Hogyan lehet környezetbarát a karácsonyi nagytakarítás?
Hogyan lehet környezetbarát a karácsonyi nagytakarítás?

Hogy a karácsonyi nagytakarítás is fenntartható legyen, megmutatjuk, hogy milyen környezetbarát módszerekhez és eszközökhöz nyúlhatsz.

Nem könnyű feladat eligazodni a módszerek és tisztítószerek között, ráadásul sok termék sajnos csak látszatra bio. Összeszedtük, hogy a nagytakarítás során mire érdemes odafigyelni, milyen valóban környezettudatos alternatíváink vannak.

karácsonyi takarítás
Arra azért ügyeljünk, hogy ne csak a munkát és a terhet lássuk a karácsonyban!

Főbb szempontok

A legfontosabb természetesen az, hogy megfelelő és környezetbarát termékeket használjunk. Folyamatosan figyeljünk például a főzőlapon és a sütőben lévő étel- és olajfröccsenésekre! Mivel sokkal többet főzünk az ünnepek idején, tisztítsuk meg, töröljük át a főzőlapot és a sütőt minden egyes főzés után, hogy megakadályozzuk a foltok megkeményedését, így nem lesz szükség erős súrolószerekre és vegyszerekre. Ha már a karácsonyi készülődés során odafigyelünk a részletekre, akkor nem lesz szükség időigényesebb takarításra közvetlenül a vendégek érkezése előtt.

Ugyanezt a módszert alkalmazhatjuk a fürdőszobában a szappanlerakódások megelőzésére. A szobákban és a nappaliban érdemes a padlót vagy a szőnyeget hagyni utoljára, azaz kezdjük az ablakok és a polcok takarításával! Ezután érdemes egy kis időt várni a porszívózással, hogy a por leülepedjen.

Tisztítószerek kavalkádja

Ma már szerencsére rengeteg környezetbarát tisztítószert találunk a boltok polcain is, de érdemes szemügyre venni az összetevőket, hogy magunk is megbizonyosodjunk arról, valóban bioterméket vásárolunk-e.

Az egyik megoldás a tisztítószer-koncentrátumok választása. Ezek nem tartalmaznak mesterséges töltőanyagokat, kevesebb mennyiségre van szükség belőlük, és a csomagolóanyag is kevesebb. Ezáltal csökken a gyártáshoz felhasznált energia és a keletkező hulladék mennyisége is. Amennyiben a csomagolóanyag mégis műanyag, keresd az újrahasznosított műanyagba csomagolt termékeket!

Egy másik, egyben talán a legjobb megoldás lehet, ha kifejezetten biológiailag lebomló összetevőkből készülnek a tisztítószereink.

Érdemes arra is kiemelten figyelni, hogy a termék ne tartalmazzon foszfátokat, optikai fehérítőket, szintetikus anyagokat, tartósítószereket és klórt. Az ökotisztítószerekben nincsenek olyan vegyszerek, melyek a természetbe kerülve károsítják az élővilágot.

Nagytakarítás természetes alternatívákkal

Amennyiben természetes anyagokat szeretnénk használni a karácsony előtti ablakpucoláshoz, felület- és textiltisztításhoz, úgy az alábbiak kiváló megoldások lehetnek. Rengeteg olyan, természetben is előforduló növényi és ásványi alapú anyag létezik, amely önmagában is kiváló tisztítószer. Ezt már a nagyszüleink is pontosan tudták.

Ablaktisztítás

Használjunk kukoricakeményítőt az ablakok tisztítására, a bútorok polírozására, valamint a szőnyegek samponozására.

kukoricakeményítő
A kukoricakeményítő olyan természetes anyag, amelyet régóta használunk, de több rejlik benne, mint gondolnánk.

Súrolás és tisztítás

Tisztításra és szagtalanításra kiváló megoldás lehet a szódabikarbóna, amelynek segítségével még a vizet is lágyíthatjuk. Súrolásra is tökéletes megoldás lehet.

Az illatanyag nélküli szappan folyékony formában biológiailag lebomlik, és szinte mindent megtisztít. Kerüljük a kőolajpárlatokat tartalmazó szappanok használatát!

A mosószóda egy ásványi anyag, amely lágyítja a vizet, tisztítja a falakat, csempéket, mosdókat és kádakat.

Fertőtlenítés

Az egyik legerősebb élelmiszersav a citromlé, mely hatékony a legtöbb háztartási baktériummal szemben, így fertőtlenítésre mindenképp bevethetjük. Az alkohol egyes formái szintén használhatók tisztító- és fertőtlenítőszerként.

Zsíreltávolítás

A zsírok eltávolítására használjunk fehér ecetet! Ez jó a penész, a szagok és egyes foltok eltávolítására is, valamint a viaszlerakódás megelőzésére vagy eltávolítására. Az is az ecet mellett szól, hogy akár otthon is elkészíthetjük. A mosószóda is alkalmas zsíreltávolításra.

Textilfehérítés

Az oxigénalapú fehérítő (általában nátrium-karbonátból és/vagy -peroxidból) kíméletesen távolítja el a foltokat, fehéríti a szöveteket.

Készíts tisztítószert házilag!

Általános fürdőszobai tisztítószer

Keverjünk össze 1/2 csésze ecetet és 1/4 csésze szódabikarbónát 2 liter vízzel! A tisztítószert használhatjuk a zuhanykabin paneljein, a fürdőszobai krómozott szerelvényeken, az ablakokon, a fürdőszobatükrökön lévő vízkőlerakódás eltávolítására.

Szőnyegfolt-eltávolítás

Keverjünk össze egyenlő arányban fehér ecetet és vizet egy szórófejes flakonban! Permetezzük közvetlenül a foltra, hagyjuk néhány percig hatni, majd meleg, szappanos vízzel, kefével vagy szivaccsal dörzsöljük ki a foltot a szőnyegből! Friss zsírfoltokra szórjunk kukoricakeményítőt, és porszívózás előtt várjunk 15–30 percet!

Kerámia- vagy üveglapok tisztítása

Az ilyen felületek egyszerű szappanos vízzel vagy ecetes spray-vel is tisztíthatók. Az ételszennyeződések eltávolításához nedvesítsük be a felületet forró szappanos vízzel, és szórjunk rá szódabikarbónát! Fedjük le nedves törülközővel, hagyjuk állni fél órát, majd töröljük át tiszta, nedves ruhával.

Szőnyegfrissítő

Keverjünk össze 10–20 cseppet kedvenc illóolajunkból egy csésze szódabikarbónával, és szórjuk bőségesen a szőnyegre! Porszívózás előtt hagyjuk hatni néhány órán át!

+ Extra tippek

A zsíros serpenyőket és edényeket áztassuk be előre egy éjszakára a könnyebb tisztítás érdekében, így elkerülhetjük az erős tisztítószerek használatát, és vizet takaríthatunk meg. Szintén érdemes beáztatni a foltos asztalterítőket és ruhákat is. Használhatunk gőztisztítót a konyhában és a főzőtérben keletkezett zsíros fröccsenések kezelésére, mielőtt vegyszerekhez nyúlnánk.

search icon