Másfél tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Tisza árteréből
Másfél tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Tisza árteréből

Másfél tonna hulladéktól tisztították meg a Tisza árterét a hagyományos tavaszi folyótakarítási akciójuk során a PET Kupa Egyesület csapattagjai Vásárosnamény közelében.

A egyesület közleménye szerint, a környezetvédők idén a folyó tiszaszalkai kanyarulatában lévő ártéri erdőben gyűjtötték a szemetet két napig, kutatási céllal pedig egy körülhatárolt mintaterület szennyezettségét is felmérték, ahol harmincöt kategóriába sorolva történt meg a folyami hulladékok összegyűjtése.

A negyedik alkalommal megszervezett, az Energiaügyi Minisztérium támogatásával megvalósult folyótisztító akcióban évenként mintegy egy tonnányi szennyező anyagot gyűjtöttek össze a területről, idén azonban rekord mennyiségű, 1,5 tonna hulladéktól szabadították meg a kanyarulat egy folyamkilométeres szakaszát, néhol a folyótól több mint száz méter távolságra is.

Az összegyűjtött szemét csaknem kilencven százaléka PET-palack, de a területen hatvan kilogramm üveget is találtak az önkéntesek. Az újrahasznosítható hulladékot bebálázták, az olajjal, festékkel, vagy más anyaggal szennyezett hulladékok kommunális zsákokba kerültek. Természeti kincseink védelme és a hulladékgazdálkodás fontossága a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a szakma számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

Forrás: PET Kupa Egyesület

A 2018-ban kutatási céllal létrehozott, 250 négyzetméteres mintaterületen hat éve több mint háromezer darab hulladékot találtak az önkéntesek; ezek legnagyobb arányban fél literesnél nagyobb űrtartalmú PET-palackok és kisebb méretű polisztirol darabok voltak. Idén 722 darab szemetet találtak a mintaterületen, ezek nagyobb része már polisztirol volt, a palackokból most kevesebb feküdt a kijelölt, Natura 2000-es besorolású, ártéri természetvédelmi területen.

A PET Kupa Egyesület a kutatási program folytatását tervezi, így néhány év múlva konkrét következtetéseket lehet majd levonni az ártéri terület szennyeződésének mechanizmusáról és összefüggéseiről.

Forrás és fotók: PET Kupa Egyesület

search icon