Fagylalt, jĂ©gkrĂ©m, gelato, parfĂ©, sorbet: bĂĄrmelyik jĂłlesik a nyĂĄri melegben, azonban nem ugyanĂșgy kĂ©szĂŒlnek. Ha igazi fagyirajongĂł vagy, ismerd meg közelebbrĆl is kedvencedet, sĆt, ahhoz is adunk tippeket, hogyan kĂ©szĂts hƱsĂtĆ Ă©dessĂ©get!
Fagyit ma mĂĄr szinte bĂĄrhol kaphatsz, sĆt, temĂ©rdek fagylaltpor ĂĄll rendelkezĂ©sedre, de a jĂ©gkrĂ©m vagy az olasz gelato is nĂ©pszerƱ vĂĄlasztĂĄs. A sorbet Ă©s a parfĂ© szintĂ©n gyakran kĂ©szĂtett finomsĂĄgok. A fent felsorolt desszertek azonban eltĂ©rnek egymĂĄstĂłl mind kĂ©szĂtĂ©sĂŒkben, mind összetevĆikben.
MagyarorszĂĄgon mĂ©gis igen szerĂ©ny a fagyifogyasztĂĄsunk: az EgyesĂŒlt Ăllamok egy fĆre esĆ Ă©vi 26 literes fagyiimĂĄdatĂĄhoz kĂ©pest mi 2â3 literrel beĂ©rjĂŒk Ă©vente.
A fagyizĂĄs ĆsidĆk Ăłta kedvelt tevĂ©kenysĂ©g: egyes forrĂĄsok szerint mĂĄr a perzsĂĄk is kĂ©szĂtettek hƱsĂtĆ desszertet, Ă©s 5 ezer Ă©vvel ezelĆtt a kĂnaiak mĂĄr masszĂvan rajongtak a fagyiĂ©rt, de Nagy SĂĄndor, HippokratĂ©sz vagy Nero csĂĄszĂĄr is nagy fagyibolond volt. A fagylalt elterjedĂ©sĂ©t EurĂłpa-szerte van, aki a mĂłr kereskedĆknek, de gyakrabban Marco PolĂłnak tulajdonĂtjĂĄk. AkĂĄrhogy is, hĂĄlĂĄsak lehetĂŒnk annak, aki meghonosĂtotta Ă©s elterjesztette ezt a remek finomsĂĄgot.
Kép: canva
Fagyi, sorbet, parfĂ©, jĂ©gkrĂ©m: mi a kĂŒlönbsĂ©g?
A kĂŒlönbsĂ©g ĂĄltalĂĄban nem olyan jelentĆs, mĂ©gsem emlĂthetjĂŒk egy lapon a fenti desszerteket.
Fagyi: fagyasztott desszert, amelyet tejbĆl, tejszĂnbĆl kĂ©szĂtenek cukor vagy Ă©desĂtĆszer hozzĂĄadĂĄsĂĄval, gyakran gyĂŒmölcsöt, mĂĄs finomsĂĄgokat is hasznĂĄlnak hozzĂĄ. Magas (14â15%-os) zsĂrtartalmĂș, krĂ©mes ĂĄllagĂș Ă©dessĂ©g.
A fagylaltot nagy sebessĂ©ggel aprĂtjĂĄk (fagylaltkĂ©szĂtĆben), hogy lĂ©gbuborĂ©kokat adjanak a keverĂ©khez, ami egyedi ĂĄllagot ad az Ă©dessĂ©gnek. A karamelltĆl a pisztĂĄciĂĄn, a citromon vagy a csokin ĂĄt az eperig, vĂ©gtelen Ăzben rendelkezĂ©sre ĂĄll.
Kép: canva
Sorbet: zsĂrszegĂ©ny desszert, mivel nem tartalmaz tejszĂnt, ezĂ©rt könnyebb, jegesebb ĂĄllagĂș a többi fagyasztott desszerthez kĂ©pest. ĂltalĂĄban gyĂŒmölcsbĆl kĂ©szĂŒl. A sorbet egyik vĂĄltozata az Ășgynevezett granita (mĂĄs nĂ©ven olasz jĂ©g vagy vĂzjĂ©g), ezt a fagyasztĂĄs sorĂĄn rendszeresen lekaparjĂĄk, Ăgy a jĂ©gkristĂĄlyok kĂŒlönösen pelyhesek. ElsĆsorban friss gyĂŒmölccsel kĂ©szĂtik.
ParfĂ©: FranciaorszĂĄgbĂłl szĂĄrmazĂł finomsĂĄg, amelyhez tejszĂnt, tojĂĄst, cukrot Ă©s szirupot forralnak fel, hogy pudingszerƱ ĂĄllagot kapjanak, amelyet aztĂĄn lefagyasztanak. Az amerikai vĂĄltozat rĂ©tegekbĆl ĂĄll, amelyek olyan összetevĆket tartalmaznak, mint a granola, a diĂł, a joghurt vagy a likĆrök, amelyeket gyĂŒmölcsökkel vagy tejszĂnhabbal tesznek mĂ©g kĂŒlönlegesebbĂ©.
JĂ©gkrĂ©m: ĂĄltalĂĄban pĂĄlcikĂĄs vagy tölcsĂ©res verziĂłban kaphatĂł, legalĂĄbb 10% zsĂrtartalmĂș finomsĂĄg. KĂŒlönlegessĂ©ge az elĆĂĄllĂtĂĄs mĂłdjĂĄban ĂĄll, a jĂ©gmasszĂĄt a homogenizĂĄlĂĄs Ă©s a pasztörizĂĄlĂĄs utĂĄn rövid ideig hƱtĆtartĂĄlyokban tartjĂĄk.
Kép: canva
Az olasz gelato
GondolhatnĂĄnk, hogy a fagyi Ă©s a gelato egy Ă©s ugyanaz, azonban ez tĂ©vedĂ©s. Közös tulajdonsĂĄguk, hogy cukorral, tejjel vagy tejszĂnnel, illetve e kettĆ kombinĂĄciĂłjĂĄval kĂ©szĂtik, fagyasztĂĄs elĆtt összekeverik, Ă©s levegĆt adnak hozzĂĄ.
A gelato azonban jĂłval karakteresebb, Ă©s ez a kĂŒlönbsĂ©g az arĂĄnyokban keresendĆ. A fagyiban több a levegĆ, Ăgy könnyebb ĂĄllagĂș, a gelato sƱrƱbb Ă©s selymesebb. Emellett a fagyi tejszĂnbĆl kĂ©szĂŒl, Ă©s sokszor tojĂĄst is tartalmaz, a gelato elsĆsorban tejalapĂș, Ă©s nagyon ritkĂĄn kerĂŒl bele tojĂĄs.
Emiatt a klasszikus fagylaltnak vajasabb Ăze van, ami bevonja a nyelvet, Ăgy az ĂzlelĆbimbĂłk nehezebben Ă©rzĂ©kelik az igazi ĂzĂ©t. A gelato esetĂ©ben az alacsonyabb zsĂrtartalom miatt az Ăzt sokkal erĆteljesebbnek Ă©rezzĂŒk.
Kép: canva
Emellett a tĂĄrolĂĄsuk is kĂŒlönbözĆ: a fagyi esetĂ©ben ĂŒgyelni kell arra, hogy ne olvadjon, a gelato azonban 6â8 °C-on az igazi, akkor, amikor nem agyfagyasztĂł hatĂĄsĂș. Az Ăzekben is van kĂŒlönbsĂ©g: a fagyit bĂĄrmilyen Ăzben megkaphatod, mĂg a klasszikus olasz gelato csoki, vanĂlia, pisztĂĄcia, mogyorĂł, sztracsatella Ă©s tiramisu Ăzben a leggyakoribb.
Mi, magyarok is Ă©len jĂĄrunk a gelato kĂ©szĂtĂ©sĂ©ben: Fazekas ĂdĂĄm a Gelato Festival World Ranking 2024-es vilĂĄgranglistĂĄjĂĄn 1. helyezett lett kĂŒlönleges pisztĂĄciafagyijĂĄval.
Ăs hogy viszonyul ezekhez a tĂ©li fagyi?
Mindezek fĂ©nyĂ©ben felmerĂŒlhet a kĂ©rdĂ©s, hogy hogyan kapcsolĂłdik a szĂłban forgĂł vĂĄltozatokhoz a tĂ©li fagyi. Ezt ugyanis lehet imĂĄdni vagy gyƱlölni, de kĂ©tsĂ©gtelen, hogy nem sokban kapcsolĂłdik a nyĂĄr nagy kedvencĂ©hez.
Az 1970-es Ă©vekben robbant be MagyarorszĂĄgon a nyĂĄri fagylaltok alternatĂvĂĄjakĂ©nt. Az Ă©dessĂ©gdömping aztĂĄn elmosta ezt az akkor kedvelt Ă©dessĂ©get, de kĂ©sĆbb a retro hullĂĄm Ășjra felĂ©lesztette.
A tölcsĂ©r pĂĄrizsi krĂ©mmel, csoki ganache-sal van töltve, amelyet Ă©tcsokolĂĄdĂ© fed. A klasszikus Ă©dessĂ©g hagyomĂĄnyosan kakaĂłs, vanĂliĂĄs, citromos Ă©s kĂłkuszos Ăzekben volt kaphatĂł, és mivel nem kellett hƱteni, 2â4 hĂłnapig is ehetĆ maradt.
Ma is kaphatĂł tĂ©li fagyi, bĂĄr jĂłval jobb minĆsĂ©gben. Ha egy kĂŒlföldi barĂĄtodnak megmutatod, biztosan nem fogja Ă©rteni, miĂ©rt szereted, de mi, magyarok gyermekkori emlĂ©keket idĂ©zĂŒnk fel minden harapĂĄs tĂ©li fagyival.
Kép: canva
Fagyirecept kezdĆknek is
Ha megkĂvĂĄntad a fagyit, Te magad is elkĂ©szĂtheted, szĂĄmos egyszerƱ hĂĄzifagyi-recept közĂŒl vĂĄlaszthatsz. PĂ©ldĂĄul egy klasszikus vanĂliĂĄval nem lĆhetsz mellĂ©. Ehhez az alĂĄbbiakra lesz szĂŒksĂ©ged:
HozzĂĄvalĂłk a vanĂliafagyihoz:
- 250 ml teljes tej,
- 75 gramm kristålycukor,
- 250 ml tejszĂn,
- 2 teĂĄskanĂĄl tiszta vanĂliakivonat.
Ăgy kĂ©szĂtsd el!
A tejet Ă©s a cukrot addig keverd, amĂg a cukor fel nem oldĂłdik! Ăvatosan keverd hozzĂĄ a tejszĂnt Ă©s a vanĂliĂĄt! Forgasd össze Ă©s fagyaszd le fedett edĂ©nyben a kĂvĂĄnt szilĂĄrdsĂĄgĂșra legalĂĄbb 2 ĂłrĂĄig, de akĂĄr egy Ă©jszakĂĄn ĂĄt.
Kép: canva
Hozzåvalók az egyszerƱ eperfagyihoz:
- 480 ml hideg tejszĂn,
- 400 g Ă©desĂtett sƱrĂtett tej,
- 340 g eper, frissen vagy fagyasztva,
- 4â5 aprĂłra vĂĄgott eper.
Ăgy kĂ©szĂtsd el!
MĂĄs gyĂŒmölccsel is elkĂ©szĂtheted, a metĂłdus ugyanaz. Az epret tedd turmixgĂ©pbe vagy robotgĂ©pbe, Ă©s turmixold simĂĄra! Ăntsd a hideg tejszĂnt egy nagy tĂĄlba, verd kemĂ©ny habbĂĄ! Add hozzĂĄ az Ă©desĂtett sƱrĂtett tejet, az eperpĂŒrĂ©t, Ă©s alacsony sebessĂ©ggel verd addig, amĂg a hozzĂĄvalĂłk össze nem keverednek! AprĂts fel 4â5 epret, Ă©s add a fagyihoz! Tedd edĂ©nybe, fagyaszd legalĂĄbb 6 ĂłrĂĄn ĂĄt!
Gyerekkorod talĂĄnya: Ăgy mƱködik a fagyigĂ©p
A fagyigĂ©p a mai napig nĂ©pszerƱ gĂ©pezet. Kis mennyisĂ©gƱ fagyihoz ideĂĄlis, kĂ©zi vagy elektromos vĂĄltozata is ismert. Az Ăgy elkĂ©szĂŒlt krĂ©met a gĂ©p le is hƱti, miközben kavarja Ă©s levegĆzteti. A cĂ©l, hogy a jĂ©gkristĂĄlyok kicsik maradjanak (50 ÎŒm-nĂ©l kisebbek).
Amikor beindul a gĂ©p, a motorja forogni kezd, amely forgatja a kannĂĄt vagy a tĂĄlat. A tartĂĄly belsejĂ©be kerĂŒlnek a fagylalt összetevĆi, a tejszĂn, a tej, a cukor Ă©s az opcionĂĄlis ĂzesĂtĂ©s. Ahogy a tartĂĄly forog, a keverĂ©ket folyamatosan le kell kaparni a tartĂĄly oldalĂĄrĂłl, hogy ne kĂ©pzĆdjenek jĂ©gkristĂĄlyok, Ă©s krĂ©mes Ă©s sima textĂșrĂĄt kapjunk.
Kép: canva
EzutĂĄn a hƱtĆrendszer mƱködĂ©sbe lĂ©p, Ă©s forgĂĄs közben a fagyit is hidegen tartja. A kulcs a folyamatos kavargatĂĄs, hiszen ezĂĄltal levegĆ jut a keverĂ©kbe, Ăgy a fagylalt könnyƱ Ă©s krĂ©mes lesz. A megfelelĆ hĆmĂ©rsĂ©klet segĂt abban, hogy a fagyid megfagyjon, Ă©s finom desszerttĂ© vĂĄljon.
A fagyi tehĂĄt nem vĂ©letlenĂŒl örvend töretlen nĂ©pszerƱsĂ©gnek, azonban ha nem Te magad kĂ©szĂted, Ă©rdemes jĂłl megvĂĄlasztani, hol vennĂ©l nĂ©hĂĄny gombĂłcot, ugyanis sok helyen hasznĂĄlnak tartĂłsĂtĂłszereket, tĂ©rfogatnövelĆket Ă©s egyĂ©b hozzĂĄadott anyagokat. ArrĂłl nem is beszĂ©lve, hogy gyĂŒmölcsöt Ă©s megfelelĆ fƱszereket sem mindenhol hasznĂĄlnak. Akadnak azonban elhivatott, valĂłban jĂł minĆsĂ©gƱ fagylaltot gyĂĄrtĂł cukrĂĄszdĂĄk is. Ha elfogadsz egy tanĂĄcsot, kĂłstold meg az olasz gelatĂłt is!
Kiemelt kép: canva