A vérző fa nem legenda
A vérző fa nem legenda

Létezik egy fa, amely olyan, mintha vérezne, mikor megvágják: törzse és kérge közül piros színű nedv folyik ki. Ez a fa a tűznek és a termeszeknek is ellenáll.

A Pterocarpus angolensis nevű fa a teakfák közé tartozik, vad teaknek vagy vérfának is szokták nevezi, Dél-Afrikában őshonos. Rendkívül erős anyaga miatt – nem hasad, nem puhul, nem megy át semmiféle térfogatváltozáson – kiváló minőségű bútorok és hangszerek készülnek belőle. A nedvességet is nagyon jól tűri, ezért csónakok, hajók kedvelt alapanyaga is. Ellenáll a termeszeknek, illata kellemes, fűszeres, barnás-sárgás színe pedig esztétikus és látványos.

Mivel a tűznek is ellenáll, gyakran ültetik olyan építmények köré, melyeket a lángoktól akarnak védeni, továbbá élő kerítésként ültetvény köré is telepítik. Népszerű és drága alapanyag, ezért a kitermelése egyre gyorsabb ütemben zajlik. A Dél-Afrikai Köztársaságban ezért már védett növénynek számít.

A nedv piros színe a tanninoknak köszönhető. Ez a sűrű, vérvörös nedv elősegíti a sérült rész gyógyulását, illetve a fa védekezőrendszerének a része. Különleges tulajdonsága miatt, miszerint vérvörös nedvet választ ki, ha megvágják, sokan mágikus erőt, varázslatos gyógyhatást tulajdonítanak a fának (úgy gondolják, hogy kezeli a szemproblémákat, a maláriát, jó hatással van az anyatejtermelésre stb.), de ezeket a modern orvostudomány nem támasztotta alá.

Tanninok számos növényben találhatók, elsősorban a levelekben, de rendszerint csupán 12-20 százalékban, a teakfa esetében viszont a nedv 77 százalékban tartalmaz tannint. Érdekesség, hogy a fa nedve is hasznosítható: alternatív gyógyszerként való alkalmazásán túl festékként is ismert, valamint állatzsírral keverve kozmetikai kenőcsöt is készítenek belőle.

Fotó: Joship Enterprises

(Agroinform)

search icon