Tudomány és művészet fúziójával készül a klímaválság feketedoboza
Tudomány és művészet fúziójával készül a klímaválság feketedoboza

Ausztrál tudósok és művészek egy elpusztíthatatlan „feketedobozt” hoznak létre, mely rögzíti az emberiségnek a klímaválság elkerülésére tett lépéseit és ami alapján a felelősségünket sem lehet majd elkenni.

A „Föld Feketedoboz” jövőre épül majd meg Tasmania nyugati részén, ahol a szakemberek véleménye szerint hosszú ideig biztonságban fennmaradhat.

A Föld Feketedoboz egy olyan építmény és egyben eszköz, mely rögzíti az emberiség minden lépését, ahogy az a klímaválsághoz közeledik, vagy épp távolodik tőle.

–mondta Jim Curtis, a projekt ötletgazdája, a Clemenger BBDO ügyvezetője

A doboz feladata nem csak az lesz, hogy elraktározza és egyben hozzáférhetővé tegye az adatokat, hanem az is, hogy ezáltal felelősségre vonhatóvá tegye a vezetőket és megmutassa a jövő generációinak, hogy milyen hibákat nem szabad elkövetni.

Ha bekövetkezik a legrosszabb és az éghajlatváltozás következtében összeomlik a civilizációnk, ez az elpusztíthatatlan alkotás akkor is ott lesz, és az események minden részletét rögzíteni fogja.

– teszi hozzá Curtis

A 10 méter hosszú acél monolit a tervezők szerint ellenáll majd a természeti katasztrófáknak, működését pedig nap és hőenergia fogja biztosítani. A doboz az internetre csatlakozva automatikusan gyűjti majd be a klímaváltozással kapcsolatos adatokat, például az átlaghőmérséklet alakulását vagy épp a globális energiafogyasztás változásait.

Azt nem tudni, hogy arra készültek-e a tervezők, hogy a civilizáció összeomlásával valószínűleg az internet is beadja a kulcsot de bízzunk benne, hogy erre nem fog sor kerülni. (Reuters)

search icon