Sörrel a meztelencsigák ellen!
Sörrel a meztelencsigák ellen!

A veteményesek egyik legádázabb ellensége a meztelencsiga. Így nyár elején van belőlük bőven, a szárba szökkenő veteményest pusztítják, ahol lehet. De van ellenük megoldás!

Az elmúlt hetekben a rengeteg eső, a nedves időjárás igazi csigaparadicsommá változtatta a kerteket. De nemcsak az étik jelentek meg, hanem nyomukban ott csúsznak saját „ingatlan” nélkül a mezítelenek is. Kártékonyságukhoz nem fér kétség, ugyanis pillanatok alatt megcsócsálják a nagy gonddal nevelgetett zöldséges- és fűszereskertünket. Van néhány hatásos módszer ellenük, az egyik ilyen például a sör, ugyanis megvesznek érte, ami nem is csoda, hiszen az alkohol nagy kalóriatartalmú. Nem beszélve a sör szárazanyag-tartalmáról!

Pont ezért a darázscsapdáknak is igen jó alapanyaga még a hitvány minőségű sör is. Fogjunk meg egy félbevágott PET-palackot, vagy egy tálka is megteszi, süllyesszük a földdel egy szintbe, majd töltsük meg addig sörrel, hogy legyen 5–10 centi mély a folyadék! Ne legyen színig töltve, hogy azért az áldozat kénytelen legyen beleesni! Ebbe aztán éjjel szépen belepotyognak a csigák, de kimászni már nem tudnak. Nem kifejezetten humánus módi, de a hatása megkérdőjelezhetetlen.

A sörcsapda az egyik leghatékonyabb a meztelencsigák ellen.
Fotó: Canva

Persze, még mindig elmarad attól, amikor sót szórunk a meztelencsigákra, ami állatkínzás. Jobb megoldás éppen ezért a megelőzés. Azon növények közé, amelyek bírják, vessünk mustárt, ez ugyanis kiváló csigaűző. Segítség lehet egy csigakerítés is, amelyet gazdaboltban vásárolhatunk, ez több-kevesebb sikerrel távol tartja a garázdákat. A legjobb védekezés azonban valószínűleg a kombinált stratégia: némi sörcsapda, kerítés és átgondolt vetés!

További praktikákért pedig érdemes átfutni az alábbi cikkünket:

Amennyiben a kártevők elleni védekezés során nem alkalmazunk vegyszert és egyéb olyan anyagokat, amelyek károsíthatják a természetet, fenntarthatóan járunk el. A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, kiemelten foglalkozott a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Kiemelt kép: Canva

search icon