A klímaadaptáció kulcsa az együttműködésekben rejlik – Podcast
A klímaadaptáció kulcsa az együttműködésekben rejlik – Podcast

A kibocsátáscsökkentés önmagában kevés, hiszen a klímaváltozás hatásai már velünk vannak. A változó körülményekhez alkalmazkodnunk kell, új stratégiákat és megoldásokat kell találnunk. Globálisan és helyben is olyan együttműködésekre van szükség, melyek korábban nem léteztek. Ilyen a Kazincbarcikán megvalósuló LIFE-CLIMCOOP projekt is, melyről Herner Katalinnal, a Követ Egyesület a Fenntartható Gazdaságért ügyvezető igazgatójával beszélgettünk a Holnapután aktuális adásában.

A klímaadaptáció lényegében azt a folyamatot jelenti, mely során az egyének, a közösségek vagy épp a vállalatok alkalmazkodnak a klímaválság hatására már bekövetkezett vagy várhatóan bekövetkező változásokhoz. Ahogy vendégem elmondja, a LIFE-CLIMCOOP projekt keretében a helyi óriásvállalat, a BorsodChem és Kazincbarcika városa közösen keresi a klímaadaptáció gyakorlati lehetőségeit. Az ipari múltjáról híres borsodi városban az elmúlt években számos kezdeményezés indult a projekt keretében. Ezek egy része a lakosság, illetve a vállalat dolgozóinak szemléletformálását célozta meg, néhány viszont konkrét lépéseket jelentett.

Az egyik legkiemelkedőbb eredmény a vízfelhasználáshoz kapcsolódik. A BorsodChem működéséhez elengedhetetlen a Sajó vizének használata, ez azonban kiszolgáltatottá is teszi a vállalatot és az egyébként szintén a folyó vizét felhasználó várost. A száraz időszakok egyre hosszabbak, a vízhozam akár szélsőségesen is lecsökkenhet. Ezt a problémát igyekszik orvosolni egy új szennyvíztisztító berendezés, melynek a prototípusa már üzembe állt. A gép által megtisztított víz alkalmas arra, hogy újra felhasználják a termelés során. Ahogy vendégem mondja, a berendezés egyelőre óránként 1–3 köbméter vizet képes megtisztítani, de a tervek szerint a kapacitását a jövőben jelentősen megnövelik majd.

Az adás egyik apropója a közeljövőben megrendezésre kerülő Klímasemlegesség 2050 konferencia, ahol az egyik fontos témakör épp a mitigáció és az adaptáció kérdése lesz. A Green Policy Center által szervezett eseményen, amelyet június 3-án rendeznek meg, többek közt Herner Katalin is részt vesz majd. A regisztrációs lehetőség a konferenciára, illetve további információk a https://www.klimasemlegesseg2050.hu oldalon érhetők el.

Herner Katalin, a KÖVET Egyesület ügyvezető igazgatója.

Herner Katalin szerint az ilyen jellegű beruházások Magyarországon még nem minden esetben kifizetődők, ezért sem terjedtek még el. Itthon még „túl olcsó” a víz, még nem úgy tekintünk rá, mint a jövő egyik legértékesebb erőforrására. Azonban azok a vállalatok, amelyek előre gondolkodnak, és csökkentik vízlábnyomukat, hosszú távon versenyelőnyre tesznek szert.

A projekt elemei között bőven vannak olyanok is, amelyek a kazincbarcikaiakat érintik, a város élhetőségét és rezilienciáját növelik. Az egyik figyelemre méltó kezdeményezés a fakataszter készítése, amely felméri a városban lévő fák állapotát és elhelyezkedését, ezzel segítve a zöldfelületek fenntartását és fejlesztését. Ezenkívül különösen nagy hangsúlyt fektetnek a szemléletformálásra, ami a város lakosságára és az iskolás gyerekekre is érvényes. A Kolorfesztivál a Sajó menti település legnagyobb nyári rendezvénye, egyben kiváló platform a klímaváltozás és a klímaadaptációs törekvések bemutatására.

Ahogy az adásban elhangzik, a klímaadaptáció még gyerekcipőben jár, épp ezért fontos a kísérletezés és a tanulás. Számos jól alkalmazható gyakorlatot el lehet ma már lesni, úgy itthon, mint külföldön. A LIFE-CLIMCOOP keretében is megvalósultak külföldi tanulmányutak, a megszerzett ismereteket és a saját tapasztalatokat pedig workshopok keretében, illetve egy hamarosan létrejövő jógyakorlat-gyűjtemény révén adják tovább.

Az adásban ezeken túl szót ejtünk arról, hogy

  • mit kell tudni a közel 30 éves KÖVET Egyesületről,
  • mi a különbség a mitigáció és az adaptáció között,
  • miért fontosak a LIFE projektek,
  • milyen programok futnak még a LIFE-CLIMCOOP projekt keretében,
  • milyen külföldi jógyakorlatokat tanulmányoztak a projekt résztvevői,
  • és ezek mennyire adaptálhatók itthon.

Borítókép: canva.com

search icon