Design Terminal, Közép-Európa vezető innovációs ügynöksége, kiemelt szerepet játszik az ESERO Hungary program sikerében. Az ügynökség hitvallása, hogy innováció nem létezhet optimista, támogató közösség nélkül és ennek megteremtésén fáradozik 2014-es indulása óta. Az eltelt 10 év során 2500-nál is több startupot segített és 250-nél több program megvalósításában vett részt.

A Design Terminal 2021 óta dolgozik az ESA-val, vezetve az Ügynökség Üzleti Inkubációs Központját (ESA BIC) és Technológiai Bróker programját Magyarországon, amelyek magas szintű szakmai támogatást nyújtanak a vállalkozások számára, megnyitva az utat az űrkutatás és az innováció világába. A Design Terminal és az ESA közötti együttműködés révén az ESERO Hungary program nemcsak a diákok és tanárok számára nyújt értékes lehetőségeket, hanem hozzájárul Magyarország tudományos és technológiai fejlődéséhez is. Az ESERO program és a Design Terminal közös erőfeszítései révén a fiatalok egy izgalmas és perspektivikus jövő felé vezető úton indulhatnak el, ahol a tudomány és az innováció kapui szélesre tárulnak előttük.

Forrás: Design Terminal
Kiemelt kép: Canva

search icon