Fagyikisokos – Tudd meg, hogy kĂ©szĂŒl, Ă©s ismerd meg a rokonait is!

Fagyikisokos – Tudd meg, hogy kĂ©szĂŒl, Ă©s ismerd meg a rokonait is!
Fagyikisokos – Tudd meg, hogy kĂ©szĂŒl, Ă©s ismerd meg a rokonait is!

Fagylalt, jĂ©gkrĂ©m, gelato, parfĂ©, sorbet: bĂĄrmelyik jĂłlesik a nyĂĄri melegben, azonban nem ugyanĂșgy kĂ©szĂŒlnek. Ha igazi fagyirajongĂł vagy, ismerd meg közelebbrƑl is kedvencedet, sƑt, ahhoz is adunk tippeket, hogyan kĂ©szĂ­ts hƱsĂ­tƑ Ă©dessĂ©get!

Fagyit ma mĂĄr szinte bĂĄrhol kaphatsz, sƑt, temĂ©rdek fagylaltpor ĂĄll rendelkezĂ©sedre, de a jĂ©gkrĂ©m vagy az olasz gelato is nĂ©pszerƱ vĂĄlasztĂĄs. A sorbet Ă©s a parfĂ© szintĂ©n gyakran kĂ©szĂ­tett finomsĂĄgok. A fent felsorolt desszertek azonban eltĂ©rnek egymĂĄstĂłl mind kĂ©szĂ­tĂ©sĂŒkben, mind összetevƑikben.

A fagyizĂĄs ƑsidƑk Ăłta kedvelt tevĂ©kenysĂ©g: egyes forrĂĄsok szerint mĂĄr a perzsĂĄk is kĂ©szĂ­tettek hƱsĂ­tƑ desszertet, Ă©s 5 ezer Ă©vvel ezelƑtt a kĂ­naiak mĂĄr masszĂ­van rajongtak a fagyiĂ©rt, de Nagy SĂĄndor, HippokratĂ©sz vagy Nero csĂĄszĂĄr is nagy fagyibolond volt. A fagylalt elterjedĂ©sĂ©t EurĂłpa-szerte van, aki a mĂłr kereskedƑknek, de gyakrabban Marco PolĂłnak tulajdonĂ­tjĂĄk. AkĂĄrhogy is, hĂĄlĂĄsak lehetĂŒnk annak, aki meghonosĂ­totta Ă©s elterjesztette ezt a remek finomsĂĄgot.

Nem csak OlaszorszĂĄgban nagy a fagyikultĂșra.
Kép: canva

Fagyi, sorbet, parfĂ©, jĂ©gkrĂ©m: mi a kĂŒlönbsĂ©g?

A kĂŒlönbsĂ©g ĂĄltalĂĄban nem olyan jelentƑs, mĂ©gsem emlĂ­thetjĂŒk egy lapon a fenti desszerteket.

Fagyi: fagyasztott desszert, amelyet tejbƑl, tejszĂ­nbƑl kĂ©szĂ­tenek cukor vagy Ă©desĂ­tƑszer hozzĂĄadĂĄsĂĄval, gyakran gyĂŒmölcsöt, mĂĄs finomsĂĄgokat is hasznĂĄlnak hozzĂĄ. Magas (14–15%-os) zsĂ­rtartalmĂș, krĂ©mes ĂĄllagĂș Ă©dessĂ©g.

A fagylaltot nagy sebessĂ©ggel aprĂ­tjĂĄk (fagylaltkĂ©szĂ­tƑben), hogy lĂ©gbuborĂ©kokat adjanak a keverĂ©khez, ami egyedi ĂĄllagot ad az Ă©dessĂ©gnek. A karamelltƑl a pisztĂĄciĂĄn, a citromon vagy a csokin ĂĄt az eperig, vĂ©gtelen Ă­zben rendelkezĂ©sre ĂĄll.

MilliĂł Ă­z, milliĂł szĂ­n
Kép: canva

Sorbet: zsĂ­rszegĂ©ny desszert, mivel nem tartalmaz tejszĂ­nt, ezĂ©rt könnyebb, jegesebb ĂĄllagĂș a többi fagyasztott desszerthez kĂ©pest. ÁltalĂĄban gyĂŒmölcsbƑl kĂ©szĂŒl. A sorbet egyik vĂĄltozata az Ășgynevezett granita (mĂĄs nĂ©ven olasz jĂ©g vagy vĂ­zjĂ©g), ezt a fagyasztĂĄs sorĂĄn rendszeresen lekaparjĂĄk, Ă­gy a jĂ©gkristĂĄlyok kĂŒlönösen pelyhesek. ElsƑsorban friss gyĂŒmölccsel kĂ©szĂ­tik.

ParfĂ©: FranciaorszĂĄgbĂłl szĂĄrmazĂł finomsĂĄg, amelyhez tejszĂ­nt, tojĂĄst, cukrot Ă©s szirupot forralnak fel, hogy pudingszerƱ ĂĄllagot kapjanak, amelyet aztĂĄn lefagyasztanak. Az amerikai vĂĄltozat rĂ©tegekbƑl ĂĄll, amelyek olyan összetevƑket tartalmaznak, mint a granola, a diĂł, a joghurt vagy a likƑrök, amelyeket gyĂŒmölcsökkel vagy tejszĂ­nhabbal tesznek mĂ©g kĂŒlönlegesebbĂ©.

JĂ©gkrĂ©m: ĂĄltalĂĄban pĂĄlcikĂĄs vagy tölcsĂ©res verziĂłban kaphatĂł, legalĂĄbb 10% zsĂ­rtartalmĂș finomsĂĄg. KĂŒlönlegessĂ©ge az elƑállĂ­tĂĄs mĂłdjĂĄban ĂĄll, a jĂ©gmasszĂĄt a homogenizĂĄlĂĄs Ă©s a pasztörizĂĄlĂĄs utĂĄn rövid ideig hƱtƑtartĂĄlyokban tartjĂĄk.

A jégkrém is közkedvelt finomsåg.
Kép: canva

Az olasz gelato

GondolhatnĂĄnk, hogy a fagyi Ă©s a gelato egy Ă©s ugyanaz, azonban ez tĂ©vedĂ©s. Közös tulajdonsĂĄguk, hogy cukorral, tejjel vagy tejszĂ­nnel, illetve e kettƑ kombinĂĄciĂłjĂĄval kĂ©szĂ­tik, fagyasztĂĄs elƑtt összekeverik, Ă©s levegƑt adnak hozzĂĄ.

A gelato azonban jĂłval karakteresebb, Ă©s ez a kĂŒlönbsĂ©g az arĂĄnyokban keresendƑ. A fagyiban több a levegƑ, Ă­gy könnyebb ĂĄllagĂș, a gelato sƱrƱbb Ă©s selymesebb. Emellett a fagyi tejszĂ­nbƑl kĂ©szĂŒl, Ă©s sokszor tojĂĄst is tartalmaz, a gelato elsƑsorban tejalapĂș, Ă©s nagyon ritkĂĄn kerĂŒl bele tojĂĄs.

Emiatt a klasszikus fagylaltnak vajasabb Ă­ze van, ami bevonja a nyelvet, Ă­gy az Ă­zlelƑbimbĂłk nehezebben Ă©rzĂ©kelik az igazi Ă­zĂ©t. A gelato esetĂ©ben az alacsonyabb zsĂ­rtartalom miatt az Ă­zt sokkal erƑteljesebbnek Ă©rezzĂŒk.

Egy pisztĂĄciĂĄs gelatĂłnak senki sem tud ellenĂĄllni.
Kép: canva

Emellett a tĂĄrolĂĄsuk is kĂŒlönbözƑ: a fagyi esetĂ©ben ĂŒgyelni kell arra, hogy ne olvadjon, a gelato azonban 6–8 °C-on az igazi, akkor, amikor nem agyfagyasztĂł hatĂĄsĂș. Az Ă­zekben is van kĂŒlönbsĂ©g: a fagyit bĂĄrmilyen Ă­zben megkaphatod, mĂ­g a klasszikus olasz gelato csoki, vanĂ­lia, pisztĂĄcia, mogyorĂł, sztracsatella Ă©s tiramisu Ă­zben a leggyakoribb.

És hogy viszonyul ezekhez a tĂ©li fagyi?

Mindezek fĂ©nyĂ©ben felmerĂŒlhet a kĂ©rdĂ©s, hogy hogyan kapcsolĂłdik a szĂłban forgĂł vĂĄltozatokhoz a tĂ©li fagyi. Ezt ugyanis lehet imĂĄdni vagy gyƱlölni, de kĂ©tsĂ©gtelen, hogy nem sokban kapcsolĂłdik a nyĂĄr nagy kedvencĂ©hez.

Az 1970-es Ă©vekben robbant be MagyarorszĂĄgon a nyĂĄri fagylaltok alternatĂ­vĂĄjakĂ©nt. Az Ă©dessĂ©gdömping aztĂĄn elmosta ezt az akkor kedvelt Ă©dessĂ©get, de kĂ©sƑbb a retro hullĂĄm Ășjra felĂ©lesztette.

A tölcsĂ©r pĂĄrizsi krĂ©mmel, csoki ganache-sal van töltve, amelyet Ă©tcsokolĂĄdĂ© fed. A klasszikus Ă©dessĂ©g hagyomĂĄnyosan kakaĂłs, vanĂ­liĂĄs, citromos Ă©s kĂłkuszos Ă­zekben volt kaphatĂł, és mivel nem kellett hƱteni, 2–4 hĂłnapig is ehetƑ maradt.

Ma is kaphatĂł tĂ©li fagyi, bĂĄr jĂłval jobb minƑsĂ©gben. Ha egy kĂŒlföldi barĂĄtodnak megmutatod, biztosan nem fogja Ă©rteni, miĂ©rt szereted, de mi, magyarok gyermekkori emlĂ©keket idĂ©zĂŒnk fel minden harapĂĄs tĂ©li fagyival.

A parfĂ© is finom, bĂĄr ritkĂĄn esszĂŒk.
Kép: canva

Fagyirecept kezdƑknek is

Ha megkĂ­vĂĄntad a fagyit, Te magad is elkĂ©szĂ­theted, szĂĄmos egyszerƱ hĂĄzifagyi-recept közĂŒl vĂĄlaszthatsz. PĂ©ldĂĄul egy klasszikus vanĂ­liĂĄval nem lƑhetsz mellĂ©. Ehhez az alĂĄbbiakra lesz szĂŒksĂ©ged:

HozzĂĄvalĂłk a vanĂ­liafagyihoz:

  • 250 ml teljes tej,
  • 75 gramm kristĂĄlycukor,
  • 250 ml tejszĂ­n,
  • 2 teĂĄskanĂĄl tiszta vanĂ­liakivonat.

Így kĂ©szĂ­tsd el!

A tejet Ă©s a cukrot addig keverd, amĂ­g a cukor fel nem oldĂłdik! Óvatosan keverd hozzĂĄ a tejszĂ­nt Ă©s a vanĂ­liĂĄt! Forgasd össze Ă©s fagyaszd le fedett edĂ©nyben a kĂ­vĂĄnt szilĂĄrdsĂĄgĂșra legalĂĄbb 2 ĂłrĂĄig, de akĂĄr egy Ă©jszakĂĄn ĂĄt.

A hĂĄzi fagyi a kreatĂ­v nassolĂłk ĂĄlma.
Kép: canva

Hozzåvalók az egyszerƱ eperfagyihoz:

  • 480 ml hideg tejszĂ­n,
  • 400 g Ă©desĂ­tett sƱrĂ­tett tej,
  • 340 g eper, frissen vagy fagyasztva,
  • 4–5 aprĂłra vĂĄgott eper.

Így kĂ©szĂ­tsd el!

MĂĄs gyĂŒmölccsel is elkĂ©szĂ­theted, a metĂłdus ugyanaz. Az epret tedd turmixgĂ©pbe vagy robotgĂ©pbe, Ă©s turmixold simĂĄra! Öntsd a hideg tejszĂ­nt egy nagy tĂĄlba, verd kemĂ©ny habbĂĄ! Add hozzĂĄ az Ă©desĂ­tett sƱrĂ­tett tejet, az eperpĂŒrĂ©t, Ă©s alacsony sebessĂ©ggel verd addig, amĂ­g a hozzĂĄvalĂłk össze nem keverednek! AprĂ­ts fel 4–5 epret, Ă©s add a fagyihoz! Tedd edĂ©nybe, fagyaszd legalĂĄbb 6 ĂłrĂĄn ĂĄt!

Gyerekkorod talånya: így mƱködik a fagyigép

A fagyigĂ©p a mai napig nĂ©pszerƱ gĂ©pezet. Kis mennyisĂ©gƱ fagyihoz ideĂĄlis, kĂ©zi vagy elektromos vĂĄltozata is ismert. Az Ă­gy elkĂ©szĂŒlt krĂ©met a gĂ©p le is hƱti, miközben kavarja Ă©s levegƑzteti. A cĂ©l, hogy a jĂ©gkristĂĄlyok kicsik maradjanak (50 ÎŒm-nĂ©l kisebbek).

Amikor beindul a gĂ©p, a motorja forogni kezd, amely forgatja a kannĂĄt vagy a tĂĄlat. A tartĂĄly belsejĂ©be kerĂŒlnek a fagylalt összetevƑi, a tejszĂ­n, a tej, a cukor Ă©s az opcionĂĄlis Ă­zesĂ­tĂ©s. Ahogy a tartĂĄly forog, a keverĂ©ket folyamatosan le kell kaparni a tartĂĄly oldalĂĄrĂłl, hogy ne kĂ©pzƑdjenek jĂ©gkristĂĄlyok, Ă©s krĂ©mes Ă©s sima textĂșrĂĄt kapjunk.

A fagyigĂ©p bĂĄrki szĂĄmĂĄra elĂ©rhetƑ.
Kép: canva

EzutĂĄn a hƱtƑrendszer mƱködĂ©sbe lĂ©p, Ă©s forgĂĄs közben a fagyit is hidegen tartja. A kulcs a folyamatos kavargatĂĄs, hiszen ezĂĄltal levegƑ jut a keverĂ©kbe, Ă­gy a fagylalt könnyƱ Ă©s krĂ©mes lesz. A megfelelƑ hƑmĂ©rsĂ©klet segĂ­t abban, hogy a fagyid megfagyjon, Ă©s finom desszerttĂ© vĂĄljon.

A fagyi tehĂĄt nem vĂ©letlenĂŒl örvend töretlen nĂ©pszerƱsĂ©gnek, azonban ha nem Te magad kĂ©szĂ­ted, Ă©rdemes jĂłl megvĂĄlasztani, hol vennĂ©l nĂ©hĂĄny gombĂłcot, ugyanis sok helyen hasznĂĄlnak tartĂłsĂ­tĂłszereket, tĂ©rfogatnövelƑket Ă©s egyĂ©b hozzĂĄadott anyagokat. ArrĂłl nem is beszĂ©lve, hogy gyĂŒmölcsöt Ă©s megfelelƑ fƱszereket sem mindenhol hasznĂĄlnak. Akadnak azonban elhivatott, valĂłban jĂł minƑsĂ©gƱ fagylaltot gyĂĄrtĂł cukrĂĄszdĂĄk is. Ha elfogadsz egy tanĂĄcsot, kĂłstold meg az olasz gelatĂłt is!

Kiemelt kép: canva

search icon