Különleges kígyászölyv a Kis-Balatonon
Különleges kígyászölyv a Kis-Balatonon

Kék színű jelölőgyűrűvel ellátott hím kígyászölyvet figyeltek meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai a Kis-Balaton területén.

A madár repülésének megfigyelése közben vették észre, hogy bal lábán gyűrű látható, amelyet fényképezőgéppel sikerült leolvasni. Időközben kiderült, hogy az A01 kombinációval gyűrűzött kígyászölyv az első, egyedi kóddal ellátott színes jelölésű kígyászölyv Magyarországon.

A madarat 10 évvel ezelőtt, 2013-ban a Budai Tájvédelmi Körzetben gyűrűzték még fiókaként. Az azóta eltelt 10 év alatt több helyen is megfigyelték az országban, például a Hortobágy területén is – derült ki a Madárgyűrűző Központtól érkezett adatokból.

A kígyászölyv útvonala
Forrás: bfnp.hu / MME

A kígyászölyv Magyarországon szórványos fészkelő, néhány tucat párból áll az országos állomány. Hazánkban jelentősebb költőterülete van például az Északi-középhegységben, a Kiskunságban és a Balaton-felvidéken. A megfigyelt madár fészkelőként került elő a közelmúltban a Keszthelyi-hegységből és a jelenlegi megfigyelése is azt valószínűsíti, hogy idén is aktív a költőpár.

A kígyászölyvek megfigyelése nem egyszerű, továbbá különleges költésbiológiája szintén nehezíti a szakemberek helyzetét. Szaporodása során egyetlen tojást rak, méretéhez képest pedig nagyon kisméretű fészket épít, jellemzően tűlevelű fákra. Táplálékspecialista, főleg kígyókkal és hüllőkkel táplálkozik, hatalmas territóriumot tart, akár több 10 kilométerre is eljár zsákmányért.

Fotó: Bődör Bence, BfNPI – Kis-Balaton Nagy-Berek Tájegység
Forrás: bfnp.hu

Dr. Keve András az 1975-ben, az Aquilában megjelent „Adatok a Kis-Balaton madárvilágához I.” című cikkében már egy 1937.08.29.-én Vörs és Főnyed közötti megfigyelést is rögzít, illetve egy 1951.08.13.-i adatot, amikor 2 példányt figyeltek meg a Hévízi-csatorna felett: egy sötétebbet és egy világosabbat. Majd egy évre rá 1952.08.27-én szintén észleltek Fenékpuszta felett egy rét felett magasan köröző példányt.

(forrás: bfnp.hu / Miklós Marianna, BfNPI – Kis-Balaton Nagy-Berek Tájegység)
Kiemelt kép: Canva

search icon