Ma olyan tempóban változik az ökoszisztéma, mint a jégkorszak után
Ma olyan tempóban változik az ökoszisztéma, mint a jégkorszak után

Egy friss kutatás szerint az antropocén kor nagyjából a földművelés megjelenésével indult, ekkor kezdődtek ugyanis olyan mértékű változások az ökoszisztémában, amelyek legutóbb a jégkorszak után következtek be.

Antropocénnek azt az időszakot nevezzük, amikor a a bolygót formáló legnagyobb erő az emberiség lett. A nagyjából 4 ezer évvel ezelőtt globálisan elterjedt földművelés nyomán a növényvilág hirtelen változásnak indult.

Ahogy a qubit írja, a legutóbbi nagy változások 8 és 16 ezer évvel ezelőtt mentek végbe, és a légkör szén-monoxid-szintje, a Föld forgása, az óceán áramlatainak megváltozása és a jégpáncél olvadása okozta őket. A változások mostani tempója pont ehhez hasonlítható, azonban az akkori eseményekkel szemben most semmilyen klimatikus ok nem áll a háttérben.

A biodiverzitás csökkenésének sebessége napjainkban még tovább gyorsul, a kutatók pedig nem számítanak arra, hogy a folyamat lelassulna. Ebben közrejátszik az is, hogy szintén az emberi tevékenységből adódóan a környezeti tényezők is változásnak indultak.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(qubit)

search icon