Az alkalmazkodás a kulcsszó a mezőgazdaságban
Az alkalmazkodás a kulcsszó a mezőgazdaságban

Áder János köztársasági elnök a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva című rendezvényen beszélt a magyar gazdák előtt álló kihívásokról.

A köztársasági elnök szerint az következő években az alkalmazkodás lesz a kulcsszó a magyar gazdák számára. 2050-re közel kétmilliárddal magasabb lehet a Föld népessége, miközben egyre rosszabb minőségű talajon, egyre kevesebb víz felhasználásával kell egyre több jó minőségű élelmiszert előállítani.

A hazai gazdáknak ráadásul a klímaváltozás hatásaihoz is alkalmazkodniuk kell, mely a Kárpát-medencében várhatóan erősebbek lesznek, mint a kontinens más részein. A növénytermesztésben például új technológiákra, a változó körülményekhez alkalmazkodó nemesített fajtákra lesz szükség, miközben a fogyasztói igényeknek is meg kell felelniük.

Áder szerint a gazdáknak alkalmazkodniuk kell a világgazdasági folyamatokhoz, amelyek az elmúlt egy évben 40 százalékos élelmiszerár-emelkedést hoztak, követni kell az Európai Unió szabályozásait, amely 2023-tól célul tűzte ki a növényvédő szerek és a műtrágyák felhasználásának csökkentését, továbbá a biogazdálkodás területének növelését.

Szintén ezen a rendezvényen beszélt többek között Jakab István az Országgyűlés alelnöke és a MAGOSZ elnöke, aki szerint a vízgazdálkodásra kiemelt figyelmet kell fordítani a jövőben, mert ha nincs elegendő víz, akkor nem fog számítani milyen technológiákkal akarunk termelni.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(hirado.hu)

search icon