Zöldalgák áramtermelő képességét vizsgálták a szegedi kutatók
Zöldalgák áramtermelő képességét vizsgálták a szegedi kutatók

Az eddig ismert fajoknál akár tízszer nagyobb áramtermelésre képes zöldalga törzset azonosítottak a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) munkatársai.

A Magyar Kutatási Hálózathoz (HUN-REN) tartozó szegedi intézmény közleménye szerint, a molekuláris fotobioenergetikai csoport szakemberei a zöldalgák áramtermelő képességét vizsgálták Nia Petrova vezetésével. A növényi és állati életformák megjelenését a Földön a fotoszintetikus fényenergia-átalakítás tette lehetővé. A fotoszintetizáló fajok szerves anyagokat és oxigént termelnek a napfény energiájának segítségével, valamint szén-dioxid és víz felhasználásával. A fotoszintetizáló mikroalgák elektromos áram termelésre is képesek az úgynevezett bio-fotovoltaikus (BVP) eszközök alkotójaként, amelyek ígéretes potenciális megújuló energiaforrások.

A tudományos élet hazai és külföldi képviselői a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is részt vettek. A rendezvény kiállítási csarnokában online üzleti megbeszélések is zajlottak a külföldi vállalatok és szakmai intézmények, illetve a kiállításon jelen lévő magyar partnerek részvételével. A megbeszélésekbe 50 külföldi cég, illetve intézmény kapcsolódott be Afrika, Ázsia, Közép és Dél-Amerika illetve Európa összesen 32 országából.

A BVP-eszközökben a mikroalgák a fény energiáját megkötik, majd a fotoszintetikus rendszeren „átáramló” elektronok egy része az algasejtet elhagyva, úgynevezett mediátor molekulák segítségével elektromos áramot hoz létre. A jelenlegi BPV-eszközök hatékonysága azonban egyelőre annyira alacsony, hogy csak távoli tervként szerepel az ipari méretű felhasználásuk.

A BPV-eszközök teljesítményének növelésére lehetséges megoldást nyújthatnak az erősen exoelektrogén algatörzsek, amelyek nagy elektromos áramsűrűség létrehozására képesek. Nia Petrova és munkatársai azonosítottak egy zöldalga törzset (Parachlorella kessleri MACC-38), amely körülbelül tízszer magasabb áramtermeléssel rendelkezik, mint az irodalomban eddig ismertetett algafajok.

Ennek a zöldalga törzsnek az áramtermelése elsősorban fotoszintetikus eredetű, és az algasejtek a folyamat során megőrzik az életképességüket. A MACC-38 törzs alkalmazásával így jelentősen növelhető a BPV-eszközök hatékonysága, ami által a fosszilis energiaforrások egy negatív karbonlábnyommal rendelkező, igen ígéretes „zöld” alternatívájává válhatnak.

(HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont)

Fotó: Canva

search icon