Változik a mézjelölés az Európai Unióban
Változik a mézjelölés az Európai Unióban

Magyar kezdeményezésre és a méztermelők érdekeinek megfelelően a jövőben az Európai Unióban forgalmazott mézesüvegeken kötelező lesz feltüntetni a méz származási helyét és pontos százalékos arányát.

Nagy István agrárminiszter a szaktárca által kiadott közlemény szerint kifejtette, hogy Magyarország még 2019 novemberében tett javaslatot a mézzel kapcsolatos irányelv módosítására, ami a származásjelölés szigorítására vonatkozott. A magyar kezdeményezésről most az Európai Tanács és az Európai Parlament között is megszületett a megállapodás.

Magyarország céljainak és a gazdák érdekeinek megfelelően így egyértelmű lesz a vásárlók számára, hogy milyen országból származó mézek, milyen arányban találhatók meg az adott termékben. A jövőben – a pontos százalékarányok megjelölése szerint csökkenő sorrendben – minden származási országot fel kell majd tüntetni a mézkeverékek címkéjén.

Emellett további intézkedési lehetőségek is a nemzeti hatóságok rendelkezésére állnak majd. Ennek értelmében például a 30 grammnál kisebb csomagok esetén a származási országok neve kétbetűs ISO-kóddal is helyettesíthető.

Nagy István hozzátette, hogy a szigorításnak köszönhetően a fogyasztók könnyebben megtalálhatják a minőségi magyar mézeket, amelyek vásárlásával nemcsak a magyar méhészeket, hanem a biológiai sokféleség megőrzését is támogatják.  Másrészt a kötelező, pontos százalékot tartalmazó származásjelölés hatékonyan segítheti a bizonytalan eredetű, kétes minőségű, az unión kívülről érkező mézek elleni fellépést.

Az agrártárca elkötelezett a mézhamisítás elleni küzdelemben, és kiemelt figyelmet fordít a méhészeti ágazat támogatására.

Amennyiben helyi termelőktől, háztáji gazdaságokból szerezzük be az élelmiszert, a fenntarthatóságért is teszünk. A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért a nemrég véget ért Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó kiemelten foglalkozott.

Forrás: MTI
Kiemelt kép: Canva

search icon