Az articsĂłkát nyugodt szĂvvel emlegethetjĂĽk a szuperĂ©lelmiszerek kategĂłriájában fantasztikus Ă©lettani hatása Ă©s lenyűgözĹ‘ kulináris Ă©rtĂ©ke miatt.
Az articsĂłka akár 150–200 cm magasra Ă©s akár 1,5–1,8 mĂ©ter szĂ©lessĂ©gűre növĹ‘, fĂ©szkesvirágzatĂş zöldsĂ©g- Ă©s gyĂłgynövĂ©ny, amelynek az ehetĹ‘ rĂ©sze a növĂ©ny virágzás elĹ‘tt leszedett bimbĂłja. A kĂĽlsĹ‘ leveleinek burkábĂłl Ă©s az alattuk lĂ©vĹ‘ bolyhokbĂłl kifejtve találhatĂł az ehetĹ‘ rĂ©sz, az articsĂłkaszĂv. A növĂ©nyeknek erĹ‘s, elágazĂł virágszáruk van, amelyeken 5–8 nagy virágbimbĂł találhatĂł. RĂ©gebben dĂsznövĂ©nykĂ©nt is ĂĽltettĂ©k Magyarországon, ha ugyanis nem takarĂtjuk be, az articsĂłka bimbĂłibĂłl gyűszűszerű, látványos virágfejek nyĂlnak, amelyeken számos aprĂł, lila szĂnű, korong alakĂş virág találhatĂł. ÉvelĹ‘ növĂ©ny.
A kĂĽlönleges articsĂłkaĂz
Párolva az articsĂłka Ă©des, diĂłs, frissĂtĹ‘, földes Ăzű növĂ©ny, amelyet legtöbben a spárgához, a bambuszhoz vagy a kelbimbĂłhoz hasonlĂtanak. Nagyon jĂłl illik mártásokhoz, szĂłszokhoz, sĂĽltekhez, de akár pizzafeltĂ©tkĂ©nt is kiválĂł. Nagyon jĂłl ellensĂşlyozza a zsĂrosabb hĂşsokat, Ă©s segĂt a zsĂrbontásban is.
ÉtkezĂ©s után is hordoz mĂ©g meglepetĂ©st számunkra, mivel az articsĂłkában nagy mennyisĂ©gben megtalálhatĂł cinarin megragad a nyelv receptorain, Ă©s blokkolja az Ă©desreceptor valamely rĂ©szĂ©t. ÉtkezĂ©s után, amikor vizet iszunk, a cinarinmolekulák lemosĂłdnak a receptorokrĂłl, ekkor feloldĂłdik a gátlĂł hatás, ĂĽzenetet kĂĽldve az agynak az Ă©des Ăzt közvetĂtĹ‘ rostok mentĂ©n. Tehát az inger eltávolĂtása kiváltja az ĂzlelĂ©st. Ezeket a hatásokat „vĂzĂzeknek” nevezzĂĽk – fogalmazott Linda M. Bartoshuk, a Floridai Egyetem Szaglás Ă©s ĂŤzlelĂ©s Központjának professzora.
Az articsĂłka eredete
Bár mára Kalifornia lett az egyik legnagyobb articsĂłkatermesztĹ‘ vidĂ©k, a növĂ©ny a Földközi-tenger terĂĽletĂ©n Ĺ‘shonos. Már az Ăłkori görögök is fogyasztották, majd a 9. századtĂłl SzicĂliábĂłl terjedt el EurĂłpában, Ă©s ma is nagy nĂ©pszerűsĂ©gnek örvend, fĹ‘leg Olaszországban Ă©s Franciaországban.
Az articsĂłka pozitĂv hatásai:
- vérnyomás-szabályozás,
- koleszterinszint-csökkentés,
- májregenerálás,
- epehólyag-gyulladás mérséklése,
- vércukorszint-szabályozás,
- puffadás mérséklése,
- IBS tĂĽneteinek enyhĂtĂ©se,
- az agy megfelelĹ‘ működĂ©sĂ©nek elĹ‘segĂtĂ©se,
- rákellenes hatás,
- rendkĂvĂĽli antioxidáns hatás.
Vérnyomás-szabályozás
A magas vĂ©rnyomás nĂ©pbetegsĂ©g Magyarországon (is), ami növeli a szĂvbetegsĂ©gek Ă©s a stroke kockázatát. Egy tanulmány szerint az articsĂłka – többek között magas káliumtartalmának köszönhetĹ‘en – vĂ©rnyomáscsökkentĹ‘ hatásĂş az enyhe magas vĂ©rnyomással Ă©lĹ‘k esetĂ©ben.
Koleszterinszint-csökkentés
Az articsókalevél (Cynarae folium) kivonata csökkenti a koleszterinszintet, mivel az epetermelés fokozásával csökkenti a vér koleszterin- és trigliceridszintjét.
Májregenerálás
Több kutatás is arra a következtetĂ©sre jutott, hogy az articsĂłka javĂthatja a májfunkciĂłkat a nem alkoholos zsĂrmájbetegsĂ©gben szenvedĹ‘knĂ©l. Az articsĂłkában nagy mennyisĂ©gben találhatĂł cinarin Ă©s antioxidánsok pozitĂv hatást gyakorolnak a májsejtekre, segĂtik regeneráciĂłjukat.
Epehólyag-gyulladás mérséklése
A már emlĂtett cinarin az epeváladĂ©k kiválasztásának serkentĂ©sĂ©vel segĂti a zsĂros Ă©telek emĂ©sztĂ©sĂ©t, illetve segĂti az epehĂłlyag Ă©s az epeutak összehĂşzĂłdását.
Ebből adódóan kiváló hatású a következő betegségek esetén:
- csökkent epetermelĂ©s (puffadás, zsĂrintolerancia, szĂ©krekedĂ©s, hasi fájdalom),
- epeutak csökkent tónusa,
- elégtelen epeműködés.
Vércukorszint-szabályozás
Az articsĂłka másik fontos hatĂłanyaga az inulin, amit az Ă©lelmi rostok fruktáncsoportjába sorolunk. Ezek a poliszacharidok lebontatlanul haladnak át az emĂ©sztĹ‘rendszeren, Ă©s a vastagbĂ©l baktĂ©riumflĂłrája kezdi csak el a lebontásukat. ĂŤgy az inulin tápanyagul szolgál a hasznos bĂ©lbaktĂ©riumoknak, Ă©s gátolja a kártĂ©kony baktĂ©riumok megtapadását a bĂ©lben. Az inulin emellett termĂ©szetes cukorpĂłtlĂł, lebontásához nem szĂĽksĂ©ges inzulin, Ăgy az articsĂłka nem növeli a vĂ©rcukorszintet, hanem segĂt megelĹ‘zni az Ă©tkezĂ©sek utáni vĂ©rcukorszint-ingadozást.
Puffadás mérséklése
Több kutatás során is szignifikáns eredmĂ©nyt Ă©rtek el az articsĂłkalevĂ©l-kivonattal a funkcionális diszpepsziában szenvedĹ‘k tĂĽneteinek enyhĂtĂ©sĂ©ben.
IBS tĂĽneteinek enyhĂtĂ©se
Az articsókalevél-kivonat az IBS-tünetek súlyosságának jelentős csökkenését eredményezheti. Továbbá a kutatás során vizsgált betegek 96%-a legalább egyenértékűnek vagy jobbnak értékelte az articsókakivonatot, mint a tüneteik kezelésére alkalmazott korábbi terápiákat.
SegĂti az agy megfelelĹ‘ működĂ©sĂ©t
Az articsĂłka magas B-vitamin-tartalma támogatja az agy megfelelĹ‘ működĂ©sĂ©t, javĂtva a memĂłriát Ă©s a közĂ©rzetet is.
Ígéretes rákellenes eredmények
Az articsĂłkakivonat több kutatás (1, 2, 3) szerint is csökkentette a rák növekedĂ©sĂ©t. Ez a rákellenes hatás nagy valĂłszĂnűsĂ©ggel az articsĂłkában találhatĂł antioxidánsoknak köszönhetĹ‘, ezek a rutin, a kvercetin, a szilimarin Ă©s a galluszsav.
RendkĂvĂĽli antioxidáns hatás
A fĹ‘tt articsĂłka 9400-as ORAC-Ă©rtĂ©kĂ©vel nagyobb antioxidáns-potenciállal rendelkezik, mint a világ számos szuperĂ©lelmiszere, mint pĂ©ldául a spárga, a cĂ©kla vagy a brokkoli. Az antioxidánsok a szabad gyökök hatástalanĂtásában játszanak szerepet. SegĂtsĂ©gĂĽkkel csökkenthetĹ‘ az oxidatĂv stressz.
ArticsĂłkakapszula
Ha frissen nem sikerĂĽl beszereznĂĽnk, akkor az articsĂłka rendkĂvĂĽl pozitĂv Ă©lettani hatásait kapszula formájában is Ă©lvezhetjĂĽk. A kapszulában találhatĂł kivonatot általában a növĂ©ny levelĂ©bĹ‘l, szárábĂłl Ă©s gyökerĂ©bĹ‘l kĂ©szĂtik.
Mikor ellenjavallott az articsóka fogyasztása?
- EpevezetĂ©k-elzárĂłdás esetĂ©n nem ajánlott az elĹ‘zĹ‘ekben emlĂtett epeműködĂ©s-aktiválĂł hatása miatt.
- Fészkesvirágzatúakkal szembeni allergia esetén keresztallergia alakulhat ki.
Az articsóka tápanyagtartalma
Közepes, 128 grammos articsókát tekintve (forrás: WebMD Ingredients Guide):
- kalĂłriatartalom: 60 kcal,
- zsĂr: kevesebb mint 1 g,
- nátrium: 120 mg,
- szénhidrát: 13 g,
- fehérje: 4 g.
Egyéb kulcsfontosságú tápanyagok:
- kálium,
- rostok,
- keserűanyagok, szeszkviterpén-laktonok, cinaropikrin,
- kávésavszármazékok,
- C-vitamin,
- magnézium,
- folsav (B9-vitamin),
- flavonoidok.
Az articsĂłka elkĂ©szĂtĂ©se, receptek
Az articsĂłka elĹ‘kĂ©szĂtĂ©se nagyjábĂłl bármilyen recepthez
- Mossuk meg, és vágjuk le a szárát!
- TávolĂtsuk el a kĂĽlsĹ‘ nagyon kemĂ©ny szirmokat, majd nyissuk ki a már sárgásabb szĂnű puhább szirmokat, Ă©s vágjuk le a szirmok kemĂ©ny csĂşcsát is!
(Azonban azt Ă©rdemes szem elĹ‘tt tartanunk, hogy a tápanyagok jelenĹ‘s rĂ©sze a levelekben koncentrálĂłdik, Ăgy a levágott szirmokbĂłl is Ă©rdemes a puhább, belsĹ‘ rĂ©szt kikaparni Ă©s megenni.) - Ezt követĹ‘en vágjuk kettĂ© az articsĂłkaszĂvet (Ăgy hĂvjuk a közĂ©psĹ‘ zsenge rĂ©szt), Ă©s kaparjuk ki belĹ‘le az aprĂł pihĂ©ket!
- Majd helyezzĂĽk bele egy citromos vĂzzel töltött tálba, hogy a vĂz ellepje, Ă©s tartsuk ebben párolásig, sĂĽtĂ©sig, kĂĽlönben nagyon gyorsan megbarnul.
Ha szeretnéd ezt a folyamatot videón is látni, akkor nézd meg az alábbi összefoglalót!
Párolt articsóka
- Az elĹ‘bb leĂrt mĂłdon elĹ‘kĂ©szĂtett articsĂłkákat (szemĂ©lyenkĂ©nt számolj egy közepes mĂ©retű articsĂłkával) párold 25–40 percig, a mĂ©retĂ©tĹ‘l Ă©s zsengesĂ©gĂ©tĹ‘l fĂĽggĹ‘en! (Tehát ne tedd bele a vĂzbe, hanem legjobb, ha párolĂłedĂ©nyben, vĂzgĹ‘zben kĂ©szĂted el.)
- Ha elkĂ©szĂĽlt, annyira finom Ă©s kĂĽlönleges az Ăze már önmagában is, hogy valĂłjában már fogyaszthatĂł is, legyen ez egy könnyed fĹ‘Ă©tel vagy köret! IgĂ©ny szerint persze egy kis hollandi mártással Ă©s vajjal is tálalhatod, ahogy Martha Stewart ajánlja.
SĂĽlt articsĂłka
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 közepes méretű articsóka,
- 4 evĹ‘kanál extra szűz olĂvaolaj,
- 4 gerezd fokhagyma, finomra aprĂtva,
- 1 teáskanál só,
- fél teáskanál fekete bors,
- 1 citrom félbe vágva.
ElkĂ©szĂtĂ©s:
- A sĂĽtĹ‘t elĹ‘melegĂtjĂĽk 200 fokra.
- Az olĂvaolajat, a finomra aprĂtott fokhagymát, a sĂłt Ă©s a borsot összekeverjĂĽk egy tálban.
- Az elĹ‘kĂ©szĂtett articsĂłkát megforgatjuk a fűszeres olajban, majd egy tepsibe helyezzĂĽk, lehetĹ‘leg sĂĽtĹ‘papĂrra.
- A félbevágott citromot is a tepsibe helyezzük az articsókák mellé.
- Az articsĂłkákat 25–40 percig sĂĽtjĂĽk, amĂg aranybarnák Ă©s puhák lesznek.
- Az elkĂ©szĂĽlt sĂĽlt articsĂłkát a fĂ©lbevágott citrommal Ă©s olĂvaolajjal meglocsolva tálaljuk.
Hol kaphatunk articsókát?
Ha kedvet kaptunk hozzá, akkor már csak a beszerzését kell megoldanunk, ami frissen nem feltétlen egyszerű feladat.
Friss articsĂłkát leggyakrabban február Ă©s jĂşnius, illetve szeptember Ă©s december között találhatunk, amikor a növĂ©nynek szezonja van. Magyarországon sajnos azonban mĂ©g szezonjában is ritkaságnak számĂt, Ă©s csak igen ritkán tudjuk frissen megvásárolni a piacokon vagy gourmet Ă©lelmiszerboltokban. SzerencsĂ©re azonban egyre többet hallani hazai termelĹ‘krĹ‘l, akik már prĂłbálkoznak a termesztĂ©sĂ©vel. Ilyen vállalkozĂłszellemű gazda Borbás Marcsi, aki a következĹ‘ videĂłban megosztja velĂĽnk tapasztalatait.
Ha pedig frissen nem találunk, akkor nézzünk körül a konzervek között!
Bár a frissel nem veszi fel a versenyt, de Ăgy is találhatunk pár jĂł fogást.
Az articsókakonzerv kilós ára (sós lében, olajban eltéve): 3.000–10.000 Ft
Az articsóka termesztése
Az articsóka mediterrán növényként a hűvösebb, csapadékosabb nyarakat és az enyhe teleket kedveli, de nagyjából bárhol termeszthető, ahol nincs extrém forróság.
Magyarországon is, sőt, évelő növényként több évig gyönyörködhetünk benne, ha a teleltetését megoldjuk.
A legfontosabb a megfelelĹ‘ mennyisĂ©gű vĂz, a jĂł vĂzelvezetĂ©sű, magas tápanyagtartalmĂş talaj, a sok fĂ©ny.
Az articsóka ültetése és gondozása a következő lépésekből áll:
- Találj megfelelĹ‘ helyet az articsĂłka számára! Az articsĂłkának napos, meleg helyre van szĂĽksĂ©ge, Ăgy olyan terĂĽletet válassz, amelyet legalább hat Ăłrán át sĂĽt a nap naponta! Az articsĂłka jĂłl növekszik a homokos, jĂł vĂzelvezetĂ©sű talajon is, de ne feledkezz meg a trágyázásrĂłl!
- KĂ©szĂtsd elĹ‘ a talajt! A talajt jĂłl fel kell lazĂtani, Ă©s meg kell szabadulni a gyomoktĂłl Ă©s a törmelĂ©ktĹ‘l.
- KĂ©szĂtsd elĹ‘ az articsĂłkapalántákat! Vásárolj egĂ©szsĂ©ges palántákat egy kertĂ©szetbĹ‘l, vagy magrĂłl neveld Ĺ‘ket! A „Green Globe” articsĂłkát válasszuk, ha hidegebb idĹ‘járásĂş terĂĽleten ĂĽltetjĂĽk!
- Ültesd el az articsókát! Az articsókákat általában tavasszal ültetik el, amikor már nincs fagy. Ügyelj arra, hogy a palánták között legalább 60–75 cm távolság legyen!
- Ă–ntözd az articsĂłkát rendszeresen! Az articsĂłkának a növekedĂ©sĂ©hez sok vĂzre lesz szĂĽksĂ©ge, kĂĽlönösen az elsĹ‘ hĂłnapban, amĂg talajt fog, megerĹ‘södik. (De ne öntözd tĂşl, mert a gyökerei rothadásnak indulhatnak!)
Kánikulában hetente 3-szor is meg kell öntözni, kĂĽlönös figyelmet fordĂtva arra az idĹ‘szakra, amikor megjelennek a rĂĽgyek, mert ilyenkor a legĂ©rzĂ©kenyebb a vĂzre. - Trágyázd Ă©s gazold az articsĂłkaágyást! Az articsĂłkának szĂĽksĂ©ge van tápanyagokra, hogy jĂłl növekedjen. A palántázás után nĂ©hány hĂ©ttel trágyázd meg az articsĂłkádat, majd havonta egyszer folytasd a trágyázást! Tartsd távol a gyomokat az articsĂłkaágyásoktĂłl! A növĂ©nyeket mulccsal vastagon Ă©rdemes betakarni, kĂĽlönösen a hidegebb vidĂ©keken. Amikor a rĂĽgyek kezdenek kialakulni, távolĂtsd el a mulcsot, Ă©s terĂts minden egyes növĂ©ny körĂĽl a növĂ©ny tövĂ©tĹ‘l kifelĂ© vastag komposztrĂ©teget.
- Jöhet a szĂĽret! A virágbimbĂłk kora nyáron alakulnak ki a növĂ©ny közepĂ©bĹ‘l növĹ‘ magas szárakon. A rĂĽgyeket akkor szedd le, amikor mĂ©g feszesek, Ă©s amĂg nem nyĂlt ki a virág! Minden bimbĂłhoz vágj egy 5 centis szárrĂ©szt is, hogy könnyebben kezelhetĹ‘ legyen! Ne lepĹ‘dj meg, hogy a kĂ©sĹ‘bb fejlĹ‘dĹ‘ alsĂł rĂĽgyek nem nĹ‘nek olyan nagyra, mint a felsĹ‘ rĂĽgy! Ez termĂ©szetes. Amikor az egy száron lĂ©vĹ‘ összes bimbĂłt leszĂĽretelted, vágd le a szárat egĂ©szen a földig! A nagy, jĂłl megtermett növĂ©nyek esetĂ©ben az egĂ©sz növĂ©nyt akár harmadával visszavághatod, hogy Ĺ‘szi szĂĽretelĂ©sre is ösztönözd a növĂ©nyt.
A leggyakabban felmerülő kérdések az articsókáról
Az articsĂłka Ă©des, diĂłs, frissĂtĹ‘, földes Ăzű növĂ©ny, amelyet legtöbben a spárgához vagy a bambuszhoz hasonlĂtanak.
Az articsĂłka termesztĂ©sĂ©hez a jĂł vĂzelvezetĂ©sű, enyhĂ©n savas, tápanyagokban gazdag talaj az optimális.Â
VĂ©rnyomás-szabályozásra, koleszterinszint-csökkentĂ©sre, májregenerálásra, az epehĂłlyag-gyulladás mĂ©rsĂ©klĂ©sĂ©re, a vĂ©rcukorszint szabályozására, a puffadás mĂ©rsĂ©klĂ©sĂ©re, az IBS tĂĽneteinek enyhĂtĂ©sĂ©re, az agy megfelelĹ‘ működĂ©sĂ©nek elĹ‘segĂtĂ©sĂ©re, a rák elleni vĂ©delemre, Ă©s rendkĂvĂĽli antioxidáns hatása van.
Mindent egybevĂ©ve elmondhatjuk, hogy az articsĂłka rendkĂvĂĽl egĂ©szsĂ©ges növĂ©ny, kĂĽlönleges Ă©tel, gyönyörű virág. Ha sikerĂĽl termesztened vagy frissen beszerezned, akkor ne fĂ©lj Ă©telt kĂ©szĂteni belĹ‘le, mert a fent leĂrt egyszerű lĂ©pĂ©seket betartva minden vendĂ©gednek maradandĂł Ă©lmĂ©nyt nyĂşjthatsz.
Nem mellesleg pedig az is fontos, hogy fenntarthatĂłan Ă©tkezzĂĽnk, Ă©s több zöldsĂ©get, gyĂĽmölcsöt fogyasszunk, mint hĂşst, hiszen ahogy egy korábbi, a Planet Budapest 2023 FenntarthatĂłsági ExpĂłt bemutatĂł cikkĂĽnkben Ărtuk: „A jĂłlĂ©ti társadalmaknak jelentĹ‘sen meg kell(ene) változtatniuk a táplálkozási szokásaikat a növĂ©nyi Ă©lelmiszerek javára.”