

Rengeteg olajos mag létezik, amelyeket legalább heti rendszerességgel kellene fogyasztanunk. Ráadásul van egy fa, amelynek a termése remek kiegészítő lehetőség az egyre gyakoribb pajzsmirigybetegségek esetében is. Fája nemzetségének egyetlen tagja, ráadásul több mint különleges. A brazildió vagy paradió izgalmas növény, amelynek termését érdemes megismerni.
A paradió (Bertholletia excelsa) a hangavirágúak rendjébe, a fazékfafélék családjába tartozó faj, amely Dél-Amerikából származik, és az ott található nagy erdőségek elszórt fája. Nemzetségének egyetlen faja, ami külön izgalmassá teszi: Brazíliában ráadásul illegális kivágni, így kertekben, parkokban vagy az útszélen is megtalálható. Az Amazonasban található fák közül az egyik legmagasabb növény, átlagos magassága 50 méter. Lombkoronája óriási, a fa kérge szürkés színű és sima, a fa száraz évszakban lombhullató. Virágai kicsik, zöldesfehérek, megporzásuk egészen izgalmasan zajlik.

Kép: canva
A paradió vagy brazildió csak olyan erdőkben terem, amelyek érintetlenek, mivel azok a nagytestű méhek, melyek segítik a beporzását, csakis ilyen körülmények között aktívak. A paradiófa-ültetvények, habár léteznek, nem teremnek kifejezetten jól, mondhatjuk, hogy a brazildiót „nem lehet betörni”.
A termés ráadásul 14 hónapig készül arra, hogy fogyaszthatóvá váljon: egy nagy, kb. 15 centiméter átmérőjű csonthéjas tokban, amelyben 8 és 24 darab közötti háromszög alakú, 4–5 centis mag található. Maga a termés is jókora méretű, leginkább a kókuszdióhoz hasonlítható; mindenesetre nem szeretnéd, hogy a fejedre pottyanjon.
Az agutik – az itt élő nagyméretű rágcsálók – előszeretettel fogyasztják a termést, amit pedig nem tudnak megenni, azt elássák. Így gondoskodnak a következő évi csemetékről.

Kép: canva
Mivel teljesen vadon takarítják be, indokolt az ára is: elsősorban Brazíliában, Bolíviában és Peruban gyűjtik a brazildiót. 2018-ban a világ teljes termelésének 91%-a egyedül Brazíliából és Bolíviából származott.
A brazildió a diákcsemege egyik fontos összetevője a törökmogyoró, a dió, a kesudió és a mandula mellett.
Mire jó a paradió?
A brazildió jelentősége nem csak egészségügyi tekintetben nagy. Mivel csak vadon terem, a hatóságoknak megvan az okuk arra, hogy védjék az erdeiket, ha ezt a gazdaságilag igencsak gyümölcsöző gyűjtést folytatni akarják. Mondhatjuk, hogy a paradió értéke miatt és a fák szaporodása érdekében „muszáj” egészségesen tartaniuk az esőerdőket, ha szüretelni szeretnének. Azonban – mint oly sok esetben – a fák túlszüretelése akadályozza a fák megújulását, egyre kevesebb fiatal fa kap esélyt a növekedésre.
Nem könnyíti meg a növény helyzetét az sem, hogy bár kivágása illegális, fája értékes, amit több iparágban is szívesen hasznosítanak, többek között remek minőségű faipari alapanyag. Így egyre gyakoribbak az illegális fakivágások, ez pedig tovább nehezíti ennek a különleges fának a sorsát. Egyre intenzívebben termesztik. 2023-ban három országból származott a teljes terméshozam, ami meghaladta a 75 ezer tonnát. Az utóbbi 10 év alatt az évi termésmennyiség 2,3%-kal növekedett.
Nemcsak a termést fogyasztjuk, hanem a mag olaja is értékes, órákban kenőolajként, festékekben, kozmetikumokban is használják. Héját csiszolóanyagokban is alkalmazzák, de dísztárgyakat is készítenek belőle.
A brazildió hatásai az egészségre
A brazildió nemcsak különleges növény, hanem termése rendkívül egészséges is. Egyes diétákban külön javasolják a fogyasztását, de nézzük meg, miért érdemes beépíteni a mindennapi étkezésünkbe!

Kép: canva
Tele van tápanyaggal!
A brazildió nagyon tápláló, energiában gazdag, ez az egyik legnagyobb előnye. 30 grammnyi paradió (187 kcal) a következő tápanyagokat tartalmazza:
Fehérje: 4,1 gramm (g)
Zsír: 19 g
Szénhidrát: 3,3 g
Rost: 2,1 g
Réz: 55% napi érték (DV)
Magnézium: 25% DV
Foszfor: 16% DV
Mangán: 15% DV
Cink: 10% DV
Tiamin: 15% DV
E-vitamin: 11% DV
Ráadásul a brazildió kiváló forrása az egészséges zsíroknak is. Zsírjainak 36%-a többszörösen telítetlen zsírsav: ez a fajta zsír bizonyítottan jótékony hatással van a szív egészségére.
Az egyik legjobb szelénforrás
A brazildió szelénben is igen gazdag. Egyetlen dióban 96 mikrogramm (mcg) szelén van, ami a referenciaként szolgáló napi bevitel (RDI) 175%-a (a napi ajánlott mennyiség felnőttek számára 55 mcg). A legtöbb más egészséges dióféle szelénből átlagosan kevesebb mint 1 mcg-ot tartalmaz. Ezenkívül a brazildió nagy koncentrációban tartalmaz:
- magnéziumot,
- rezet,
- cinket.
A szelén olyan nyomelem, amely létfontosságú a szervezet megfelelő működéséhez. Nélkülözhetetlen a pajzsmirigy számára, hatással van az immunrendszer megfelelő működésére és a sejtek növekedésére.
A magasabb szelénszint összefüggésbe hozható a fokozott immunfunkcióval és az alábbiak jobb kimenetelével:
- rák,
- fertőzések,
- meddőség,
- terhesség,
- szívbetegség,
- hangulatzavarok.
A brazildió fogyasztása tehát rendkívül hatékony módja a szelénbevitelnek, amit érdemes megfontolni, ha ezt a helyzet vagy az egészségi állapot indokolja.

Kép: canva
Támogatja a pajzsmirigy működését
A pajzsmirigy egy kicsi, pillangó alakú szerv a nyak alján. Esszenciális hormonokat választ ki a növekedéshez, az anyagcseréhez és a testhőmérséklet szabályozásához.
A pajzsmirigyszövet tartalmaz szelént – amely a T3 pajzsmirigyhormon termeléséhez szükséges – a legmagasabb koncentrációban, valamint olyan fehérjéket is, amelyek védik a pajzsmirigyet a sejtkárosodástól. A brazildió nagyon fontos táplálék: naponta egy darab elegendő szelént biztosíthat a pajzsmirigy működésének támogatásához.
Egy 2015-ös nagyszabású tanulmány kimutatta, hogy Kínában azoknál az embereknél, akiknek alacsony volt a szelénszintje, szignifikánsan magasabb volt a pajzsmirigybetegségek, például a pajzsmirigy-alulműködés, a pajzsmirigy-gyulladás és a pajzsmirigy-megnagyobbodás aránya, mint a normál szelénszintű embereknél. Ráadásul a megfelelő pajzsmirigyműködés biztosítása mellett a szelén pótlása enyhítheti a pajzsmirigy-rendellenességben szenvedők tüneteit.
A Hashimoto-betegség (pajzsmirigyműködési zavar) egy egyre gyakrabban előforduló autoimmun betegség: a pajzsmirigyszövet fokozatosan elpusztul, ami pajzsmirigy-alulműködéshez és számos tünethez vezet, beleértve a fáradtságot, a súlygyarapodást, az agyi ködöt is.

Kép: canva
Egy 2016-os kutatás áttekintésében megállapították, hogy a szelénpótlás javíthatja az immunfunkciót a pajzsmirigy-antitestek számának csökkenése után, ami a Hashimoto-pajzsmirigy-gyulladásban az autoimmun roham súlyosságának mutatója.
Minden esetben konzultálni kell a kezelőorvossal, de az biztos, hogy a paradió jó megoldás a szelénpótlásra, segíthet a pajzsmirigy egészséges működésének támogatásában.
Gyulladáscsökkentő hatású
A brazildió gazdag antioxidánsokban, amelyek segítenek megőrizni a sejtek egészségét. Az antioxidánsok segítenek leküzdeni a szabad gyököknek nevezett reaktív molekulák által okozott károsodásokat. A szelén, az E-vitamin és a fenolok, mint például a gallussav és az ellaginsav, a brazildióban előforduló antioxidánsok.

Kép: canva
Egészségesebb szív
A paradió a koleszterin csökkentésében is eredményes lehet, mivel szívbarát zsírsavakat, például többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, és gazdag antioxidánsokban, ásványi anyagokban és rostokban. Mindezek a tápanyagok segíthetnek csökkenteni a szívbetegségek kockázatát, és jó hatással lehetnek a koleszterinszintre.
A paradió lenyűgöző olajos mag, és bár távoli országokból érkezik, egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai vitathatatlanok. Különösen a pajzsmirigy-betegségekben szenvedők számára javasolt ennek a különleges élelmiszernek a fogyasztása.
