



Pontosan mikor kezdjek palántázni? A különböző növényeket milyen hőmérsékleten neveljem? Egyáltalán milyen földbe tegyem a magokat? Rengeteg kérdés merül fel, amelyeket most megválaszol Réthy Kati agroökológus, gyakorló biokertész, a Magyar Agroökológiai Hálózat és a Magház Közösségi Hálózat tagja.
A növények kontrollált helyen történő előnevelésével, azaz a palántázással meghosszabbíthatjuk a termőszezont. A növények életének kezdetén lökést adunk a fejlődésnek, minek révén nagyobb és biztosabb termést érhetünk el.
Nem minden zöldséget érdemes előpalántázni. Bármilyen nagy is bennünk a hév, fontos, hogy egyes növények palántázásával várjunk. Jellemzően a paradicsomot, a paprikát, a padlizsánt palántázzuk, de lehet próbálkozni a lassú csírázású bazsalikommal vagy a szintén nehezen csírázó hagymafélékkel is. A tökfélék beérnek enélkül is, esetükben a palántázással nagyobb termést vagy korábbi beérést érhetünk el.
Egyes fajták palántázását már február végén megkezdhetjük, de némelyikkel még várnunk kell. Az egyes zöldségeknél fontos a különböző időzítés, ha ezt nem vesszük figyelembe, meg is gyilkolhatjuk palántáinkat.
Február végén paprikával és padlizsánnal kezdünk. Figyeljünk arra, hogy melegigényesek, szeretik a 25 fok környéki hőmérsékletet. A többivel viszont érdemes várni. A paradicsom palántázását március közepén kezdjük, de a tökfélékét és káposztafélékét elég március végére időzíteni.

Bármilyen picik is a növények, eltérő és egyedi igényeik vannak, amelyeket figyelembe kell vennünk. Elsősorban a fény és a hőmérséklet a meghatározó. Melegebb hőmérsékleten (20–25 fokon) csírázik jól és gyorsan a paprika, a padlizsán, a bazsalikom, pár egzotikusabb növény; ezért én ezeket a fűtőtest fölé (nem rá!) szoktam tenni vetés után. A paradicsom és a tökfélék is mehetnek oda, bár ők jól elvannak 18–20 fokon is.
Viszont ne rakjuk fűtőtest fölé a káposztákat, a salátát, a hagymát, ezek jobban érzik magukat 10–15 fokon. Nálam csírázás után 2 héttel már mennek is ki az üvegházba, ott még a mínusz 5 fokos éjszakákat is bírják.
Közvetlenül a csírázás után a növények elég érzékenyek, ekkor már vegyük le őket a fűtőtest közeléből, aztán ne változtassuk a helyüket! Ha az ablakban vannak, figyeljünk a szellőztetésre, mert egy hidegebb huzat is árthat nekik.
Probléma lehet, ha túl kötött az ültetőközeg. Laza, tápanyagban közepesen gazdag földet javasolok. Nekem az a tapasztalatom, hogy a boltokban kapható jó minőségű virágföldekkel vagy palántázókeverékekkel jól lehet dolgozni. Én a Florasca zöldség- és palántaföld-keverékét javaslom, de az Oázis Prémium zöldségföld is hasonlóan jó.
A legjobb, ha a föld feljavításához házi, érett komposztot használunk. Tőzeget is sokan használnak, némelyik bolti földben is van, de mivel ez nem a legfenntarthatóbb megoldás, én igyekszem kizárni. Perlitet használok még, mely segít megtartani a nedvességet, így csökkenthető a kiszáradás veszélye. Mivel nincs benne tápanyag, óvatosan bánjunk vele: nálam 50 liter földbe kb. 1–2 liter kerül. Ha nincs érett komposztom, a nagyobb étkű palánták földjébe pelletált trágyát szoktam keverni, amely a palántának folyamatosan adagolja a tápanyagot. Viszont ne adagoljuk túl, én 50 liter földhöz 0,5 kilót adok. (A túl sok trágyával vigyázzunk, de a chilire, a paradicsomra és a padlizsánra ráfér az erősítés.)
Valaki a friss, laza vakondtúrásra esküszik, mely komposzttal összekeverve tökéletes, egyedül minimális gyomosodásra lehet számítani.
A fény jelenti a legnagyobb kihívást! A palántagyilkolás leginkább bevett módja a palánták felnyurgultatása olyan helyen, ahol csak kevés fényt kapnak, lehetőleg azt is csak egy irányból. Onnan tudjuk, hogy jó irányba haladunk a gyilkosság felé, hogy a palánták szára a fény irányába megnyúlik, és idővel az egész növény eldől.

Természetesen az a legjobb, ha olyan helyet találunk nekik, ahol egyenletesen éri őket a fény. Ha ez mégsem lehetséges, forgassuk naponta a palántáinkat! Szükség esetén a technikához is nyúlhatunk, de a sima, csibekeltetéséhez is használt izzó nem lesz jó. Én Philips Tornado 32W, 6500 K égőket használok sikerrel, melyek boltokban is kaphatók. Különféle növénytermesztő ledeket is használhatunk, de ne ijedjünk meg, ha ezeket a termékeket a marihuána termesztésére szakosodott üzletekben találjuk! Bátran kérjünk segítséget!
Ha már felnyurgultak a palántáink, a paradicsomon, a paprikán, a padlizsánon tűzdeléssel tudunk segíteni, de súlyos esetben lehet, hogy újra kell vetnünk.

Szerencsére nagyon leleményesek az emberek. Jóformán bármiben lehet palántázni. Alkalmasak a kisebb ültetőcserepek, palántatálcák, de számos háztartási hulladék is megfelel, például a tejfölöspohár, a tetrapack doboz, a kávézacskó, a műanyag palack. Én arra külön törekszem, hogy sokáig használjam őket. Facebook-csoportokban sokféle használt ültetőtálcát lehet kapni, ezeket is ajánlom. Továbbá vicces megoldás vécépapír-gurigából hajtogatott cserepeket használni.

A víz pangásának az elkerülésére szurkáljuk ki az edények alját!
A tojástartó túl kicsi a palántázáshoz, és nekem a papír palántázópoharak sem váltak be, mert könnyen kiszáradnak, viszont túl vastagok, és a gyökerek nehezen tudják átbökni.
A paradicsom-, a paprika-, a padlizsán-, az uborka– és a cukkinipalántákat viszonylag hosszú ideig neveljük, ezért tejfölöspohárnál kisebb edényt ne használjunk, mert nem fog elférni benne a gyökérzet! Az is fontos, hogy 1-2 tőnél több ne maradjon kelés után egy cserépben!
Még kiemelem a jelölést, mert könnyen el lehet felejteni, hogy mit hova ültettünk. Érdemes tehát jelölésről, címkézésről gondoskodni. A papír erre nem alkalmas, mert átnedvesedik és elmosódik. Én szeretem a jelölőket műanyag lapból, tetrapackból kivágni vagy egyenesen a cserépre írni alkoholos filccel.
Töltsük meg 4/5-éig a cserepet földdel, és locsoljuk meg! Vessük el a magokat, cserepenként pár szemmel többet, mint ahány növényt a cserépbe tervezünk, aztán fedjük be földdel, és még egyszer kicsit locsoljuk meg! Az aprócska zöldségmagokat nem kell mélyre dugni, elég, ha 0,5 centiméter föld fedi őket. De például a bazsalikom nem szeret földdel a fején csírázni, ezért ezt ne fedjük be! Hogy ne mossuk ki a magokat, a bazsalikomot érdemes spriccelős flakonból locsolni.

A pikírozással vagy más néven tűzdeléssel a palántázási szezon kezdetén tudunk helyet spórolni, de jól jön akkor is, amikor nem tudjuk, hogy mennyire csíraképesek a magjaink, vagy a csírázáshoz magasabb hőmérsékletre van szükség, mint ami nagyobb területen rendelkezésre áll, valamint esetleg akkor, ha a palántáink felnyurgultak.
A tűzdelés során a csoportosan vetett töveket darabonként szétültetjük. Ebbe lehetőleg akkor fogjunk bele, amikor már a szikleveleken kívül a rendes levelek is megjelentek! A palántákat gyökerestül kiemeljük, az új cserépben egy pálcikával lyukat fúrunk, oda pedig óvatosan beültetjük a kis növényt, majd meglocsoljuk. Kell pár nap, mire az új helyén magához tér. Ez a módszer jól működik a paprikánál, a paradicsomnál, a padlizsánnál, esetleg a káposztaféléknél. De ne tűzdeljünk tökféléket, mert érzékeny gyökereik miatt nem bírják ezt a procedúrát.

Természetesen vannak olyan növények, amelyek szaporítása nem palántázással a legjobb. Az édesburgonyát legjobb tőről gyökereztetni. Viszonylag jól bírják a tárolást, 1-2 gumót elrakunk télire, majd tavasszal vízbe vagy földbe dugjuk, később a kihajtott részeket ültetjük ki. Így a viszonylag drága zöldségeket könnyedén megsokszorozhatjuk.
Ezt a bazsalikommal is meg lehet csinálni. Mivel viszonylag lassan csírázik, érdemes venni egy bolti növényt, a nagyobb hajtásokat levágni és vízbe tenni. 3-4 hét után gyökeret eresztenek, amit át lehet ültetni palántának.

Az ökológiai gazdálkodás nem rajong a növényvédelemért, de ezt amúgy sem kell túlgondolni. Haladó kertészek próbálkozhatnak kamilla- vagy csalánteával, melyet jól felhígítva szórófejjel permeteznek a növényekre. Én 1 evőkanál csalánból 5 dl vízzel főzök teát, melyet 1 literre felhígítok, és 2-3 naponta mindenki kap egy kis zuhanyt. Gombabetegségek ellen elég hatásos.

A magunknak termesztett zöldség egy lépés a fenntarthatóbb életmód felé. A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, kiemelten foglalkozott a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.
Fotók: Réthy Kati
Kiemelt kép: Canva