ZöldsĂ©gek Ă©s gyĂŒmölcsök a grillen – HasznĂĄld a nyĂĄr Ă­zeit!

ZöldsĂ©gek Ă©s gyĂŒmölcsök a grillen – HasznĂĄld a nyĂĄr Ă­zeit!
ZöldsĂ©gek Ă©s gyĂŒmölcsök a grillen – HasznĂĄld a nyĂĄr Ă­zeit!

A nyĂĄr Ăłhatatlanul összefonĂłdik a grillezĂ©ssel. A boltok tele vannak grillezni valĂł hĂșsokkal, kolbĂĄszokkal vagy sajtokkal. Azonban a zöldsĂ©geket Ă©s a gyĂŒmölcsöket sokan kifelejtik a repertoĂĄrbĂłl, holott Ă­nycsiklandĂł Ă©s egĂ©szsĂ©ges finomsĂĄgok kĂ©szĂ­thetƑk belƑlĂŒk szabad tƱzön.

Ahhoz, hogy jĂł grillzöldsĂ©get Ă©s -gyĂŒmölcsöt kĂ©szĂ­ts, Ă©rdemes nĂ©hĂĄny szabĂĄlyt betartani. Illetve az sem mindegy, mit grillezel!

Hogyan kĂ©szĂ­tsd el a legjobb grillzöldsĂ©geket Ă©s -gyĂŒmölcsöket?

TökĂ©letesen megsĂŒlt, szuper grillzöldsĂ©geket szeretnĂ©l kĂ©szĂ­teni? A grill begyĂșjtĂĄsa elƑtt fogadd meg a következƑ tanĂĄcsokat!

  1. Az egyenletes sĂŒtĂ©s Ă©rdekĂ©ben mindent egyforma mĂ©retƱre kell vĂĄgnod: rĂĄadĂĄsul minden falatba több zöldsĂ©get (mĂĄskĂ©nt fogalmazva több Ă­zt) tehetsz!
  2. HasznĂĄlj fĂ©mnyĂĄrsat, a fanyĂĄrs ugyanis könnyen megĂ©g a grillen!
  3. Forgasd meg idƑben! Ez nyilvĂĄnvalĂłnak tƱnhet, de fontos! A jĂł grillezett zöldsĂ©gnek minden oldala egyenletesen megsĂŒlt, ezĂ©rt ĂŒgyelj arra, hogy a sĂŒtĂ©s felĂ©nĂ©l megforgasd a nyĂĄrsakat.
  4. FƑzĂ©s elƑtt Ă©s utĂĄn fƱszerezz! A zöldsĂ©gek maximĂĄlis Ă­zesĂ­tĂ©se Ă©rdekĂ©ben olĂ­vaolajjal, sĂłval Ă©s borssal fƱszerezz grillezĂ©s elƑtt! UtĂĄna Ă­zlĂ©s szerint mehet rĂĄjuk öntet vagy sokfĂ©le friss fƱszernövĂ©ny, esetleg mĂĄrtogatĂłs szĂłsz.
  5. Ne hagyd ki a szĂłszt! A grillezett zöldsĂ©gek önmagukban is jĂłk, de egy Ă­zletes szĂłsz csodĂĄlatossĂĄ teheti Ƒket.
A grillezés szabålyait könnyƱ betartani.
Kép: canva

Miket grillezz?

Majdhogynem bĂĄrmit grillezhetsz, de akadnak olyan zöldsĂ©gek Ă©s gyĂŒmölcsök, amelyek kifejezetten jĂłl mƱködnek a rĂĄcsokon. Az alĂĄbbiakat Ă©rdemes kiprĂłbĂĄlni:

Szinte bårmilyen zöldséget grillezhetsz.
Kép: canva

A gyĂŒmölcsök között is akadnak jĂł alapanyagok, amelyekre esetleg nem is gondolnĂĄl:

  • ananĂĄsz,
  • barack,
  • fĂŒge,
  • eper,
  • görögdinnye,
  • szilva,
  • körte,
  • alma,
  • sĂĄrgabarack,
  • citrom,
  • banĂĄn.

LĂĄthatod tehĂĄt, hogy a megfelelƑ recepttel a kezedben bĂĄrmit grillezhetsz, sƑt, szuper kĂ­sĂ©rletezĂ©si lehetƑsĂ©g ez. NĂ©hĂĄny alaprecept segĂ­thet abban, hogy ne csak köretkĂ©nt tekints a grillzöldsĂ©gekre Ă©s -gyĂŒmölcsökre, hanem bĂĄtran feldobd Ƒket a rĂĄcsokra.

A barack példåul isteni grillezve.
Kép: canva

Grillezett zöldségnyårs

Amikre szĂŒksĂ©ged lesz:

  • olajspray a grillhez,
  • 1 sĂĄrga tök kockĂĄra vĂĄgva,
  • 1 cukkini, kockĂĄra vĂĄgva,
  • nĂ©hĂĄny kisebb gomba szĂĄrral,
  • 1 kis vöröshagyma darabokra vĂĄgva,
  • 1 piros kaliforniai paprika darabokra vĂĄgva,
  • 1 zöld kaliforniai paprika darabokra vĂĄgva,
  • 1 kukorica kockĂĄra vĂĄgva
  • extra szƱz olĂ­vaolaj csepegtetĂ©shez,
  • tengeri sĂł Ă©s frissen Ƒrölt fekete bors.

Ami illik mellĂ© szĂłszkĂ©nt: tzatziki, pesto, Ă©des-savanyĂș szĂłsz.

A zöldségnyårs önmagåban is remek étel.
Kép: canva

Így kĂ©szĂ­tsd el!

MelegĂ­tsd fel a grillt közepesen magas hƑmĂ©rsĂ©kletƱre, Ă©s permetezd be tapadĂĄsmentesĂ­tƑ spray-vel. A zöldsĂ©geket 4 fĂ©mnyĂĄrsra fƱzd fel! Locsold meg a zöldsĂ©geket olĂ­vaolajjal, Ă©s sĂłval, borssal Ă­zesĂ­tsd Ƒket! A nyĂĄrsakat oldalankĂ©nt 8 percig grillezd, vagy amĂ­g a zöldsĂ©gek megpuhulnak Ă©s enyhĂ©n megpirulnak. Vedd le a grillrƑl, Ă­zlĂ©s szerint fƱszerezd, Ă©s a kĂ­vĂĄnt szĂłsszal vagy öntettel tĂĄlald!

Grillezett görögdinnye

Amire szĂŒksĂ©ged lesz:

  • 1 lime leve Ă©s hĂ©ja,
  • 80 gramm mĂ©z,
  • 1 evƑkanĂĄl olĂ­vaolaj,
  • 1 kis görögdinnye vastag szeletekre vĂĄgva,
  • frissen tĂ©pett mentalevĂ©l tĂĄlalĂĄshoz,
  • pelyhes tengeri sĂł tĂĄlalĂĄshoz.
FĂŒstös Ă©s Ă©des egyszerre
Kép: canva

Így kĂ©szĂ­tsd el!

MelegĂ­tsd fel a grillt vagy a grillserpenyƑt közepes lĂĄngon! Egy közepes tĂĄlban keverd össze a lime levĂ©t Ă©s hĂ©jĂĄt, a mĂ©zet Ă©s az olĂ­vaolajat!

Kend meg a keverĂ©kkel a görögdinnyeszeleteket, Ă©s helyezd Ƒket a grillre! Addig sĂŒsd, amĂ­g a grillnyomok meg nem jelennek, Ă©s a gyĂŒmölcs kissĂ© meg nem puhul, oldalankĂ©nt körĂŒlbelĂŒl 2 percig. SzĂłrd meg mentĂĄval Ă©s pelyhes tengeri sĂłval, aztĂĄn tĂĄlald

Grillezett endívia fokhagymåval és balzsamecettel

Amire szĂŒksĂ©ged lesz:

  • 6 fej endĂ­via fĂ©lbevĂĄgva,
  • 60 ml olĂ­vaolaj,
  • 2 gerezd fokhagyma felaprĂ­tva,
  • 2 evƑkanĂĄl balzsamecet,
  • 2 teĂĄskanĂĄl szĂĄrĂ­tott kakukkfƱ,
  • 1/2 tk tengeri sĂł,
  • 1/2 tk frissen Ć‘rölt fehĂ©r bors.

Így kĂ©szĂ­tsd el!

MelegĂ­tsd elƑ a grillt közepes lĂĄngon! Egy kis tĂĄlban keverd össze az olĂ­vaolajat, a fokhagymĂĄt, a balzsamecetet Ă©s a kakukkfĂŒvet! Kend meg a keverĂ©kkel mindegyik fĂ©l endĂ­via mindkĂ©t oldalĂĄt! Minden darabot szĂłrj meg sĂłval Ă©s borssal! Tedd a grillre, Ă©s sĂŒsd 6 percig egyszer megfordĂ­tva! Amikor az endĂ­via megfonnyadt Ă©s enyhĂ©n megpirult, vedd le a tƱzrƑl, Ă©s tĂĄlald!

GrillezĂ©sre fel: bĂĄtran vĂĄlogass a zöldsĂ©gek Ă©s a gyĂŒmölcsök közĂŒl, hiszen miĂ©rt is ne kĂ­sĂ©rleteznĂ©l, ha van rĂĄ lehetƑsĂ©ged?

Kiemelt kép: canva