Hagyományos tudás
Hagyományos tudás

A hagyományos vagy őshonos tudás a generációról generációra örökített tudás vagy gyakorlat, amely része az őslakos közösségek hagyományainak és örökségének. Bővebben: az őslakosok és a helyi lakosság által a természettel szoros kapcsolatban élő generációk élete során felhalmozott tudásbázis, amelyet az adott környezetben a megélhetéshez felhasználtak.

Olyan ismereteket ölel fel, amelyek a modern tudomány megjelenése előtt évszázadok vagy évezredek alatt gyűltek össze, alakultak ki. A hagyományos tudás főleg gyakorlati jellegű. Különösen az olyan területeken, mint a mezőgazdaság, a kertészet, az erdészet, a halászat és az egészségügy.

Ez a tudás felöleli az emberek, a növények, az állatok, a természeti jelenségek, a tájak közötti kapcsolatokat. Ezenkívül az események időzítését is olyan tevékenységek esetében, mint például a növénytermesztési, az erdőgazdálkodási munkák, a vadászat és a halászat. Mindemellett lefedi egy népcsoport, közösség világképét is, amely magába foglalja az ökológiát, a spiritualitást, az emberi és állati kapcsolatokat és sok mást is.

A hagyományos ökológiai tudás felhasználása jelentősen hozzájárulhat a fenntartható fejlődéshez. A legtöbb őslakos és helyi közösség ma is olyan területeken él, ahol megtalálható a világ természeti, genetikai erőforrásainak túlnyomó többsége. Sok közösség évezredek óta már életfenntartó módon használja fel ezt a tudást, és ápolja a biodivezitást a saját és a következő generációk megélhetésének biztosítására.

Mindemellett az őslakos közösségek hagyományos ökológiai ismeretei gyakran nagyon helyspecifikus ismereteket foglalnak magukba. Sok esetben a környezetre és annak egészségére, kölcsönhatásaira vonatkozó információk kerülnek előtérbe. Így több szakember is egyetért azzal a ténnyel, hogy a modern megközelítéssel szemben – amely erőforrásként és szolgáltatásként tekint a természetre – inkább a hagyományos kultúrák megközelítését kellene átvenni. Ezek ugyanis nagyobb alázattal fordulnak a természetre felé, néhol rokonaiknak tartják a környezetükben előforduló élőlényeket.

További szócikkek
search icon