Biztonságosabb lett a zámori gólyalakótelep
Biztonságosabb lett a zámori gólyalakótelep

Földkábelbe tette vezetékeit az E.ON Hungária Csoport, hogy megóvja a gólyákat a Pusztazámori Hulladéklerakónál.

Ötvenöt hektáron terül el a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ, az ország legnagyobb, szigorú hazai és uniós környezetvédelmi előírásoknak megfelelően üzemeltetett, fedetlen hulladéklerakója. A folyamatosan érkező szerves hulladék messziről odavonzza a madarakat – olvasható az E.ON közleményében.

A lerakó a sirályok, varjúfélék, gyurgyalagok mellett olyan védett madárfajoknak is táplálkozó- és fészkelőterületet kínál, mint az egerészölyv, a holló, a vércse, a partifecske vagy a fehér gólya. A termetes, több mint másfél méter szárnyfesztávú gólyák számára ugyanakkor a területen futó szabadvezetékek kockázatot jelentenek. Ezt a veszélyt csökkenti most az E.ON Hungária Csoport azzal, hogy a lerakó környezetében a föld alá viszi a középfeszültségű hálózatot, elbontva a légvezetéket.

A beruházással megszűnnek azok a gyakori áramszünetek a térségben, melyet a gólyák fészekrakó tevékenysége, a vezetékre ejtett ágak miatt tapasztalhattak a környéken élők. Stabilabb, üzembiztosabb lesz a térség áramszolgáltatása és vele a hulladéklerakó üzemeltetése is. A fejlesztés emellett a madarak biztonságát szolgálja és kényelmes életteret nyújt számukra. A felszabaduló, vezeték nélküli oszlopokat és kereszttartókat nem bontják el az áramszolgáltató szakemberei, így azok a gólyák biztonságos fészkelő- és kilátóhelyeivé válhatnak majd.

A Pusztazámor környéki rétek és a vizes élőhelyek, halastavak, valamint a Duna és számos csatorna közelségében fekvő zámori lerakó európai összehasonlításban is egyedülálló fajgazdagságú élőhellyé vált a madarak számára. A telepet a természetvédelmi szakemberek „a gólyák gyorséttermének” is nevezik. A hulladéklerakó területén időnként még a ritka, szigorúan védett, az emberlakta helyeket általában kerülő fekete gólyák is felbukkannak. Más madárfajokat is vonz a terített asztal: dankasirályból olykor egyszerre két-háromezer is táplálkozik a területen, de vetési varjak és csókák is hatalmas csapatokban érkeznek. 

Az E.ON a pusztazámori telep mellett 2023-ban végezte el a kaposvári és a Nagykanizsa melletti bagolai lerakó középfeszültségű hálózatának madárvédelmi átalakítását. Az energiavállalat többszáz millió forintot fordít évente a dunántúli és Pest megyei madárvédelmi beruházásokra, elsősorban a költő- és táplálkozóhelyeket érintő kockázatok csökkentésére.

A Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott állatfajaink védelme és fenntartása, melyet a Your Planet kiállítás mutatott be. A 18 szigetből álló tárlat több mint 6500 négyzetméteren kapott helyet, és különleges vizuális megoldásokkal tette kézzelfoghatóvá a fenntarthatósági és környezetvédelmi kihívásokat, melyekkel az élővilággal együtt szembe kell néznünk.

(E.ON)

Fotó: E.ON / MME

search icon