Ez az 5 élelmiszer biztosan eltűnne a tányérunkról beporzás nélkül
Ez az 5 élelmiszer biztosan eltűnne a tányérunkról beporzás nélkül

Elképzelted már, mi történne veled beporzók nélkül? Ha máskor nem is, március 10-én, a beporzók napja alkalmából érdemes elgondolkodni rajta.

Ha a méhek és nélkülözhetetlen társaik eltűnnének, nem lenne, ami megtermékenyíti a növényeket. Ez a változás a teljes ökológiai rendszert felborítaná, és a tányérunk is másképp nézne ki. De melyek azok az élelmiszerek, amelyeknek búcsút inthetnénk beporzás nélkül? Íme a lista!

Kávé

Számos trópusi és szubtrópusi területen termesztenek kávécserjéket, a növény termésének magjai a kávébabok. A kávéfa fehér vagy rózsaszín virágainak beporzását főként rovarok, többnyire a vadméhek segítik elő. Jó tudni, hogy a reggeli életmentő kávénkat nekik (is) köszönhetjük.

Csokoládé

A kakaónövény számára is nélkülözhetetlen a rovarok általi beporzás. A növény megtermékenyítését méhek és szúnyogok egyaránt segítik, a beporzott virágokból pedig kakaóbabok fejlődnek ki, amelyekből később előállítják a kakaót. Beporzók nélkül kedvenc csokoládénk, csokoládés süteményeink, sőt, a kakaó sem létezne.

Alma, körte

Egy körteültetvénynek kétszer akkora méhcsaládra van szüksége a megtermékenyüléshez, mint más gyümölcsfa-fajtáknak. A méhek a virágok belsejében, a porzós és termős részek közötti porzásban vállalnak aktív szerepet. Jó tudni azt is, hogy az almafák beporzás nélkül sokkal kevesebb termést hoznának, ha egyáltalán teremnének.

Eper

Bár az eper képes önbeporzásra, valamint a szélbeporzás is segíti a virágok megtermékenyülését, a lédús és édes eprek növekedéséhez a méhek munkája elengedhetetlen. A beporzók kipusztulásával az eper nem tűnne el teljesen, de az ültetvények terméshozama drámaian csökkenne, így nehezebben és drágábban tudnánk hozzájutni.

Paradicsom

A paradicsom az eperhez hasonlóan önporzó növény, azonban az egészséges és gazdag termés előállításához beporzók munkájára is szükség van. Beporzás nélkül a termelés jelentősen csökkenne, a paradicsomos szószoktól és mártásoktól, a saláták és szendvicsek fő alapanyagától vehetnénk búcsút.

Hogyan tudjuk óvni a beporzó rovarokat?

Einstein elmélete szerint ha a méhek kipusztulnak, az emberiség legfeljebb 4 évvel élheti túl őket. Éppen ezért nemcsak a mézért, hanem a beporzási munkájuk miatt is rendkívül hálásnak kell lennünk. Alább pár tanács, amelyek megfogadásával védhetjük őket:

  • Ültessünk virágokat, gyümölcsfákat! Ha nincs kertünk, a kis erkély, a gang, vagy akár az ablakpárkány is alkalmas lehet. A beporzóbarát növények többsége balkonládában is komfortosan érzi magát.
  • Hagyjunk saras-vizes területet a kertünkben! Ezzel, a sárral építkező rovaroknak alapanyagot, egyébként pedig itatót biztosítunk.
  • Nyírjuk ritkábban a füvet! A beporzók számára számos fontos élelem – például a cickafark, a vörös- vagy fehérhere – sok kertben eleve terem.
  • Kerüljük a mérgező növényvédő szerek használatát! Vegyszerek nélkül is lehetséges gazdálkodni, kis és nagy léptékben egyaránt.
  • Hanyagoljuk az éjszakai fényt a kertünkben! A beporzó rovarokat a fényszennyezés is veszélyezteti, ha tehát mindenképpen szeretnénk éjszakai lámpát a kertbe, győződjünk meg róla, hogy nem válik rovarcsapdává!
  • Vásároljunk mézet és méhészeti termékeket hazai termelőktől! A méhészek elősegítik a méhek egészségét és munkáját. Mézvásárlással tehát a méhcsaládok életben tartását is támogatjuk.

Amennyiben helyi termelőktől, háztáji gazdaságokból szerezzük be az élelmiszert, a fenntarthatóságért is teszünk. A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó kiemelten foglalkozott.

Forrás és kiemelt kép: BeoBee Méhészet

search icon