Ideiglenesen lezárták a Rám-szakadékot
Ideiglenesen lezárták a Rám-szakadékot

Budapest környékének egyik legnagyobb látogatottságú turisztikai célpontján, a Rám-szakadék területén az elmúlt napokban sziklaomlás történt. A közkedvelt szurdokot a Pilisi Parkerdő Zrt. ideiglenesen lezárta.

A Rám-szakadék a Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt Budapest környéki erdők egyik legnépszerűbb turisztikai attrakciója, lenyűgöző természeti szépsége miatt méltán tartozik a térség legismertebb kirándulóhelyei közé, amit nem csak a környékről, hanem az egész országból sokan felkeresnek.

A szakadék maga egy vulkáni eredetű, nagyjából észak-déli irányban futó szurdokvölgy. Összeszűkülő sziklafalai olykor merőlegesek, de vannak befelé dőlő falak is. Mélysége több helyen meghaladja a 35 métert, míg szélessége helyenként a 3 métert sem éri el. A sziklamederben állandóan csörgedezik a víz, amely hóolvadáskor és nagyobb esők idején patakká duzzadhat.

A szurdokban összességében 112 méteres szintkülönbséget kell leküzdeniük a túrázóknak. Természeti adottságai miatt egyike a legnehezebben járható magyarországi jelzett turistautaknak, ahol akár kőgurulás, sziklaomlás is előfordulhat, ezért a Pilisi Parkerdő eddig is minden lehetséges csatornán és módon jelezte: a Rám-szakadékot mindenki saját felelősségére látogathatja!

A folyamatosan növekvő látogatószám miatti emberi terhelés, a klímaváltozás miatti hosszú, aszályos időszakok és a rendkívül nagy mennyiségű csapadékkal járó esőzések váltakozása a Rám-szakadék kőfalainak állékonyságára is negatívan hatnak. Ezért a mostani omlást követően a Pilisi Parkerdő szakemberei úgy döntöttek, hogy a látogatók biztonsága érdekében a helyszínt a teljes körű geológiai és statikai vizsgálatok elvégzéséig és kiértékeléséig, ideiglenesen teljes egészében lezárják.

A Rám-szakadék turisztikai jövőjét, újbóli látogathatóságát a Parkerdő szakértői a vizsgálatok után fogják meghatározni, addig az erdőlátogatók türelmét kérik. A túrázóknak fontos információ, hogy a Rám-szakadék elkerülő útvonalaként a Lukács-árokban futó sárga sáv jelzés használható.

Természeti kincseink védelme a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a tudományos élet számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

(Pilisi Parkerdő)

Fotó: Canva

search icon