Bemutatták Poldit a Szegedi Vadasparkban
Bemutatták Poldit a Szegedi Vadasparkban

Észak-kínai leopárd született áprilisban a Szegedi Vadasparkban. A gondozók által nevelt, két hónapos hímet az elmúlt napokban mutatták be a vadaspark látogatóinak.

Veprik Róbert igazgató elmondta, a párduc április 5-én a kifutóban, a látogatók szeme láttára jött a világra. Anyja azonban nem szoptatta, sőt meg sem tisztította az újszülöttet. Három óra elteltével a gondozók úgy látták, a kölyök élete veszélyben van. Bár az állatkerti szakma nem támogatja a kölykök gondozók általi felnevelését, az észak-kínai leopárd annyira ritka – a világ állatkertjeiben mindössze 57 egyedét gondozzák, vadon is pár száz példány élhet -, hogy az újszülött kiemelése mellett döntöttek.

A kölyök megfelelő táplálása komoly kihívást jelentett, hiszen nem állnak rendelkezésre szakirodalmi adatok az észak-kínai leopárdok neveléséről. A nagymacskák teje jelentősen eltér a házi macskákétól, és lényegesen magasabb például a D-vitamintartalma. Végül egy kecsketejből és macskatejpótlóból készült keverék vált be, melyet probiotikumokkal és csukamájolajjal egészítettek ki – közölte az igazgató.

A kis hím leopárd, amely végül a Poldi nevet kapta, 700-750 grammos tömeggel született, két hónap elteltével pedig mintegy öt kilogrammot nyom. Még hosszú ideig szüleitől elkülönítve kell nevelni, de most már egy külön bemutatóban a vadaspark vendégei is láthatják. A gondozók a következő hetekben is foglalkoznak majd vele, bemennek hozzá játszani, és néhány hónap múlva igyekeznek összeszoktatni az anyjával.

Az észak-kínai leopárdot az európai fajmentő tenyészprogram keretében tartják Szegeden. A program vezetői a kölyök fél-, egyéves korában adnak majd ajánlást az állat végleges otthonáról.

A Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott állatfajaink védelme és fenntartása, melyet a Your Planet kiállítás mutatott be. A 18 szigetből álló tárlat több mint 6500 négyzetméteren kapott helyet, és különleges vizuális megoldásokkal tette kézzelfoghatóvá a fenntarthatósági és környezetvédelmi kihívásokat, melyekkel az élővilággal együtt szembe kell néznünk.

(Szegedi Vadaspark)

Fotó: Canva

search icon