Új állatokkal indul a Fővárosi Állatkert szezonja
Új állatokkal indul a Fővárosi Állatkert szezonja

Változatos programkínálat, új állatok, többek között barnamedvék, hím tigris és zsiráfbika, valamint megújult bemutatóhelyek várják az érdeklődőket a budapesti állatkert idei, 2024-es szezonjában.

Sós Endre, az intézmény természetvédelmi és állategészségügyi igazgatója emlékeztetett, hogy a 2023-as év kiemelkedően sikeres volt a városligeti intézmény életében: az Állatkert továbbra is a leglátogatottabb kulturális intézmény és turisztikai attrakció az országban. Több mint 1,1 millió látogató volt kíváncsi az Állatkert látnivalóira és programjaira.

A megújuló bemutatóhelyekről Sós Endre elmondta, hogy a közelmúltban az óriásvidráknak otthont adó épületet hozták rendbe, az ázsiai vadkutyák kifutójának megnagyobbítása pedig a napokban fejeződött be. Nemcsak az állatok, hanem a növények bemutatása terén is újdonságokra számíthat a közönség. Egy új, pozsgás növényeket bemutató üvegház, valamint a Japánkert dombjának oldalán egy teraszos teaültetvény kialakításán jelenleg is dolgoznak az Állatkert kertészei.

A programokkal kapcsolatban ismertették, hogy április 21-ig tart a tavaszi lampionvarázs, április 22. és 26. között pedig fenntarthatósági témahét lesz az intézményben. Május végén biodiverzitás témahetet szerveznek, kitekintéssel Vietnám élővilágára; májustól pedig kulisszák mögötti, esti sétákra is invitálják a látogatókat.

A tavaszi időszakban több fontos állatszállításra is sor került, valamint az elkövetkező hetekben továbbiak is várhatók: az egyik legjelentősebb változás Lloyd, a jegesmedve elutazása, helyére barnamedvék kerülnek majd, mely faj az elmúlt években hiányzott az Állatkertből. A jegesmedve tartását szünetelteti az intézmény. A közelmúltban elutazott állatok között van Igor, a hím rozsomák, mely állat helyett egy másik hímet várnak a továbbra is Budapesten látható nőstény állat, Tuija mellé.

A tervek szerint egy új zsiráfbika is érkezik majd a meglévő nőstények mellé. Ezekre az állatszállításokra a szóban forgó fajok további szaporítása érdekében, az európai állatkerti tenyészprogram keretében kerül sor. A már megérkezett nőstény szibériai tigris, Agnes mellé pedig az Állatkert az elkövetkező hetekben egy hím állatot is be fog szerezni. A cél, hogy az új tenyészpárnak idővel utódai is szülessenek.

A Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott állatfajaink védelme és fenntartása, melyet a Your Planet kiállítás mutatott be. A 18 szigetből álló tárlat több mint 6500 négyzetméteren kapott helyet, és különleges vizuális megoldásokkal tette kézzelfoghatóvá a fenntarthatósági és környezetvédelmi kihívásokat, melyekkel az élővilággal együtt szembe kell néznünk.

(Profitline / Fővárosi Állat- és Növénykert)

Fotó: Pixabay

search icon