Felgyorsíthatja a szervek öregedését a ketogén diéta?
Felgyorsíthatja a szervek öregedését a ketogén diéta?

David Gius, a San Antonió-i University of Texas Health Science Center munkatársa és kollégái a ketogén diéta egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban végeztek kutatást.

A ketogén diéta a szénhidrátok megvonásával arra kényszeríti a szervezetet, hogy zsírokból fedezze az energiaigényét. Az amerikai kutatók ezért kísérletük során hat egeret etettek három héten keresztül a ketogén diéta által előírt módon. A kalóriáik több mint 90 százaléka zsírból, kevesebb mint 1 százaléka pedig szénhidrátból származott. A kontrollcsoport standard étrendet evett, ahol a kalóriák 17 százaléka zsírból, 58 százaléka pedig szénhidrátból származott.

A kutatók ezután elemezték az egerek szív-, vese-, máj- és agyszövetmintáit, öregedő sejteket keresve. Szeneszcencia, azaz a sejtek elhalása akkor következik be, amikor a sejtek túlságosan károsodnak a működéshez, de ahelyett, hogy elpusztulnának, „zombi-szerű állapotba” kerülnek. Ezek a sejtek a szövetekben maradnak, és olyan méreganyagokat bocsátanak ki, amelyek gyulladást szítanak.

A ketogén étrenden tartott egerek szerveiben lényegesen több öregedő sejt volt, mint a hagyományos étrenden tartott állatokéban. A veséjükben például átlagosan négyszer annyi sejtöregedést jelző markert találtak, mint a hagyományos étrenddel tápláltakéban.

Az öregedő sejtek száma az életkor előrehaladtával növekszik. Ezek az eredmények tehát arra utalnak, hogy a ketogén étrend felgyorsíthatja a szervek öregedését. Ez pedig növeli az olyan betegségek kockázatát, mint a szívbetegségek, a rák és a 2-es típusú cukorbetegség. Az egerek visszaállítása a normál étrendre azonban csökkentette az öregedő sejtek számát.

Gius szerint a ketogén diéta bizonyos egészségügyi helyzetekben hasznos is lehet, de nem mindenkinek és nem mindig. És ami fontos, mindenképpen szünetet kell tartani, nem tanácsos hosszú időn keresztül e szerint táplálkozni.

A természet adta, növényi alapú élelmiszerek a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is bemutatásra kerültek, számos alternatívát mutatva az egészségesebb ételek elkészítéséhez és fogyasztásához.

(New Scientist)

Fotó: Canva

search icon