
A nyĂĄr Ăłhatatlanul összefonĂłdik a grillezĂ©ssel. A boltok tele vannak grillezni valĂł hĂșsokkal, kolbĂĄszokkal vagy sajtokkal. Azonban a zöldsĂ©geket Ă©s a gyĂŒmölcsöket sokan kifelejtik a repertoĂĄrbĂłl, holott ĂnycsiklandĂł Ă©s egĂ©szsĂ©ges finomsĂĄgok kĂ©szĂthetĆk belĆlĂŒk szabad tƱzön.
Ahhoz, hogy jĂł grillzöldsĂ©get Ă©s -gyĂŒmölcsöt kĂ©szĂts, Ă©rdemes nĂ©hĂĄny szabĂĄlyt betartani. Illetve az sem mindegy, mit grillezel!
Hogyan kĂ©szĂtsd el a legjobb grillzöldsĂ©geket Ă©s -gyĂŒmölcsöket?
TökĂ©letesen megsĂŒlt, szuper grillzöldsĂ©geket szeretnĂ©l kĂ©szĂteni? A grill begyĂșjtĂĄsa elĆtt fogadd meg a következĆ tanĂĄcsokat!
- Az egyenletes sĂŒtĂ©s Ă©rdekĂ©ben mindent egyforma mĂ©retƱre kell vĂĄgnod: rĂĄadĂĄsul minden falatba több zöldsĂ©get (mĂĄskĂ©nt fogalmazva több Ăzt) tehetsz!
- Hasznålj fémnyårsat, a fanyårs ugyanis könnyen megég a grillen!
- Forgasd meg idĆben! Ez nyilvĂĄnvalĂłnak tƱnhet, de fontos! A jĂł grillezett zöldsĂ©gnek minden oldala egyenletesen megsĂŒlt, ezĂ©rt ĂŒgyelj arra, hogy a sĂŒtĂ©s felĂ©nĂ©l megforgasd a nyĂĄrsakat.
- FĆzĂ©s elĆtt Ă©s utĂĄn fƱszerezz! A zöldsĂ©gek maximĂĄlis ĂzesĂtĂ©se Ă©rdekĂ©ben olĂvaolajjal, sĂłval Ă©s borssal fƱszerezz grillezĂ©s elĆtt! UtĂĄna ĂzlĂ©s szerint mehet rĂĄjuk öntet vagy sokfĂ©le friss fƱszernövĂ©ny, esetleg mĂĄrtogatĂłs szĂłsz.
- Ne hagyd ki a szĂłszt! A grillezett zöldsĂ©gek önmagukban is jĂłk, de egy Ăzletes szĂłsz csodĂĄlatossĂĄ teheti Ćket.
Kép: canva
Miket grillezz?
Majdhogynem bĂĄrmit grillezhetsz, de akadnak olyan zöldsĂ©gek Ă©s gyĂŒmölcsök, amelyek kifejezetten jĂłl mƱködnek a rĂĄcsokon. Az alĂĄbbiakat Ă©rdemes kiprĂłbĂĄlni:
- cukkini,
- padlizsĂĄn,
- kukorica,
- paradicsom,
- paprika,
- avokĂĄdĂł,
- gomba,
- spĂĄrga,
- karfiol,
- kĂĄposzta,
- tök,
- répa,
- articsĂłka,
- brokkoli,
- rĂłmai salĂĄta.
Kép: canva
A gyĂŒmölcsök között is akadnak jĂł alapanyagok, amelyekre esetleg nem is gondolnĂĄl:
LĂĄthatod tehĂĄt, hogy a megfelelĆ recepttel a kezedben bĂĄrmit grillezhetsz, sĆt, szuper kĂsĂ©rletezĂ©si lehetĆsĂ©g ez. NĂ©hĂĄny alaprecept segĂthet abban, hogy ne csak köretkĂ©nt tekints a grillzöldsĂ©gekre Ă©s -gyĂŒmölcsökre, hanem bĂĄtran feldobd Ćket a rĂĄcsokra.
Kép: canva
Grillezett zöldségnyårs
Amikre szĂŒksĂ©ged lesz:
- olajspray a grillhez,
- 1 sårga tök kockåra vågva,
- 1 cukkini, kockĂĄra vĂĄgva,
- néhåny kisebb gomba szårral,
- 1 kis vöröshagyma darabokra vågva,
- 1 piros kaliforniai paprika darabokra vĂĄgva,
- 1 zöld kaliforniai paprika darabokra vågva,
- 1 kukorica kockĂĄra vĂĄgva
- extra szƱz olĂvaolaj csepegtetĂ©shez,
- tengeri sĂł Ă©s frissen Ćrölt fekete bors.
Ami illik mellĂ© szĂłszkĂ©nt: tzatziki, pesto, Ă©des-savanyĂș szĂłsz.
Kép: canva
Ăgy kĂ©szĂtsd el!
MelegĂtsd fel a grillt közepesen magas hĆmĂ©rsĂ©kletƱre, Ă©s permetezd be tapadĂĄsmentesĂtĆ spray-vel. A zöldsĂ©geket 4 fĂ©mnyĂĄrsra fƱzd fel! Locsold meg a zöldsĂ©geket olĂvaolajjal, Ă©s sĂłval, borssal ĂzesĂtsd Ćket! A nyĂĄrsakat oldalankĂ©nt 8 percig grillezd, vagy amĂg a zöldsĂ©gek megpuhulnak Ă©s enyhĂ©n megpirulnak. Vedd le a grillrĆl, ĂzlĂ©s szerint fƱszerezd, Ă©s a kĂvĂĄnt szĂłsszal vagy öntettel tĂĄlald!
Grillezett görögdinnye
Amire szĂŒksĂ©ged lesz:
- 1 lime leve és héja,
- 80 gramm méz,
- 1 evĆkanĂĄl olĂvaolaj,
- 1 kis görögdinnye vastag szeletekre vågva,
- frissen tépett mentalevél tålalåshoz,
- pelyhes tengeri sĂł tĂĄlalĂĄshoz.
Kép: canva
Ăgy kĂ©szĂtsd el!
MelegĂtsd fel a grillt vagy a grillserpenyĆt közepes lĂĄngon! Egy közepes tĂĄlban keverd össze a lime levĂ©t Ă©s hĂ©jĂĄt, a mĂ©zet Ă©s az olĂvaolajat!
Kend meg a keverĂ©kkel a görögdinnyeszeleteket, Ă©s helyezd Ćket a grillre! Addig sĂŒsd, amĂg a grillnyomok meg nem jelennek, Ă©s a gyĂŒmölcs kissĂ© meg nem puhul, oldalankĂ©nt körĂŒlbelĂŒl 2 percig. SzĂłrd meg mentĂĄval Ă©s pelyhes tengeri sĂłval, aztĂĄn tĂĄlald!
Grillezett endĂvia fokhagymĂĄval Ă©s balzsamecettel
Amire szĂŒksĂ©ged lesz:
- 6 fej endĂvia fĂ©lbevĂĄgva,
- 60 ml olĂvaolaj,
- 2 gerezd fokhagyma felaprĂtva,
- 2 evĆkanĂĄl balzsamecet,
- 2 teĂĄskanĂĄl szĂĄrĂtott kakukkfƱ,
- 1/2 tk tengeri sĂł,
- 1/2 tk frissen Ćrölt fehĂ©r bors.
Ăgy kĂ©szĂtsd el!
MelegĂtsd elĆ a grillt közepes lĂĄngon! Egy kis tĂĄlban keverd össze az olĂvaolajat, a fokhagymĂĄt, a balzsamecetet Ă©s a kakukkfĂŒvet! Kend meg a keverĂ©kkel mindegyik fĂ©l endĂvia mindkĂ©t oldalĂĄt! Minden darabot szĂłrj meg sĂłval Ă©s borssal! Tedd a grillre, Ă©s sĂŒsd 6 percig egyszer megfordĂtva! Amikor az endĂvia megfonnyadt Ă©s enyhĂ©n megpirult, vedd le a tƱzrĆl, Ă©s tĂĄlald!
GrillezĂ©sre fel: bĂĄtran vĂĄlogass a zöldsĂ©gek Ă©s a gyĂŒmölcsök közĂŒl, hiszen miĂ©rt is ne kĂsĂ©rleteznĂ©l, ha van rĂĄ lehetĆsĂ©ged?
Kiemelt kép: canva