Kiderült, mi befolyásolja a méztermelés hatékonyságát
Kiderült, mi befolyásolja a méztermelés hatékonyságát

Az Amerikai Egyesült Államok területén az 1990-es évek óta csökken a megtermelt méz mennyisége, ezért a kutatók egy új vizsgálattal igyekeztek megválaszolni a fontos kérdést.

Az adatok, amelyek számos nyílt forráskódú adatbázisból származnak, beleértve az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) Nemzeti Mezőgazdasági Statisztikai Szolgálata és az USDA Mezőgazdasági Szolgáltató Ügynöksége által működtetett adatbázisokat, olyan információkat tartalmaztak, mint az egy méhcsaládra jutó átlagos mézhozam, a földhasználat, a gyomirtó szerek használata, az éghajlat, az időjárási anomáliák, vagy a talaj termőképessége az Egyesült Államok kontinentális részén – olvasható a ScienceDaily tanulmányában.

Az eredményeik alapján arra jutottak, hogy az éghajlat és a talaj termőképessége a két legfontosabb faktor a méz mennyiségének megbecsülésére. Mind a melegebb, mind a hűvösebb éghajlaton fekvő államokban magasabb volt a méztermés, amennyiben jobb termőképességű talajokkal rendelkeztek.

Az ökológiai régió talaj- és éghajlati viszonyai határozzák meg a megtermelt méz mennyiségének alapszintjét, azonban a földhasználat, a vegyszer-használat és az időjárás változásai azt befolyásolják, hogy egy adott évben mennyit termelnek

– összegezték a kutatók.

A tanulmány 50 évnyi adatot elemzett, melyek lefedték az USA teljes területét, tehát több klímaövből származtak. Így a jövőben lehetőség nyílhat hosszú távon előre jelezni, hogyan hat majd a változó időjárás az egyes területek méztermelésére. Az egyik legfontosabb faktor, melyre a tanulmány rávilágít, az a talajok termékenysége. Bár korábban is vizsgálták már a talajok tápanyagtartalmát, azonban a többi termelékenységet meghatározó tulajdonságot, mint amilyen a hőmérséklet, a textúra, vagy a szerkezet – mely ezáltal a beporzók számára, mint hozzáférhető erőforrásokra is hatással van – eddig nem vették figyelembe.

A kutatók azt is felfedezték, hogy a szójatermelés csökkenése és a beporzókat segítő növénytársulások létrehozása szintén jó hatással van a rovarokra, ami kimutatható a megtermelt méz mennyiségében is. A gyomirtó szerek alkalmazása is fontos faktornak bizonyult, vélhetően azáltal, hogy a virágzó gyomnövények elpusztításával a mézelő méhek számára is fontos táplálékforrások tűnnek el.

A Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott állatfajaink védelme és fenntartása, melyet a Your Planet kiállítás mutatott be. A 18 szigetből álló tárlat több mint 6500 négyzetméteren kapott helyet, és különleges vizuális megoldásokkal tette kézzelfoghatóvá a fenntarthatósági és környezetvédelmi kihívásokat, melyekkel az élővilággal együtt szembe kell néznünk.

Az eredmények segítségével a jövőben lehetőség nyílhat olyan kísérleteket tervezni, vagy modelleket létrehozni, melyekkel a méhészek megjósolhatják a várható mézhozamot, a növénytermesztők pedig a beporzás hatékonyságát. Emellett a területet kezelők döntéshozatalában is jelentősége lehet, ami a beporzó közösségek segítése révén javítja az ökoszisztéma szolgáltatások hatékonyságát is.

Forrás: ScienceDaily / Magyar Mezőgazdaság

Fotó: Canva

search icon