850 kilométer új kerékpárút épül 50 milliárdos állami támogatásból
850 kilométer új kerékpárút épül 50 milliárdos állami támogatásból

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) mai Facebook bejegyzése szerint a tárca számára kiemelt fontosságú az új kerékpárutak előkészítésének és kivitelezésének támogatása.

Mint írják, a kerékpározás elterjedtségében a keleti országrész mutat példát, az Észak-Alföldön élők negyede, a dél-alföldiek harmada biciklizik napi rendszerességgel. Az ország nyugati felében helyi léptékű beruházások mellett a turisztikai célú összeköttetések bővítésével, korszerűsítésével igyekeznek kedvet csinálni a nyeregbe pattanáshoz.

https://www.facebook.com/itm.gov.hu/posts/129989742619356

Ennek keretében teljes hosszában megújulhat a Balatoni Bringakör, valamint kiépül a biciklis összeköttetés a főváros és a magyar tenger között. A Budapest-Balaton kerékpáros kapcsolat létesítését csaknem 13,5 milliárd forinttal, a mintegy 200 kilométernyi Balatoni Bringakör átfogó fejlesztését pedig több mint 4,9 milliárd forinttal támogatják.

Számunkra a természet és a klíma védelme valódi küldetés, ezért is tartjuk fontos feladatunknak új kerékpárutak kiépítését és a meglévők korszerűsítését.

–írta Facebook oldalán Schanda Tamás, az ITM államtitkára

Ezzel párhuzamosan az Eurovelo 6 Duna-menti kerékpárút számos szakaszát is korszerűsítik. Az Eurovelo 6 nemzetközi kerékpárút egyébként a teljes kontinenst átszeli, nyomvonala az Atlanti-óceántól a Fekete-tengerig fut, Magyarországon a Duna mentén halad. A mostani fejlesztése a kormány döntése alapján ütemezetten valósul meg Rajkától Budapesten át Százhalombattáig, melyből néhány szakasz kivitelezése már be is fejeződött. A kerékpárút megújulását mintegy 190 kilométeren 7,6 milliárd forinttal támogatja az ITM.

A kivitelezési projektekben jövőre készül el a Gönyű-Komárom és Dunaalmás-Süttő szakasz, míg legkésőbb 2022 első felében rendelkezésre állnak majd a Komárom-Dunaalmás, a Süttő-Lábatlan-Esztergom-Dömös és a Budapest-Érd-Százhalombatta szakaszok tervei is.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI/Facebook)

search icon