Arcunk is tükrözi, hogy mit reggelizünk
Arcunk is tükrözi, hogy mit reggelizünk

Francia kutatók vizsgálatai alapján kiderült, mely reggelire fogyasztott ételek miatt tűnhetünk kevésbé vonzónak.

A Public Library of Science által kiadott tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői szerint a nyugati országokban a 20. század második felében hatalmas átalakuláson ment keresztül az emberek étrendje. Jelentősen megnőtt többek között a finomított szénhidrátok fogyasztása, mely összefüggésbe hozható  olyan élettani mechanizmusokkal, mint például a hiperglikémia és a hiperinsulinaemia. Ezek pedig hatással lehetnek olyan nem orvosi jellegű tulajdonságokra is, mint az arc vonzereje.

A francia Montpellier-i Egyetem kutatói 52 férfit és nőt vontak be a vizsgálatba, akik életkora 20 és 30 év közötti. Teljesen véletlenszerűen 500 kalóriás, finomított és finomítatlan szénhidrátokban gazdag reggelit osztottak ki a közöttük. A finomított szénhidrátos reggeli francia fehér lisztből készült bagettből, lekvárból, alma– vagy narancsléből és cukros teából vagy kávéból állt. A finomítatlan szénhidrátokból álló reggeli viszont teljes kiőrlésű kenyeret, vajat és sajtot tartalmazott, amelyhez narancs, alma és cukor nélküli kávé vagy tea járt.

A szakértők étkezés előtt és után is megmérték a résztvevők vércukorszintjét, majd ellenőrzött fényviszonyok között lefényképezték őket. A vizsgált személyek portréfotóit később elküldték olyan embercsoportoknak, akiket arra kértek, hogy értékeljék, hány évesek a résztvevők, mennyire férfiasak vagy nőiesek, illetve mennyire tartják őket vonzónak.

A kutatók azt találták, hogy a magas glikémiás indexű reggeli fogyasztása mind a férfiak, mind a nők esetében csökkentette az arc vonzerejét. Erre vonatkozóan a szakértők kifejtették, hogy a magas glikémiás reggeli két órával később hipoglikémiát (alacsony vércukorszint) okozott, ami negatívan hatott a megjelenésre.

A kutatók szerint, a finomított szénhidrátok vércukorszint-emelkedést okozhatnak, amit a szervezet inzulin felszabadításával ellensúlyoz. Ez a reakció túl alacsony cukorszinthez vezethet – ez az úgynevezett hipoglikémia -, és hatással lehet a vérkeringésre, valamint a bőr megjelenésére. A vizsgálatban csak a finomított szénhidrátokat tartalmazó reggeli okozott hipoglikémiát.

David Perrett, a St Andrews Egyetem pszichológiaprofesszora hangsúlyozta, senkit sem lephet meg, hogy az étrend befolyásolja a vonzerőnket is. A gyümölcsök és zöldségek pedig azáltal erősítik a vonzerőt, hogy növelik a karotinoidoknak nevezett növényi pigmentek mennyiségét a bőrben. A cukorban gazdag étrend ezzel szemben bőröregedést okozhat. A vizsgálatból az is kiderült, hogy a finomított szénhidrátok befolyásolhatják a perifériás véráramlást, ami nagyon gyorsan megváltoztathatja a bőr megjelenését.

A tudományos élet hazai és külföldi képviselői a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is részt vettek. Az egészségmegőrzéssel kapcsolatban számos előadás és értékes tanács hangzott el, felhívva a figyelmet a természet adta gyógymódok rendszeres alkalmazására.

(Magyar Mezőgazdaság)

Fotó: Canva

search icon