
A bazsalikom az a fűszernövĂ©ny, amelyrĹ‘l nem tudok elfogultság nĂ©lkĂĽl Ărni. Amennyire általánosnak tekinthetĹ‘, Ă©s a legtöbb kertben jelen van, annyira fel lehet vele dobni voltakĂ©pp mindent. LevestĹ‘l kezdve az italokon át egĂ©szen a sĂĽtemĂ©nyekig Ă©s a szĂłszokig mindenben megállja a helyĂ©t. A gyĂłgyhatásait pedig mĂ©g meg sem emlĂtettem. NĂ©zzĂĽk meg, miĂ©rt is rajonganak annyian ezĂ©rt a növĂ©nyĂ©rt a világ minden pontján.
SzemĂ©lyes imádatomat mi sem pĂ©ldázhatná jobban, mint az az ipari mennyisĂ©gű bazsalikom, ami a kertemben nĹ‘, Ă©s amivel mĂ©g oktĂłberben is bátran fűszerezhetek. Ezt pedig rajtam kĂvĂĽl igen sokan vĂ©lik ugyanĂgy.
Maga a növĂ©ny IndiábĂłl indult meghĂłdĂtani a fĹ‘zni vágyĂłkat, itt a mai napig szent növĂ©nykĂ©nt tisztelik. JĂłl bizonyĂtja mindezt, hogy Ăşgy vĂ©lik, a bazsalikom megvĂ©di az embereket a veszĂ©lyektĹ‘l, a dĂ©monoktĂłl, Ă©s egĂ©szsĂ©ggel Ă©s termĂ©kenysĂ©ggel ajándĂ©koz meg. Mivel szent növĂ©ny, az Ă©telekben ritkábban, az ájurvĂ©dikus gyĂłgyászatban azonban annál inkább alkalmazzák a hinduk.
Kép: canva
A bazsalikom igazi királyi csemege: az Ocimum basilicum L. latin elnevezĂ©se jĂł esĂ©llyel a görög baszilikon („királyi”) szĂłbĂłl ered. ValĂłszĂnűleg az sem elvetendĹ‘ tĂ©ny, hogy a királyi udvarokban igazi kultusz vette körĂĽl a növĂ©nyt, valamint drága illatszereket is kĂ©szĂtettek belĹ‘le (ez a mai napig Ăgy van).
A bazsalikom nem csak Indiában számĂtott kĂĽlönlegesnek: a rĂłmaiak, a gallok Ă©s a görögök sem aratták „csak Ăşgy” a növĂ©nyt. Volt, ahol aranysarlĂłval, volt, ahol speciális eszközökkel vágták el a bazsalikomot az anyaföldtĹ‘l.
Magyarországra a múlt század közepén Németországon át került ez az élénkzöld levelű, fehér virágú gyógynövény. Népies nevén királyfű, de németbors, bazsalokom, bazsalikum, buszujok néven is találkozhatsz vele.
Nem csak hasznos, de szép is!
Az tehát egyĂ©rtelmű, hogy kĂĽlönleges növĂ©nyrĹ‘l beszĂ©lĂĽnk. Van, ahol fűszernövĂ©nykĂ©nt, Ă©s van, ahol gyĂłgynövĂ©nykĂ©nt használják, azonban a kertben is szĂ©pen mutat. A pillangĂłsok családjába tartozĂł egynyári bazsalikom ugyanis mintegy 50 kĂĽlönbözĹ‘ fajtát számlál. ĂŤgy a bazsalikomfajták szĂnes tárházával dobhatod fel a kerted (Ă©s termĂ©szetesen az Ă©teleidet). A hagyományos bazsalikom helyett fahĂ©j- Ă©s citromillatĂş bazsalikomot ĂĽltetĂĽnk a kertbe, nem bántuk meg.
Kép: canva
A menta, az oregánĂł Ă©s a majoránna rokona, a magas antocián-tartalmĂş bordĂł változatokat dĂsznövĂ©nykĂ©nt is elĂĽltetheted a kertben. A lágyszárĂş, ovális leveleket növelĹ‘ bazsalikom fĂĽrtökben fejlĹ‘dĹ‘ virágokat nevel, amelyek elsĹ‘sorban fehĂ©rek vagy lilák.
A növény egyik fő különlegessége a benne található kb. 0,1% illóolaj: ennek összetétele cineol, linalol, citrál, metil-kavikol (esztragol), eugenol és metil-cinnamát, de további összetevőket is tartalmazhat.
A beltartalma függ az éghajlattól, a talajtól és a növény genetikájától is. A levelek illóolaját nemcsak az élelmiszeripar és a gyógyszeripar, hanem a parfümipar is használja.
KĂĽlönleges rokona a szent bazsalikom vagy ismertebb nevĂ©n tulsi. Indiában a lĂłtusz mellett az ájurvĂ©da egyik legfontosabb gyĂłgynövĂ©nyekĂ©nt tartják számon. A szent bazsalikom jelenlĂ©te növeli a jámborságot, elĹ‘segĂti a meditáciĂłt, megtisztĂt Ă©s vĂ©d.
A bazsalikom hatása az egészségre
Ezek után már egyĂ©rtelmű lehet, hogy bizony a szervezetre is kifejtheti pozitĂv hatásait. IllĂłolaja Ă©s cseranyagai Ă©rtĂ©kesek, amennyiben az alábbi panaszokkal kĂĽzdesz:
- felfúvódás, emésztési panaszok,
- étvágytalanság,
- köhögés,
- magas vérnyomás,
- bőrgyulladás,
- rovarcsĂpĂ©s.
Kép: canva
Emellett antibakteriális hatása is ismert, Ăgy vitathatatlanul hatĂ©kony lehet bizonyos esetekben. NĂ©zzĂĽnk nĂ©hány házi praktikát, ami segĂthet a panaszokon!
- Ha szorongás enyhĂtĂ©sĂ©re, relaxáláshoz használnád, tegyĂ©l a fĂĽrdĹ‘vĂzbe bazsalikomleveleket vagy -olajat!
- 1–2 friss bazsalikomág forrĂł vĂzbe, mĂ©zzel Ă©s citrommal, Ă©s bĂşcsĂşt inthetsz a gyomorgörcsöknek.
- A bazsalikom illĂłolaja az álmatlanságon Ă©s a fáradtságon is segĂt.
- IzomlazĂtĂł, fájdalomcsillapĂtĂł tulajdonságaiĂ©rt a következĹ‘ receptet prĂłbáld ki! Forralj fel 3 csĂ©sze vizet, vedd le a tűzrĹ‘l, adj hozzá egy evĹ‘kanál szárĂtott bazsalikomot vagy egy marĂ©knyi frisset! 1–2 perc után tedd hőállĂł tálba, Ă©s mĂ©lyen inhaláld be gĹ‘zĂ©t legalább 5–10 percig! AlternatĂv megoldáskĂ©nt termĂ©szetes illĂłolajat is tehetsz a forrĂł vĂzbe.
A növény (Basilici herba) 0,02–0,5% illóolajat, 5% cseranyagot, glikozidát, szaponint és keserűanyagot tartalmaz.
Mi mindenre használjuk?
A fenti hatások rendkĂvĂĽl Ă©rtĂ©kesek, ám a bazsalikomot összessĂ©gĂ©ben mĂ©gis az Ă©telekbe tesszĂĽk a legszĂvesebben, ahol pedig egĂ©szen csodálatos hatása van! Nemcsak a mediterrán konyha kedveli, de olasz receptet aligha találsz bazsalikom nĂ©lkĂĽl. A konyhában tehát elengedhetetlen társ, de mi mindenhez adhatĂł?
Kép: canva
- BazsalikompesztĂł: igazi aduász a konyhában, hiszen receptötlet hĂján egy kis tĂ©sztával Ă©s sajttal szuper fogás rittyenthetĹ‘ belĹ‘le. Az eredeti pesztĂłrecept friss bazsalikomot, nyers fokhagymát, fenyĹ‘magot, parmezánt Ă©s jĂł minĹ‘sĂ©gű olĂvaolajat használ.
- Mártások, szószok: a paradicsom–bazsalikom kombó minden évszakban ütős választás, akár tésztához, akár húsokhoz vagy zöldséghez adnád.
- Húspácok, kenyérfélék: citrommal és mézzel remek húspác, fokhagymával pedig bármelyik kenyérfélét feldobhatod vele.
- Desszertek: az eperrel már-már klasszikus társĂtás, ahogyan a citrommal is. Fagyikhoz tökĂ©letes, de egy piskĂłtát vagy pohárkrĂ©met is bármikor feldobhatsz vele. A dinnye mellĂ© igazán hűsĂtĹ‘ lehet.
- Ecet Ă©s olaj: a bazsalikom tárolásához az ecet Ă©s az olaj is jĂł választás, fĹ‘leg, hogy Ăgy remek öntetet is kaphatsz.
- Levesek, szendvicsek: nem csak olasz minestronéba érdemes belecsempészni, hiszen bármelyik krémleves feldobható vele. A borsó például mennyei lesz tőle, de a szendvicsedbe tett pár friss levél is jó döntés.
- Italok: lehet az italod alkoholos vagy alkoholmentes, a bazsalikom feldobja a bulit. Limonádékba, szörpökbe isteni, de a koktélok vagy egy fröccs mellé is jó választás. Uborkával, szederrel vagy áfonyával verhetetlen.
- Minden más: szemĂ©ly szerint a chilis babtĂłl kezdve a rántottán át a currys Ă©telekig bármibe szĂvesen beleteszem. Mivel ennyire sokoldalĂş, Ă©rdemes is tesztelgetni, mi mindenben mutathat mĂ©g Ăşj Ăzvilágot.
- Bazsalikomtea: teakĂ©nt is Ă©rdemes kiprĂłbálni. Ehhez pár friss levelet aprĂts fel, önts rá 2,5 deci forrĂł vizet, majd hagyd állni 5 percig! MĂ©zzel Ă©s citrommal is Ă©lvezheted.
Mutatunk egy szuper receptet is, amely húsok, halak, de sült zöldségek mellé is kiváló lesz!
Chimichurri mártás
Hozzávalók:
- 30 g friss petrezselyem,
- 30 g friss koriander,
- 30 g friss bazsalikom,
- ½ fej lila hagyma,
- 1 kiskanál almaecet vagy balzsamecet,
- ½ db citrom,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 1 csipet sĂł,
- olĂvaolaj.
Kép: canva
A fűszereket Ă©s a hagymát aprĂtsd fel kicsire, majd egy tálba szĂłrva tedd rá az ecetet, a citrom levĂ©t, hĂ©ját Ă©s a zĂşzott fokhagymát! Mehet rá a sĂł, majd annyi olaj, hogy ellepje a keverĂ©ket. Ăśvegbe töltve egĂ©szen sokáig használhatod, de frissen az igazi: a hĂşsokat Ă©s a sĂĽlt zöldsĂ©geket kĂĽlönlegessĂ© Ă©s Ăzgazdaggá varázsolja.
A bazsalikom ültetése és gondozása
Személyes tapasztalatom alapján a gondozásához nem kell nagy tudomány. A titok, hogy ne a cserepes, boltban vett változatot próbáld gondozni (minden alkalommal kipusztult), hanem ültess inkább magról, és neveld azt!
Kép: canva
A megfelelĹ‘ napsĂĽtĂ©s Ă©s a sok vĂz megteszi majd a hatását. Mivel szereti a meleget Ă©s a fĂ©nyt, ezt mindenkĂ©pp biztosĂtsd neki a növekedĂ©shez! Ezen kĂvĂĽl a jĂł vĂzgazdálkodásĂş Ă©s tápanyagdĂşs talajt sem veti meg. A magokat április, május környĂ©kĂ©n Ă©rdemes vetni, Ă©n szemĂ©ly szerint idĂ©n jĂşliusban vetettem: pár hĂ©t alatt gyönyörű növĂ©nyeim fejlĹ‘dtek.
A hideget nem tolerálja, de ha sok napfĂ©nyt Ă©s megfelelĹ‘ mennyisĂ©gű vizet biztosĂtasz számára, sokáig szĂ©p marad.
Nem kell aggĂłdni a folyamatos tĂ©pkedĂ©se miatt, Ăşj Ă©s Ăşj hajtásokat hoz, Ăgy ha kicsit odafigyelsz rá, sokáig Ă©lvezheted a kertedben.
Kiemelt kép: canva