Világviszonylatban hazánkban a harmadik legnagyobb a napenergia aránya
Világviszonylatban hazánkban a harmadik legnagyobb a napenergia aránya

Magyarországon a harmadik legnagyobb a világon a napenergia aránya az áramtermelésben – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Az EMBER független nemzetközi think tank friss éves jelentése szerint, 19,9 százalékkal Chile termelte meg a villamos energia legnagyobb hányadát naperőművekkel 2023-ban. A második Görögországot pedig Magyarország követi a globális dobogó harmadik fokán, európai második helyezett, 18,4 százalékos hazai részaránnyal. Az első tízben ezzel mások mellett Hollandiát, Ausztráliát, Spanyolországot és Németországot is megelőzzük. A magyar mutató az 5,5 százalékos világátlagot több mint háromszorosan múlta felül tavaly.

A minisztérium szerint a világraszóló eredmény leginkább annak köszönhető, hogy az elmúlt időszakban óriási napenergia kapacitások épültek ki Magyarországon. A bővülési ütem egymást követő két évben is rekordot döntött: 2022-ben mintegy 1100 megawattal, majd 2023-ban több mint 1600 megawattal. Idén februárban a napelemes rendszerek összes beépített teljesítménye meghaladta a korábban 2030-ra megcélzott 6000 megawattot.

A felülvizsgált Nemzeti Energia- és Klímaterv ezért már kétszer nagyobb kapacitást jelez előre a következő évtized elejére. A 12 ezer megawattos várakozás az ismert fejlesztési igények alapján nagy biztonsággal valóra váltható. A szaktárca hangsúlyozza: a jövő a zöldenergiáé. A családok a Napenergia Plusz Program segítségével szerezhetnek be energiatárolót is tartalmazó modern napelemes rendszereket. Mostanáig több mint 8800 pályázó nyerte el az ingatlanonként átlagosan 4 millió forint támogatást.

Egy másik felhívás eredményeként áprilisban megszületett támogatói döntések alapján, 2026 tavaszáig mintegy félszáz ipari energiatároló létesülhet Magyarországon. A program sikeres végrehajtásával így két éven belül mintegy hússzorosára nőhet a hazai energiatárolói kapacitás.

Az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozásának kiegyensúlyozására számos országban alkalmaznak szivattyús-tározós erőműveket. Magyarországon is több évtizede időről-időre felmerül egy hasonló fejlesztés terve, ezért idén először megvalósíthatósági tanulmány készül az energetikai szempontból indokolt beruházásról. Tavasszal két helyszínen végeznek mintavételeket és felszíni geofizikai méréseket, amelyek műszaki-tudományos alapinformációkat szolgáltatnak a dokumentum összeállításához.

A kormány a családok és vállalkozások körében is ösztönzi a zöldenergia fokozott hasznosítását. Magyarország élenjáró szerepre tör a zöldenergia tárolásában az otthonokban, az ipartelepeken és a gépkocsikban is.

A zöldenergiára való átállás a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a hazai energetikai szektor számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

(EM hivatalos facebook oldal)

Fotó: Canva

search icon