Mi legyen a karácsonyfával ünnepek után? Együk meg!
Mi legyen a karácsonyfával ünnepek után? Együk meg!

Pácolt zöldség, gyógytea, ecet, sőt, ízesített gin… egy karácsonyfa az ünnepek után sokféleképpen felhasználható, miután leszedtük róla a díszeket. Az Egyesült Királyságban, ahelyett, hogy újrahasznosítanák vagy elültetnék a fenyőfákat, egyes részeit elfogyasztják.

Élelmiszer-szakértők szerint a tűlevelek a rozmaringhoz vagy a babérlevélhez hasonlóan felhasználhatók a főzésben, hogy citrusos és fenyőízű ízeket adjanak, és jó C-vitamin-forrás is egyben. A Michelin-csillagos szakácsok is a rajongók közé tartoznak. John Williams, a Ritz étterem vezető séfje szerint az „illatos és fűszeres” tűlevelek többek között a zeller ízének fokozására is felhasználhatók. René Redzepi, a három Michelin-csillagos koppenhágai Noma vezetője elmondta, hogy a fenyő közel 20 éve rendszeresen szerepel éttermében.

Nagyjából az egészet meg lehet enni. A tűleveleket úgy használhatod, mint a rozmaringot vagy a babérlevelet, ízesítésre

– mondta Julia Georgallis, a How to Eat Your Christmas Tree (Hogyan edd meg a karácsonyfádat) című könyv szerzője.

Georgallis azt is javasolja, hogy készítsünk fenyőhamut. Ha a fa egyes részeit forró sütőbe helyezzük, amíg el nem szenesedik, majd turmixgépbe tesszük, az így kapott fekete port ízesítőként használhatjuk. A tűket tojás vagy zöldségek pácolásához, valamint italok és főzetek készítéséhez is fel lehet használni. Azoknak, akik újraültetik a fát, azt ajánlja, hogy tavasszal fogyasszák el az új rügyeket. A szerző szerint a környezet szempontjából az lenne a legjobb, ha egyáltalán nem lenne karácsonyfa a lakásban, de akik nem tudnak lemondani erről a szokásról, azok próbáljanak a lehető legtöbbet felhasználni a fából.

(Forrás: The Guardian)

search icon