Már csak jövőre jelentkezhetünk a zalai kákiszüretre
Már csak jövőre jelentkezhetünk a zalai kákiszüretre

Kisszámú, mindössze kétszáz fán termő káki, azaz datolyaszilva leszüretelését hirdették meg Zalában most hétvégére. Az eseményen előzetes jelentkezést követően bárki részt vehet, de mivel a szervezők csak erősen korlátozott létszámban tudják fogadni az érdeklődőket, jövő őszig sajnos biztosan várnunk kell, amennyiben kákit szeretnénk szüretelni. Kivit azonban így is vásárolhatunk.

Miklós Ákos Márton becsehelyi, a Polai-Kis hegyen lévő négyhektáros birtokán a kivi a zászlóshajó, melyből 2800 tő terem az ültetvényen, de más gyümölcsökkel és különleges növényekkel is kísérletezik. Ilyen a füge, a datolyaszilva, a gránátalma, az indián banán, a mini kivi, a jujuba, a pekándió és más egyéb egzotikumok.

A gazdálkodó október első két hetének hétvégéin szedd magad kiviszüretet hirdetett, az akció pedig minden elképzelést felülmúlt: még Szlovéniából, Horvátországból és Ausztriából is érkeztek vásárlók. Miklós Ákos Márton ezen a nagy sikeren felbuzdulva döntött úgy, hogy november 4-én és 5-én szedd magad kákiszüretre invitálja az érdeklődőket. Az akció a dél-zalai gazdaság történetében első ízben zajlik majd le most szombaton és vasárnap.

A kákit, vagy ismertebb nevén a datolyaszilvát elnevezése okán sokan szilvának gondolják, holott egyáltalán nem az. A káki egy ébenfaféle, mely a Himaláján és Mianmar, Thaiföld, Indokína, Kína, Korea, illetve Japán területén őshonos. A szubtrópusokon és a trópusi hegyvidékeken 1000 méter felett világszerte termesztik. A datolyaszilva ugyan egzotikus és hazánkban nem honos gyümölcstermő, tartásától még sem kell megijedni, mert nem jelent nagy kihívást a gondozása, gyümölcse pedig igazán finom csemege, ráadásul vitaminokban gazdag.

A zalai birtokon csak kis számban, mindössze kétszáz fán termesztik a kákit, jóval alacsonyabb mennyiségben tehát, mint a kivit. Idén ráadásul még kevesebb a termés a kákifákon, mint általában, ugyanis a tavaszi fagyok nem tettek jót az ültetvénynek. A helyi gazdálkodó számításai szerint idén körülbelül hétszáz kiló datolyaszilva leszüretelésére lesz lehetősége annak, aki idejében jelentkezett az akcióra.

A közösségi médiában hirdetett szedd magad kákiszüretre előzetesen lehetett jelentkezni, amelynek során az érdeklődőknek a vásárolni kívánt mennyiséggel kapcsolatos igényeikről is számot kellett adniuk, így fel lehetett mérni, hány szüretelőt tudnak fogadni az ültetvényen. A szervezők Facebook-oldala szerint azonban a létszám mára betelt, így akik ma kapnának kedvet a datolyaszilva szüreteléséhez, azoknak egy évet sajnos még várniuk kell az alkalomra. Jövő ősszel azonban érdemes éberen figyelni a lehetőséget, és időben lecsapni rá, mert Miklós Ákos Márton reményei szerint 2024-ben megismétlik az idei eseményt.

A helyi gazdálkodó ezen kívül arra figyelmeztette a sikeresen regisztrálókat, hogy mindenképpen vigyenek magukkal rekeszt, ládát vagy kosarat a hétvégi akcióra, létrát viszont a helyszínen biztosítanak számukra. A káki, vagy datolyaszilva 1100 Ft/kg áron lesz a szüret során megvásárolható, de egész hétvégén kapható lesz a helyszínen még előre leszedett, előrendelésből megmaradt kivi is 1000 Ft/kg áron. Kivit vásárolni pedig az is odamehet a helyszínre, aki a kákiszüretről lemaradt.

Azzal is tehetünk a fenntarthatóságért, ha szupermarketek helyett helyi termelőktől vásárolunk zöldséget, gyümölcsöt és húst. A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért kiemelten foglalkozott a nemrég véget ért Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Forrás: Sokszínű Vidék; Magyar Kiwi Becsehely Facebook-oldal
Kiemelt kép: Canva

search icon