Jelentősen növeli a kibocsátást, ha pazarlóan bánunk az élelmiszerrel
Jelentősen növeli a kibocsátást, ha pazarlóan bánunk az élelmiszerrel

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének (EPA) friss jelentése szerint az országban megtermelt élelmiszer több mint harmada kerül a szemétbe. A kibocsátás jelentős része azonban ez után kezdődik, ugyanis a szeméttelepekre kerülő élelmiszerek rothadásakor nagy mennyiségű metán szabadul fel.

Az élelmiszer-pazarlás környezeti hatásaival foglalkozó tanulmány szerint az amerikai szeméttelepekre kerülő hulladék 22%-át az élelmiszerek teszik ki. Ezek olyan mennyiségben szabadul fel az üvegházhatású gáz, amely megfeleltethető 42 átlagos méretű széntüzelésű erőmű kibocsátásának.

Azt is megállapították, hogy az az energiamennyiség, amely az évről-évre a kukába kerülő élelmiszer megtermeléséhez szükséges, elegendő lenne 50 millió otthon áramellátására. Legalább ennyire megdöbbentő adat, hogy a kidobott ételek kalóriamennyiségével 150 millió ember élelmezését lehetne megoldani.

A jelentés szerint a párizsi célok eléréséhez elengedhetetlen az élelmiszerhez való viszony rendezése. Mint írják, még ha meg is szüntetnék a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátását, az élelmiszerrendszer jelenlegi tendenciái megakadályoznák a cél elérését. (Ecowatch)

search icon