Szezonális zöldségek és gyümölcsök – Kóstolj bele az őszbe!

Szezonális zöldségek és gyümölcsök – Kóstolj bele az őszbe!
Szezonális zöldségek és gyümölcsök – Kóstolj bele az őszbe!

Ősszel csupa csodálatos zöldséget és gyümölcsöt szüretelhetünk a kertben, vagy vásárolunk a piacon, de vajon azt is tudjuk, mihez kezdjünk velük? Nem könnyű túllépni a sütőtökleves és almás pite kombinációján, de nem lehetetlen változatosabbá tenni az étrended, ha élsz az évszak segítségével!

Az ősz minden szempontból csodás: színek, illatok, ízek, hangulat. Minden adott, hogy mindezt a konyhába is becsatornázd. Mert bár a klasszikusok remekek, valamiért elfelejtjük azt a sok más finomságot, melyekben rengeteg a lehetőség. Zöldségek és gyümölcsök, amelyek sokoldalúvá teszik az étkezésed, és akár a kerted biodiverzitását is erősítik. Ráadásul a szezon is mintha kitolódna kicsit, még javában érnek a paradicsomok, paprikák, padlizsánok. Az olyan zöldségek is teret kaphatnak, amelyek rövid tenyészidővel, másod- vagy akár harmadvetésben is növelhetik a változatosságot. Retek, saláták, ázsiai zöldségek, kínai kel: ezeket is millió módon elkészítheted. A hónapos retek például ínycsiklandó sütve, tésztaételben vagy ázsiai rizses egytálban, és a kínai kel is szuperül muzsikál például kimchiként.

De ha piacon vásárolsz, akkor is érdemes a különlegesebb vagy kevésbé ismert növények felé fordulni, ugyanis remek lehetőség ez a kísérletezésre. Színes répák, izgalmas fűszernövények vagy nehezebben termeszthető káposztafélék: annyi lehetőséget nyújt a piacozás, amennyire elsőre talán nem is gondolnál. A kistermelők támogatásáról, a rövid ellátási láncokról és a szezonalitásról már nem is beszélve.

Az egyik legízletesebb évszak az ősz.
Kép: canva

Miért érdemes szezonálisan enni ősszel?

Fenntarthatóbb, olcsóbb és egészségesebb! Többet kellene ezzel a kérdéssel foglalkoznunk, hiszen sokszor még mindig ott tartunk, hogy vásárláskor csak beseperjük a megszokott ételeket a kosarunkba. A helyi élelmiszerek választása és a piacozás azonban más irányba viheti el az étkezésünket. A saját termesztés pedig külön univerzum: mindig érdemes új kapukat kinyitni és olyan növényeket ültetni, amelyeket nem ismersz behatóan.

Szeretném elérni azt a pontot, amikor az ételek kiválasztásakor már a rövidebb szállítási út, a kisebb ökológiai lábnyom is bekerül a szempontok sorába. Ráadásul a helyi termelők egészségesebb és sokszor olcsóbb megoldást kínálhatnak a menüd összeállítására. Az ősz pedig legalább olyan izgalmas, mint a nyár: rengeteg zöldség és gyümölcs ilyenkor érik be.

Őszi szezonális zöldségek

Nézzük meg tüzetesebben is, melyek azok a zöldségek, amelyekkel biztosan találkozol a piacon (vagy a kertben), és melyek azok, amelyekkel kevésbé!

Mi lehet jobb egy őszi levesnél?
Kép: canva
  • Tökfélék (sütőtök, főzőtök, cukkini) – rostban, béta-karotinban gazdagok, fontos szezonális táplálékaink.
  • Káposztafélék (kelkáposzta, fejes káposzta, brokkoli, karfiol) – immunerősítők, segítenek felkészülni a hidegebb hónapok betegségeire.
  • Gyökérzöldségek (répa, cékla, pasztinák, zeller) – jó alapok levesekhez, sütve is finomak, de tócsniként, húsok vagy hüvelyesek mellé is millióképpen elkészíthetők.
  • Hagymafélék (vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma) – természetes antibiotikumok.
  • Fekete retek – immunerősítő, emésztést segítő, salátába vagy mézzel köhögés ellen is jó.
  • Csicsóka – magas inulintartalma miatt cukorbetegeknek is hasznos, köretként, levesben fogyasztják elsősorban.
  • Pasztinák – édeskés gyökérzöldség, régen sokat használták, levesbe, pürének kiváló, de sütve is finom.
  • Sütőtök különlegesebb fajtái (hokkaido, pézsmatök, laskatök) – leveshez, körethez, süteménybe nagyszerűek, de sütve, köretként és fermentálva is finomak.
  • Fekete paradicsom, lila répa – ősszel egyre több ősi, színes fajta kapható, magas antioxidáns-tartalommal, melyek tovább színesíthetik az étrended; savanyúságként is remekek.
  • Kelbimbó, fodros kel – mindkettő igazi vitaminbomba, hidegtűrőek, ezért még a tél elején is fogyaszthatod őket; rakott zöldségként, zöldségchipsként vagy pirítva nagyon finomak.
  • Pak choy – a saláta és a káposzta között elhelyezkedő, kissé jellegtelen, de friss ízű zöldség sokáig szolgáltathat vitamint az étkezéseidben; elsősorban ázsiai ételekben, levesekben, salátákban használjuk.
  • Zeller – rostok, vitaminok és antioxidánsok forrása, földes íze teszi különlegessé; gyakorlatilag krumpli helyett is használható; a szárzeller pedig salátáktól kezdve, bármilyen egytálételben extra vitamin- és ízforrás, míg a gumós verzió dióval, körtével, kis parmezánnal vegyítve igazán izgalmas saláta lehet.
Az erdő is ontja magából a finomságokat.
Kép: canva

Őszi szezonális gyümölcsök

A gyümölcsökről se feledkezzünk meg, főleg azért, mert aztán télen olyan nehéz hozzájuk jutni (a déli gyümölcsöket és a szupermarketben kaphatókat most ne soroljuk ide). Ősszel nagyon sokféle gyümölcs kínálkozik vitaminforrásként; a lekvárfőzés, az aszalás és a befőttkészítés is fontos mozzanatai az ősz eleji tevékenységeknek. Amit pedig érdemes kiemelnünk, az, hogy ma már olyan gyümölcsök is megteremnek a kertünkben, melyek korábban elképzelhetetlenek voltak, és ezek közül is van, amelyik most érik. Például a füge vagy a kínai datolya remek őszi gyümölcsforrás, érdemes kiaknázni ezeket az új lehetőségeket.

Harapj bele az őszbe!
Kép: canva
  • Alma, körte – klasszikus őszi gyümölcsök, sokáig eltarthatók, befőtt, lekvár, chutney, aszalvány is készíthető belőlük.
  • Szőlő – gyors energiát ad, rengeteg fajtája van, és antioxidánsokban gazdag. Házilag is készíthetsz mazsolát, de a szőlőlekvár is finom.
  • Szilva – rostos, emésztést segítő, lekvárnak kiváló, de savanyítva, chutney-ként is szuper.
  • Naspolya, birsalma – ugyan ritkábban fogyasztjuk őket, de igazi őszi különlegességek. A naspolyából lekvárt, kompótot és süteményt is készíthetünk, míg a birsalmából lekvár, leves, kompót, sajt vagy akár tea is készülhet.
  • Füge – vitamin- és lédús finomság, amit aszalva, lekvárként vagy sütibe is beletehetsz, de húsok mellé is kiváló.
  • Som – savanykás, vértisztító hatású, régi magyar gyümölcs, lekvár és szörp alapanyaga.
  • Berkenye (madárberkenye, fekete berkenye/aronia) – antioxidánsokban gazdag, immunerősítő bogyó; lekvár, dzsem és szörp is készülhet belőle, illetve bármilyen gyümölcslében kiváló extra vitaminforrás.
  • Vadkörte és vadalma – régi fajták, lekvárhoz, szárítva, kompótnak kitűnőek.

A végtelenségig sorolhatnánk a különféle finomságokat. Annyi biztos, hogy az ősz ízeit érdemes üvegbe zárni, és minél változatosabban használni ezeket a remek alapanyagokat.

Kiemelt kép: canva

search icon