
A paradicsom Ăłriási kedvenc: a legtöbb kertben Ă©s sok erkĂ©lyen találkozhatunk vele. Ez nem vĂ©letlen, hiszen sokoldalĂş, finom Ă©s bárhol termeszthetĹ‘. Azonban a legtöbben a paradicsomszĂłszig vagy a paradicsomlĂ©ig jutnak, holott rengeteg alternatĂv felhasználási Ă©s tartĂłsĂtási mĂłdja is van ennek a finomságnak: ezekbĹ‘l mutatok nĂ©hányat.
Tavaly csodás paradicsompalántáim voltak: erĹ‘sek, szĂ©pek, nagy remĂ©nyekkel vágtam bele a szezonba. Aztán a sok gondoskodás eredmĂ©nyessĂ©gĂ©t keresztĂĽlhĂşzták a poloskák Ă©s a bagolylepke hernyĂłja. Augusztus vĂ©gĂ©re odáig jutottam, hogy hiába a sok erĹ‘s tĹ‘, a termĂ©s katasztrofális. Amit nem a poloskák szĂvtak szĂ©t, azt a hernyĂłk tettĂ©k tönkre. A vegyszermentes megoldások nem váltak be, permetezni pedig semmikĂ©pp nem fogok. TermĂ©szetesen Ă©n magam is több hibát vĂ©tettem: tĂşl sűrűn ĂĽltettem a palántákat, egy idĹ‘ után emiatt kezelhetetlennĂ© váltak, Ă©s nincs az a kártevĹ‘, aki ellen tudott volna állni ennek a kánaánnak. MiĂ©rt Ărom le mindezt? Mert látom, hogy sokan hasonlĂł sorsra jutottak, Ă©s hátha más is okul a hibáimbĂłl, sĹ‘t, talán egyĂĽtt is Ă©rez velem.
Kép: canva
Mindennek ellenĂ©re azĂ©rt jĂłcskán tudok menteni a termĂ©sbĹ‘l, de a nagy termĂ©s elmaradt, Ăgy teljesen kizárt, hogy paradicsomlevet fĹ‘zzek be. Más, alternatĂv megoldásoknak azonban szĂvesen Ă©s gyakran prĂłbálok helyet adni a konyhámban. Az alábbi három kiprĂłbált receptet elsĹ‘sorban sorstársaimnak ajánlom.
Napon szárĂtott paradicsom
A koktĂ©lparadicsomok mennybemenetele: a legjobb, hogy csak sĂł Ă©s napfĂ©ny kell hozzá. A boltban is kaphatĂł aszalt paradicsom, ám ha összeadjuk, mennyi energiát igĂ©nyel a saját paradicsom napon szárĂtása (semennyit), Ă©s mennyibe kerĂĽl a bolti verziĂł, hamar kijön a matek. Érdemes otthon szárĂtani a kis koktĂ©lokat ahelyett, hogy költenĂ©nk rá.
Mi kell hozzá?
Egy tepsi, egy sĂĽtĹ‘papĂr Ă©s sĂł. A papĂrra fektesd a fĂ©lbevágott parikat, magos felĂĽkkel felfelĂ©. Ezután sĂłzd meg Ĺ‘ket, Ă©s tedd ki a napra. Tapasztalataim alapján 3–4 nap alatt csodásan kiszikkadnak, Ă©s utána mehetnek az olajba. Éjszakára Ă©rdemes bevinni Ĺ‘ket, illetve van, aki le is takarja az aszalni valĂłt. A kertĂĽnk biodiverzitását tekintve nekem is le kellett volna, de valahogy bĂ©kĂ©n hagyták a rovarok a kis paradicsomokat.
Kép: canva
Paradicsomlekvár
A hibás, rágott, csúnyább paradicsomok tökéletesen megfelelnek lekvárnak. Tavaly hatalmas sikert arattam vele, most pedig a következő adag várja, hogy befőzzem. Nagyon finom. Kenyérre kenve, tésztára öntve, levesbe vagy mártásba keverve is kiválóan feldobja az ételt.
Mi kell hozzá?
- 2 kg érett paradicsom,
- 150 g cukor,
- 170 ml citromlé,
- 1 ek reszelt gyömbér,
- 1,5 tk sĂł,
- 0,5 tk kömény,
- 0,5 tk pirospaprika,
- 2 gerezd fokhagyma.
Kép: canva
Az elsĹ‘ lĂ©pĂ©s a paradicsomok felaprĂtása. Ezután a gyömbĂ©rt kell megtisztĂtani Ă©s lereszelni, majd a nagy lábosban mindent összekeverni. Forrald fel, Ă©s 1–1,5 Ăłráig párold rendszeresen kevergetve! A lĂ©nyeg, hogy fogyjon a nedvessĂ©g. Ezután jĂłl fertĹ‘tlenĂtett ĂĽvegekbe kell tölteni a lekvárt, majd hűtĹ‘ben 2 hĂłnapig, fagyasztva 6 hĂłnapig tárolhatod.
Fermentált paradicsom
SzintĂ©n a koktĂ©lok ellen követtem el ezt: rendkĂvĂĽl gyorsan megvan, izgalmas Ăzű, Ă©s sok mindenhez használhatĂł. Melegszendvicsre, pizzára, szĂłszkĂ©nt; sokkal kĂĽlönlegesebb Ăzvilágot kĂ©pvisel a sima szĂłsznál.
Mi kell hozzá?
Egy jĂłl zárĂłdĂł ĂĽvegre mindenkĂ©ppen szĂĽksĂ©ged lesz. Emellett jĂłl megtisztĂtott paradicsomokra, sĂłra, vĂzre, borsra Ă©s bazsalikomra lesz szĂĽksĂ©g, bár ez utĂłbbi opcionális.
Kép: canva
Az ĂĽvegeket alaposan fertĹ‘tlenĂtsd ki! Ezután forrald fel a vizet! Egy literbe 2 kanál sĂł kell, a lĂ©nyeg, hogy sĂłs legyen az oldat. Ezután a paradicsomokat, a fűszereket tedd az ĂĽvegbe, Ă©s öntsd nyakon a parikat! Alaposan zárd le az ĂĽveget, Ă©s várj pár napot: a fermentáciĂł során kĂĽlönleges, savanykás-Ă©des Ăzű finomsággá válnak paradicsomok.
A paradicsom tehát sokkal több annál, mint amire elsĹ‘re gondolnál. Rengeteg finomságot kĂ©szĂthetsz belĹ‘le, akkor is, ha olyan silány a termĂ©sed, mint az enyĂ©m. Az idei Ă©v kudarcba fulladt, de ami menthetĹ‘, abbĂłl finom Ă©s kĂĽlönleges dolgokat fogok kĂ©szĂteni: ha neked is Ăgy sĂĽlt el a szezonod, ne csĂĽggedj, használd fel, amit lehet!
Kiemelt kép: Canva