Az articsĂłka egy csoda
Az articsĂłka egy csoda

Az articsókát nyugodt szívvel emlegethetjük a szuperélelmiszerek kategóriájában fantasztikus élettani hatása és lenyűgöző kulináris értéke miatt.

Az articsóka akár 150–200 cm magasra és akár 1,5–1,8 méter szélességűre növő, fészkesvirágzatú zöldség- és gyógynövény, amelynek az ehető része a növény virágzás előtt leszedett bimbója. A külső leveleinek burkából és az alattuk lévő bolyhokból kifejtve található az ehető rész, az articsókaszív. A növényeknek erős, elágazó virágszáruk van, amelyeken 5–8 nagy virágbimbó található. Régebben dísznövényként is ültették Magyarországon, ha ugyanis nem takarítjuk be, az articsóka bimbóiból gyűszűszerű, látványos virágfejek nyílnak, amelyeken számos apró, lila színű, korong alakú virág található. Évelő növény.

A különleges articsókaíz

Párolva az articsóka édes, diós, frissítő, földes ízű növény, amelyet legtöbben a spárgához, a bambuszhoz vagy a kelbimbóhoz hasonlítanak. Nagyon jól illik mártásokhoz, szószokhoz, sültekhez, de akár pizzafeltétként is kiváló. Nagyon jól ellensúlyozza a zsírosabb húsokat, és segít a zsírbontásban is.

ÉtkezĂ©s után is hordoz mĂ©g meglepetĂ©st számunkra, mivel az articsĂłkában nagy mennyisĂ©gben megtalálhatĂł cinarin megragad a nyelv receptorain, Ă©s blokkolja az Ă©desreceptor valamely rĂ©szĂ©t. Ă‰tkezĂ©s után, amikor vizet iszunk, a cinarinmolekulák lemosĂłdnak a receptorokrĂłl, ekkor feloldĂłdik a gátlĂł hatás, ĂĽzenetet kĂĽldve az agynak az Ă©des Ă­zt közvetĂ­tĹ‘ rostok mentĂ©n. Tehát az inger eltávolĂ­tása kiváltja az Ă­zlelĂ©st. Ezeket a hatásokat „vĂ­zĂ­zeknek” nevezzĂĽk – fogalmazott Linda M. Bartoshuk, a Floridai Egyetem Szaglás Ă©s ĂŤzlelĂ©s Központjának professzora.

Az articsĂłka eredete

Bár mára Kalifornia lett az egyik legnagyobb articsókatermesztő vidék, a növény a Földközi-tenger területén őshonos. Már az ókori görögök is fogyasztották, majd a 9. századtól Szicíliából terjedt el Európában, és ma is nagy népszerűségnek örvend, főleg Olaszországban és Franciaországban.

Articsóka mező
Articsókamező
Fotó: Matthias Böckel

Az articsóka pozitív hatásai:

  1. vérnyomás-szabályozás,
  2. koleszterinszint-csökkentés,
  3. májregenerálás,
  4. epehólyag-gyulladás mérséklése,
  5. vércukorszint-szabályozás,
  6. puffadás mérséklése,
  7. IBS tüneteinek enyhítése,
  8. az agy megfelelő működésének elősegítése,
  9. rákellenes hatás,
  10. rendkívüli antioxidáns hatás.

Vérnyomás-szabályozás

A magas vĂ©rnyomás nĂ©pbetegsĂ©g Magyarországon (is), ami növeli a szĂ­vbetegsĂ©gek Ă©s a stroke kockázatát. Egy tanulmány szerint az articsĂłka – többek között magas káliumtartalmának köszönhetĹ‘en – vĂ©rnyomáscsökkentĹ‘ hatásĂş az enyhe magas vĂ©rnyomással Ă©lĹ‘k esetĂ©ben.

Koleszterinszint-csökkentés

Az articsókalevél (Cynarae folium) kivonata csökkenti a koleszterinszintet, mivel az epetermelés fokozásával csökkenti a vér koleszterin- és trigliceridszintjét.

Májregenerálás

Több kutatás is arra a következtetésre jutott, hogy az articsóka javíthatja a májfunkciókat a nem alkoholos zsírmájbetegségben szenvedőknél. Az articsókában nagy mennyiségben található cinarin és antioxidánsok pozitív hatást gyakorolnak a májsejtekre, segítik regenerációjukat.

Epehólyag-gyulladás mérséklése

A már emlĂ­tett cinarin az epeváladĂ©k kiválasztásának serkentĂ©sĂ©vel segĂ­ti a zsĂ­ros Ă©telek emĂ©sztĂ©sĂ©t, illetve segĂ­ti az epehĂłlyag Ă©s az epeutak összehĂşzĂłdását. 

Ebből adódóan kiváló hatású a következő betegségek esetén:

  • csökkent epetermelĂ©s (puffadás, zsĂ­rintolerancia, szĂ©krekedĂ©s, hasi fájdalom),
  • epeutak csökkent tĂłnusa,
  • elĂ©gtelen epeműködĂ©s.

Vércukorszint-szabályozás

Az articsóka másik fontos hatóanyaga az inulin, amit az élelmi rostok fruktáncsoportjába sorolunk. Ezek a poliszacharidok lebontatlanul haladnak át az emésztőrendszeren, és a vastagbél baktériumflórája kezdi csak el a lebontásukat. Így az inulin tápanyagul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak, és gátolja a kártékony baktériumok megtapadását a bélben. Az inulin emellett természetes cukorpótló, lebontásához nem szükséges inzulin, így az articsóka nem növeli a vércukorszintet, hanem segít megelőzni az étkezések utáni vércukorszint-ingadozást.

Puffadás mérséklése

Több kutatás során is szignifikáns eredményt értek el az articsókalevél-kivonattal a funkcionális diszpepsziában szenvedők tüneteinek enyhítésében.

IBS tüneteinek enyhítése

Az articsĂłkalevĂ©l-kivonat az IBS-tĂĽnetek sĂşlyosságának jelentĹ‘s csökkenĂ©sĂ©t eredmĂ©nyezheti. Továbbá a kutatás során vizsgált betegek 96%-a legalább egyenĂ©rtĂ©kűnek vagy jobbnak Ă©rtĂ©kelte az articsĂłkakivonatot, mint a tĂĽneteik kezelĂ©sĂ©re alkalmazott korábbi terápiákat.

Segíti az agy megfelelő működését

Az articsóka magas B-vitamin-tartalma támogatja az agy megfelelő működését, javítva a memóriát és a közérzetet is.

Ígéretes rákellenes eredmények

Az articsókakivonat több kutatás (1, 2, 3) szerint is csökkentette a rák növekedését. Ez a rákellenes hatás nagy valószínűséggel az articsókában található antioxidánsoknak köszönhető, ezek a rutin, a kvercetin, a szilimarin és a galluszsav.

Rendkívüli antioxidáns hatás

A fĹ‘tt articsĂłka 9400-as ORAC-Ă©rtĂ©kĂ©vel nagyobb antioxidáns-potenciállal rendelkezik, mint a világ számos szuperĂ©lelmiszere, mint pĂ©ldául a spárga, a cĂ©kla vagy a brokkoli. Az antioxidánsok a szabad gyökök hatástalanĂ­tásában játszanak szerepet. SegĂ­tsĂ©gĂĽkkel csökkenthetĹ‘ az oxidatĂ­v stressz.

ArticsĂłkakapszula

Ha frissen nem sikerül beszereznünk, akkor az articsóka rendkívül pozitív élettani hatásait kapszula formájában is élvezhetjük. A kapszulában található kivonatot általában a növény leveléből, szárából és gyökeréből készítik


Mikor ellenjavallott az articsóka fogyasztása?

  • EpevezetĂ©k-elzárĂłdás esetĂ©n nem ajánlott az elĹ‘zĹ‘ekben emlĂ­tett epeműködĂ©s-aktiválĂł hatása miatt.
  • FĂ©szkesvirágzatĂşakkal szembeni allergia esetĂ©n keresztallergia alakulhat ki.
Articsóka női kézben
ArticsĂłka
FotĂł: RODNAE Productions

Az articsĂłka tápanyagtartalma 

Közepes, 128 grammos articsókát tekintve (forrás: WebMD Ingredients Guide):

  • kalĂłriatartalom: 60 kcal,
  • zsĂ­r: kevesebb mint 1 g,
  • nátrium: 120 mg,
  • szĂ©nhidrát: 13 g,
  • fehĂ©rje: 4 g.

Egyéb kulcsfontosságú tápanyagok:

Az articsóka elkészítése, receptek

Az articsóka előkészítése nagyjából bármilyen recepthez

  1. Mossuk meg, és vágjuk le a szárát!
  2. Távolítsuk el a külső nagyon kemény szirmokat, majd nyissuk ki a már sárgásabb színű puhább szirmokat, és vágjuk le a szirmok kemény csúcsát is!
    (Azonban azt érdemes szem előtt tartanunk, hogy a tápanyagok jelenős része a levelekben koncentrálódik, így a levágott szirmokból is érdemes a puhább, belső részt kikaparni és megenni.)
  3. Ezt követően vágjuk ketté az articsókaszívet (így hívjuk a középső zsenge részt), és kaparjuk ki belőle az apró pihéket!
  4. Majd helyezzük bele egy citromos vízzel töltött tálba, hogy a víz ellepje, és tartsuk ebben párolásig, sütésig, különben nagyon gyorsan megbarnul.

Ha szeretnĂ©d ezt a folyamatot videĂłn is látni, akkor nĂ©zd meg az alábbi összefoglalĂłt!

Az articsóka pucolása – Konyhai praktikák – Egészségtál

Párolt articsóka

  1. Az előbb leírt módon előkészített articsókákat (személyenként számolj egy közepes méretű articsókával) párold 25–40 percig, a méretétől és zsengeségétől függően! (Tehát ne tedd bele a vízbe, hanem legjobb, ha párolóedényben, vízgőzben készíted el.)
  2. Ha elkészült, annyira finom és különleges az íze már önmagában is, hogy valójában már fogyasztható is, legyen ez egy könnyed főétel vagy köret! Igény szerint persze egy kis hollandi mártással és vajjal is tálalhatod, ahogy Martha Stewart ajánlja.

SĂĽlt articsĂłka

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 közepes mĂ©retű articsĂłka,
  • 4 evĹ‘kanál extra szűz olĂ­vaolaj,
  • 4 gerezd fokhagyma, finomra aprĂ­tva,
  • 1 teáskanál sĂł,
  • fĂ©l teáskanál fekete bors,
  • 1 citrom fĂ©lbe vágva.

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
  2. Az olívaolajat, a finomra aprított fokhagymát, a sót és a borsot összekeverjük egy tálban.
  3. Az előkészített articsókát megforgatjuk a fűszeres olajban, majd egy tepsibe helyezzük, lehetőleg sütőpapírra.
  4. A félbevágott citromot is a tepsibe helyezzük az articsókák mellé.
  5. Az articsókákat 25–40 percig sütjük, amíg aranybarnák és puhák lesznek.
  6. Az elkészült sült articsókát a félbevágott citrommal és olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.


Hol kaphatunk articsókát?

Ha kedvet kaptunk hozzá, akkor már csak a beszerzését kell megoldanunk, ami frissen nem feltétlen egyszerű feladat.

Friss articsĂłkát leggyakrabban február Ă©s jĂşnius, illetve szeptember Ă©s december között találhatunk, amikor a növĂ©nynek szezonja van. Magyarországon sajnos azonban mĂ©g szezonjában is ritkaságnak számĂ­t, Ă©s csak igen ritkán tudjuk frissen megvásárolni a piacokon vagy gourmet Ă©lelmiszerboltokban. SzerencsĂ©re azonban egyre többet hallani hazai termelĹ‘krĹ‘l, akik már prĂłbálkoznak a termesztĂ©sĂ©vel. Ilyen vállalkozĂłszellemű gazda Borbás Marcsi, aki a következĹ‘ videĂłban megosztja velĂĽnk tapasztalatait.

Borbás Marcsi: Kertem – Articsókatermesztés

Ha pedig frissen nem találunk, akkor nézzünk körül a konzervek között!
Bár a frissel nem veszi fel a versenyt, de Ă­gy is találhatunk pár jĂł fogást. 

Az articsĂłkakonzerv kilĂłs ára (sĂłs lĂ©ben, olajban eltĂ©ve): 3.000–10.000 Ft 

Az articsóka termesztése

Az articsĂłka mediterrán növĂ©nykĂ©nt a hűvösebb, csapadĂ©kosabb nyarakat Ă©s az enyhe teleket kedveli, de nagyjábĂłl bárhol termeszthetĹ‘, ahol nincs extrĂ©m forrĂłság. 

Magyarországon is, sőt, évelő növényként több évig gyönyörködhetünk benne, ha a teleltetését megoldjuk.

A legfontosabb a megfelelĹ‘ mennyisĂ©gű vĂ­z, a jĂł vĂ­zelvezetĂ©sű, magas tápanyagtartalmĂş talaj, a sok fĂ©ny. 

Az articsóka ültetése és gondozása a következő lépésekből áll:

  1. Találj megfelelő helyet az articsóka számára! Az articsókának napos, meleg helyre van szüksége, így olyan területet válassz, amelyet legalább hat órán át süt a nap naponta! Az articsóka jól növekszik a homokos, jó vízelvezetésű talajon is, de ne feledkezz meg a trágyázásról!
  2. Készítsd elő a talajt! A talajt jól fel kell lazítani, és meg kell szabadulni a gyomoktól és a törmeléktől.
  3. Készítsd elő az articsókapalántákat! Vásárolj egészséges palántákat egy kertészetből, vagy magról neveld őket! A „Green Globe” articsókát válasszuk, ha hidegebb időjárású területen ültetjük!
  4. Ültesd el az articsókát! Az articsókákat általában tavasszal ültetik el, amikor már nincs fagy. Ügyelj arra, hogy a palánták között legalább 60–75 cm távolság legyen!
  5. Öntözd az articsókát rendszeresen! Az articsókának a növekedéséhez sok vízre lesz szüksége, különösen az első hónapban, amíg talajt fog, megerősödik. (De ne öntözd túl, mert a gyökerei rothadásnak indulhatnak!)
    Kánikulában hetente 3-szor is meg kell öntözni, különös figyelmet fordítva arra az időszakra, amikor megjelennek a rügyek, mert ilyenkor a legérzékenyebb a vízre.
  6. Trágyázd és gazold az articsókaágyást! Az articsókának szüksége van tápanyagokra, hogy jól növekedjen. A palántázás után néhány héttel trágyázd meg az articsókádat, majd havonta egyszer folytasd a trágyázást! Tartsd távol a gyomokat az articsókaágyásoktól! A növényeket mulccsal vastagon érdemes betakarni, különösen a hidegebb vidékeken. Amikor a rügyek kezdenek kialakulni, távolítsd el a mulcsot, és teríts minden egyes növény körül a növény tövétől kifelé vastag komposztréteget.
  7. Jöhet a szüret! A virágbimbók kora nyáron alakulnak ki a növény közepéből növő magas szárakon. A rügyeket akkor szedd le, amikor még feszesek, és amíg nem nyílt ki a virág! Minden bimbóhoz vágj egy 5 centis szárrészt is, hogy könnyebben kezelhető legyen! Ne lepődj meg, hogy a később fejlődő alsó rügyek nem nőnek olyan nagyra, mint a felső rügy! Ez természetes. Amikor az egy száron lévő összes bimbót leszüretelted, vágd le a szárat egészen a földig! A nagy, jól megtermett növények esetében az egész növényt akár harmadával visszavághatod, hogy őszi szüretelésre is ösztönözd a növényt.
articsóka gyökérrendszer
Az articsóka gyökérrendszere
Forrás: Wageningen Egyetem

A leggyakabban felmerülő kérdések az articsókáról

Milyen ízű az articsóka?

Az articsóka édes, diós, frissítő, földes ízű növény, amelyet legtöbben a spárgához vagy a bambuszhoz hasonlítanak.

Milyen földet szeret az articsóka?

Az articsóka termesztéséhez a jó vízelvezetésű, enyhén savas, tápanyagokban gazdag talaj az optimális. 

Mire jĂł az articsĂłka?

Vérnyomás-szabályozásra, koleszterinszint-csökkentésre, májregenerálásra, az epehólyag-gyulladás mérséklésére, a vércukorszint szabályozására, a puffadás mérséklésére, az IBS tüneteinek enyhítésére, az agy megfelelő működésének elősegítésére, a rák elleni védelemre, és rendkívüli antioxidáns hatása van.

Mindent egybevéve elmondhatjuk, hogy az articsóka rendkívül egészséges növény, különleges étel, gyönyörű virág. Ha sikerül termesztened vagy frissen beszerezned, akkor ne félj ételt készíteni belőle, mert a fent leírt egyszerű lépéseket betartva minden vendégednek maradandó élményt nyújthatsz.

Nem mellesleg pedig az is fontos, hogy fenntarthatĂłan Ă©tkezzĂĽnk, Ă©s több zöldsĂ©get, gyĂĽmölcsöt fogyasszunk, mint hĂşst, hiszen ahogy egy korábbi, a Planet Budapest 2023 FenntarthatĂłsági ExpĂłt bemutatĂł cikkĂĽnkben Ă­rtuk: „A jĂłlĂ©ti társadalmaknak jelentĹ‘sen meg kell(ene) változtatniuk a táplálkozási szokásaikat a növĂ©nyi Ă©lelmiszerek javára.”

search icon