Savanyított zöldségek, édességek, házi süti vagy csatni: a gasztroajándékok egyre nagyobb divattá válnak azok körében, akik a tárgyak helyett inkább időt és egy kis ínyencséget ajándékoznának. Az a legjobb ezekben a meglepetésekben, hogy elkészítésük az ajándékozónak is örömet okoz.
Pár évvel ezelőtt egy hirtelen ötlettől vezérelve házi készítésű limoncellót és fahéjas pirított diót adtunk ajándékba a családnak. Legnagyobb meglepetésünkre hatalmas sikerük volt. Ezen felbuzdulva tettük fel magunknak a kérdést: miért is ne csinálhatnánk ebből rendszert, hiszen a konyhai sürgés-forgás inkább öröm, mint nyűg.
Miért olyan klassz a gasztroajándék?
A gasztrofinomságokban az a legjobb, hogy annak, aki valóban szívesen süt és főz, jó móka kitalálnia, kinek mit ajándékozzon, és mibe csomagoljon.
Fenntartható
Ha belevágsz az ehető ajándékok készítésébe, egyúttal igent mondasz a fenntartható karácsonyi ajándékokra is. A gasztroajándékok ugyanis jó eséllyel elfogynak, nem lesz belőlük hulladék, és nem landolnak a felesleges tárgyak polcán sem.
Fontos, hogy ügyelj a csomagolásra! Újrafelhasználható üvegekbe vagy papírba teheted az ételeket, de te magad is készíthetsz hozzájuk dobozt, amely később szintén felhasználható.
A csomagot beleteheted faládába is, melyet aztán a megajándékozott újrahasznosíthat.
Könnyen személyre szabható
A gasztroajándék szinte bármilyen lehet: édes, sós, savanyú, csípős, még akár folyékony is. Innentől kezdve a lehetőségek tárháza végtelen! Ha anyukád rajong egy sütiért, amelyet nincs ideje megsütni, vagy a sógorod szereti a házi készítésű italokat, szuper csomagot állíthatsz össze nekik a kedvenceikből.
Én szeretek mindenből egy kicsit beletenni a meglepicsomagba. Egy kis édesség, egy kis ital, valamilyen különleges savanyúság, amit otthon tuti, hogy nem készítenek el: mindegyik sikert arathat!
Elkészíteni is öröm
Az ehető finomságok legnagyobb értéke a készítésükre fordított energia és idő. Valami olyat adsz, amit nem a neten rendeltél, hanem amibe nem sajnáltad beletenni az időd és a konyhai tudományod. Gondolkozni, kitalálni pedig, hogy mit is adj, külön boldogság!
Persze ez az ajándékfajta akkor működhet igazán, ha a családod is tisztában van azzal, hogy nem valami nagy és drága ajándékot kap majd, hanem inkább a főzőtudományoddal leped meg a családtagokat. Van, aki nem rajong ezért az alternatíváért, ezért érdemes feltérképezni az igényeket, a szokásokat.
De ha a családtagjaid szeretik a gasztronómiát, és szívesen veszik, ha inkább saját készítésű meglepi kerül a fa alá, csak javasolni tudom ezt a megoldást!
4 változatos gasztroajándék
Édesszájúaknak
Lássunk néhány konkrétumot! Remek megoldás például a karácsonyi csoki, amelybe kekszeket, perecet vagy cukrokat is belerejthetsz. Szaloncukrot ezer változatból választhatsz: magvakat, csokit, aszalt gyümölcsöket is tehetsz bele.
A pirított, mézes vagy cukros csonthéjasokra sem lehet nemet mondani: dió, mandula, kesudió vagy pekándió is kerülhet a csomagba.
A házi tejkaramellát vagy a vaníliás habcsókot a gyerekek imádják!
Van egy kimondottan egyszerűen elkészíthető isteni finomság, amelyet szeretettel ajánlok. Valójában nem a legegészségesebb édesség, de nagyon finom, ráadásul cifrázhatod sóval vagy akár baconnel is.
1. Házi trüffelgolyó
Hozzávalók
- 120 ml zsíros tejszín
- 100 g vaj
- 300 g étcsoki
- fahéj
- szegfűszeg
- vanília
- gyömbér
- 3 ek holland kakaópor
Így készítsd el!
Az étcsokit öntsd le a felmelegített tejszínnel, rakd bele a szoba-hőmérsékletű vajat és a fűszereket!
Keverd el úgy, hogy a vaj és a csoki is feloldódjon a meleg tejszínben!
Az alapot tedd be a hűtőbe, időnként keverd meg, és amikor már megdermedt, formázz kisebb golyókat a masszából, majd hempergesd meg a kakaóban!
Pici zsákokba csomagolva remek gasztroajándék.
Ínyenceknek
Fűszeres lekvárok, csatnik, ízesített olajok: kihagyhatatlanok a csomagból! Végtelen módon variálhatók, lehetnek édesek, sósak, savanykásak, és akár sokáig el is állnak, nem kell aggódni, hogy megromlanak.
Lekvárt készíthetsz sütőtökből, narancsból, almából, de akár fügéből is. Ugyanez igaz a csatnira is azzal a különbséggel, hogy ez lehet sós és savanykás is egyszerre, sőt az az igazi, ha minél pikánsabb!
Az olajokba tehetsz különleges gombákat, egzotikus fűszereket, a lényeg, hogy jó minőségű olajba keverd őket. A salátákhoz a fűszeres olajok csodálatosak lesznek!
2. Céklás, narancsos csatni
Hozzávalók
- 1,5 kg nyers, apróra vágott cékla
- 3 db hagyma apróra vágva
- 3 db reszelt alma
- 3 db narancs héja és leve
- 2 ek mustármag
- 1 ek koriandermag
- 1 ek őrölt szegfűszeg
- 1 ek őrölt fahéj
- 7 dl vörösborecet
- 70 dkg barna cukor
Így készítsd el!
Elkészítése végtelenül egyszerű: egy nagy lábosban párold össze a hozzávalókat, majd főzd egy órán keresztül, amíg a cékla meg nem puhul, és a csatni be nem sűrűsödik!
Amíg készül, mosogatógépben készítsd elő az üvegeket, vagy alaposan mosd el őket! Ha elkészült a csatni, kanalazd bele az üvegekbe, majd zárd le őket! A csatni 6 hónapig eláll, de felbontás után 2 hónapon belül fogyaszd el!
Savanyúságot a csomagba!
A savanyúságok, a fermentált zöldségek (sőt akár gyümölcsök) szintén remek ajándékok lehetnek. A savanyított gombák, a különböző hagymák, zöldségek és gyümölcsök különleges ízesítéssel, fűszernövényekkel fermentálva extra élményt nyújthatnak.
Emellett elrugaszkodhatsz a hagyományos ízvilágtól, és kikacsinthatsz az egzotikusabb savanyúságok felé is.
3. Kimchi
Hozzávalók
- 1 közepes fej kínai kel
- 70 g tengeri só
- szűrt víz
- 1 ek reszelt fokhagyma (kb. 5-6 gerezd)
- kisujjnyi reszelt gyömbér
- 1 tk cukor
- 2 ek halszósz
- 1-5 ek koreai pirospaprika-pehely
- 250 g koreai retek
- 4 közepes mogyoróhagyma feldarabolva
Így készítsd el!
Negyedeld fel a káposztát, majd csíkozd fel!
Tedd egy nagy tálba, és szórd meg sóval! Kézzel masszírozd bele a sót a káposztába, amíg kissé lágyulni kezd! Adj hozzá annyi vizet, hogy ellepje a káposztát! Tegyél egy tányért a káposzta tetejére, tegyél rá nehezéket, és hagyd állni 1-2 órát!
Öblítsd le és csepegtesd le a káposztát! Közben készítsd el a fűszerpasztát!
Egy tálba tedd bele a fokhagymát, a gyömbért, a cukrot és a halszószt, a vizet, és keverd sima masszává! Jöhet hozzá a paprika!
Keverd össze a zöldségeket és a fűszerpasztát! Tedd egy üvegbe, hagyj egy kis helyet az üveg szájától, és zárd le az üveget! Érleld 2-5 napig! Jót tesz neki az idő.
A házi italok a legjobbak!
A jó minőségű alkoholok sokaknál helyet kapnak a karácsonyi asztalon. Egy finom likőr pedig szuper meglepetés lehet.
A savanykásabb, gyümölcsösebb likőrök jó alapja lehet a citrom, a narancs, az alma vagy a vörös áfonya. Ha teltebb ízt szeretnél, jöhetnek a klasszikusok, mint a csokilikőr, a tojáslikőr vagy a kávélikőr. Ha pedig valami különlegesebbet szeretnél: a chai likőr, az ír krémlikőr vagy a jalapenós tequila.
Coquito – a Puerto Ricó-i ünnepi ital
Hozzávalók
- 1,5 l sűrített tej
- 1,4 l tej
- 0,7 l kókuszkrém (például Coco Lopez)
- 4 tk vaníliakivonat
- 4 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt szerecsendió
- 0,75 l fehér, añejo vagy fűszerezett Puerto Ricó-i rum
- díszítéshez fahéjrúd (palackonként 1 db)
Így készítsd el!
Melegítsd fel a sűrített tejet, a tejet, a kókusztejszínt, a vaníliakivonatot, az őrölt fahéjat és az őrölt szerecsendiót! Állandó keverés mellett lassú tűzön forrald fel! Vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni!
Add hozzá a rumot, és keverd össze!
Töltsd lezárható üvegekbe, és adj minden üveghez 1 fahéjrudat! Zárd le, és tárold hűtőben!