BLW, ami jó volt a régi idők babáinak

BLW, ami jó volt a régi idők babáinak
BLW, ami jó volt a régi idők babáinak

A hozzátáplálás megkezdése izgalmas lépés az egész család számára. Az anyatejen vagy tápszeren túli élet új élményeket hoz a baba (és családja) életébe, ám ezt számos módon elkezdhetjük. A BLW (baby lead weaning) nem új irányzat, sokan mégsem ismerik eléggé, sőt megkockáztatom, némelyek elítélik. Hogy mik az előnyei, és miért érdemes a babánkat ezzel bevezetni a gasztronómiába, azt a saját tapasztalataimmal és Okos Tímea Kitti tanácsaival mutatom be ebben a cikkben.

Már pár hónapos korában tudtam, hogy a gyermekem BLW-s baba lesz. Az étkezés ugyanis olyan fontos szerepet tölt be a családunk életében, hogy azt szerettem volna, a kisfiunk is kiélvezhesse, megtapasztalhassa, amit az étel nyújtani tud. Ízeket, állagokat szerettem volna megismertetni vele, és nem egy táblázat alapján hozzátáplálni. Leszögezném már az elején, minden szülőnek egyéni döntése, hogy pürével, a tápanyagokat fokozatosan bevezetve eteti-e a gyermekét, vagy falatkás hozzátáplálást választ-e. Ebben a cikkben semmiképp sem ítélkezni akarok (azt úgyis annyian megteszik az anyák felett), sokkal inkább bemutatni ezt az irányt, az előnyeit és a tapasztalataimat.

Mi az a BLW?

Először is tegyük tisztába, mit is jelent a BLW! A klasszikusnak mondható hozzátáplálás gyümölcs- és zöldségpürével kezd, és fokozatosan vezeti be az allergéneket: a tojást, a tejet, a glutént, a csonthéjasokat stb. Már akár 3–4 hónapos koruktól kezdve étkeznek a babák kanállal, az étel mennyiségéről a szülő dönt.

A maci alakú babacsinta túrókrémmel
Kép: Granát-Galló Tímea

Ezzel szemben a BLW már az első alkalommal is falatkákat kínál a babának, ahol ő szabadon dönthet az étkezésének mikéntjéről. Majszolhat, megtapasztalhatja az ételek állagát, nincsenek táblázatok, a baba azt eszi, amit a család, és kanalazás sincs. A gyermek maga eszi meg az elé tett ételt először kézzel, majd kanállal és villával. Nincsen görcsölés a mennyiségek felett: a gyerek maga dönti el, mennyit szeretne enni egy-egy ételből.

A turmixgépek és bébiételek kora előtt sem volt ez másképp: az anyák nem főztek külön a gyerekeknek, nem pürésítettek. A baba azt ette, amit a család. Emellett ma már az is egyértelmű, hogy a babáknak nincs szükségük szilárd ételekre féléves korukig, sőt, nincsenek is felkészülve hamarabb az anyatejen vagy tápszeren túlmutató élelmiszerekre. A babák ösztönösen maguktól szeretnének enni: megfogni, megízlelni az ételeket, próbálkozni, felfedezni.

És utána, ahol a kisfiú már felespohárra váltott.
Kép: Granát-Galló Tímea

BLW a gyakorlatban: mi is így kezdtük

Egy olyan családban, ahol a gasztronómia fontos, ahol változatosan főznek, szeretik a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, nem is lehetett kérdés, hogy mi lesz a hozzátáplálás útja. Okos Tímea Kitti tudásanyagát elolvasva szépen felkészültünk a nagy gasztrokalandra, és belevágtunk. De miként is kellett felkészülni?

A kezdetek

Először is a babának meg kell érnie arra, hogy szilárd ételeket fogyasszon. Hamarabb rátukmálni az ételt nem ildomos. Már csak azért sem, mert így már a kezdetek kezdetétől rossz élményként viszonyul az étkezéshez. Nézzük, mi az az 5 jel, amiről tudhatod, hogy belevághattok:

 • betöltött 6 hónapos kor,
 • a nyelvkilökő reflex eltűnése,
 • a fej és a törzs biztos tartása (nem az önálló ülés a fő feltétel, hanem az, hogy a baba egyenesen tudja tartani magát),
 • az ételek iránti érdeklődés,
 • képesség a tárgyak (ételek) megfogására és szájhoz emelésére.
Nem gusztusos, ellenben jó étvágyú befejezés
Kép: Granát-Galló Tímea

Esetünkben például a kiülés jóval később valósult meg (nem volt kapkodó idegbeteg a mozgásfejlődés terén), mégis remekül meg tudta tartani magát, sokáig az ölünkből evett. Minden más kritériumnak megfelelt, így 6 hónapos korában bele is vágtunk. Természetesen puha ételekkel indítottunk: párolt édesburgonya, párolt alma és körte, banán, párolt répa stb. A fűszerezést sem hagytuk ki, a só kivételével, ugyanis a só használatát a BLW szabályai nem engedik meg. Emellett dönthető etetőszéket sem szabad használni, bár az elején a még ülni nem tudó babákat úgyis ölből eteti a szülő.

Élmények és tapasztalatok

Az első próbálkozások szép lassan bontakoztatták ki a fiam ízlését és kíváncsiságát. A BLW-nek ugyanis ez az egyik legnagyobb előnye: hagyja, hogy a baba felfedezze a táplálkozás örömét. A rengeteg szabály, az ajánlások amúgy is gúzsba kötik a szülőt és gyereket egyaránt, és ez nem csak az étkezésre vonatkozik. A gyermeknevelés (vagy, ahogy az első két évet hívom, gyermek-életbentartás) ma már határok, kötöttségek végeláthatatlan sora. Miért hagynánk, hogy az étkezés is ilyen legyen? A világ hatalmas egy gyermek számára, tele élményekkel és újdonságokkal. Az étkezés is élmény, ráadásul a babák sokkal kifinomultabban ízlelnek, mint mi. Nincs eltolva az ízlelésük cukorral, ízfokozókkal, csak a tiszta, finom ízeket érzik.

Bababarát mézeskalács
Kép: Granát-Galló Tímea

Gyermekem szerencsére az első pillanattól kezdve örömmel eszik (habár itthon is ezt látja). A BLW-nek pedig óriási szerepe van ebben. A párolt zöldségeket lassan kiegészítette a hús, a tejtermék, a kenyér. Nem egy táblázat alapján haladtunk, hanem azt kapta, amit mi is ettünk. Kezdetben csak napi egyszer, és minden esetben szopizott utána, hiszen az anyatej volt a fő tápláléka. Később fokozatosan növeltük az étkezések számát.

Szabályok és teendők a BLW kapcsán

Habár maga az étkezés nem kötött, mégis vannak dolgok, melyekre oda kell figyelnie a BLW-zni vágyó szülőnek.

 • Sófogyasztás: ennek mértéke kezdetben zéró, így a BLW a füstölt árukat kizárja.
 • Mindent alaposan meg kell főzni, nyers tojás, hal és hús sem fogyasztható.
 • 1 éves kor alatt a méz tilos, az édesítőszer és a cukor szintén kiiktatandó.
 • Pasztörizált tejből készült tejtermékek adhatók.
 • A halfogyasztásra oda kell figyelni a hal esetleges higanytartalma miatt.
 • A fulladásveszélyre is figyelni kell, ezért a megfelelő módon kell felvágni az ételeket. (Erre rengeteg példát, sőt applikációt is találhatsz a neten, én is innen tájékozódtam.)

A tartósítószereket és az adalékanyagokat is kerülni kell. Ezt jó lenne minden gyerekre érvényesíteni, még ha ez nem is lehetséges. Az 1. évben minden szabályt be kell tartani. A 2. életévig pedig fokozottan oda kell figyelni rájuk, hiszen az első 1000 nap kiemelten fontos a gyerek életében a táplálkozás szempontjából is.

Tehát a lényeg az, hogy természetes, egészséges alapanyagok határozzák meg a gyermek étkezését. Nem kell táblázatokra hagyatkoznod az allergének kapcsán sem. Az új ajánlások szerint ugyanis, ha nincs ismert allergia a családban, akkor már a hozzátáplálás elejétől be lehet vezetni az allergéneket. Ezt számos tudományos cikk alátámasztja. Persze mindennek érdemes alaposan utánaolvasnunk.

Változatos étkezések, rengeteg egészséges alapanyag
Kép: Okos Tímea Kitti

A BLW előnyei

Okos Tímea Kitti a hazai BLW egyik „szóvivője”, aki nemcsak könyvet írt a témában, hanem receptekkel is szolgál. Éppen ezért őt kértem meg arra, hogy térképezzük fel a BLW (nyilvánvaló) előnyeit.

Az egyik legnagyobb előny, amit a BLW kapcsán kikiálthatunk, a családi egység erősödése. A falatkás hozzátáplálás során ugyanis a baba is résztvevője az étkezésnek, így a családi közös időtöltésnek is. Hiszen sok esetben tapasztalható, hogy a baba a pürés étkezések alkalmával egyáltalán nem akarja elfogadni az ételt, sokkal jobban érdeklődik a szülők tányérja iránt. A BLW ezt a problémát az első pillanatban kiküszöböli: a baba ugyanazt az ételt kapja, mint a szülők, így az étel elutasításától való félelem be sem épül a közös étkezésekbe.

Közös étkezés: mindenki ugyanazt eszi.
Kép: Granát-Galló Tímea

Nyitottságra nevelnéd? BLW-zz!

Óriási előny az is, hogy a gyermek és az étel kapcsolata nem erőltetésre, kényszerre és aggodalomra épül, hanem a nyitottságot és a közös időt helyezi előtérbe. A BLW egyik alapelve ugyanis az, hogy nyitott, enni akaró és enni szerető gyerekeket neveljünk, akik a nulladik perctől megtapasztalhatják az ételt, és egészséges kapcsolat alakulhat ki köztük és a gasztronómia között. A grammra pontos étkezések, az ezen való szorongás helyett sokkal inkább az egészséges, színes, teljes értékű ételeken van a hangsúly: a BLW szemléletet is ad az étkezéshez, nem csak magát az ételt.

Ez az étkezési módszer formálja a gyermek ízlésvilágát is. Saját tapasztalat, hogy mennyivel élvezetesebb így utazni, éttermezni vagy akár csak kimenni a kertbe és megkóstolni, ami ott terem. A BLW-s gyerekek étkezése ugyanis – a szemléletmódjuk okán – nem torkollik elutasításba, az evés körüli harcba, könyörgésbe. Képesek megszeretni a karakteresebb ízvilágot is. Az első pár hónap hozzátáplálása ebből a szempontból nagyon fontos Okos Tímea Kitti szerint is: ilyenkor a babák még mindenre nyitottak, tehát ha az étkezéseikben megjelenik a változatosság, a későbbi dacos időszak is könnyebben kezelhető.

Bárhová is utazz, a gyermeked szívesen kipróbálja majd az újdonságokat.
Kép: Okos Tímea Kitti

Nyilvánvaló előny az is, hogy a változatosabban, színesebben táplálkozó gyerekek bélflórája, mikrobiomja és annak diverzitása is sokkal jobb. Mindezt kutatások is igazolják, és ma már tudjuk, hogy az immunrendszer legnagyobb részét a bélrendszerünk adja. Az ilyen módon táplált gyerekek esetében tehát sokkal változatosabb mikrobiom alakul ki, ami a későbbiekben is fontos lesz egészségi állapotuk szempontjából.

Mennyire kell félni a fulladástól?

A hozzátáplálást illetően gyakran megjelenő probléma a fulladástól való félelem. Aki látott már öklendező babát, az tudja, miről beszélek. Ha tisztában vagy a történések hátterével, sokkal nyugodtabban belevághatsz.

A szakértő szerint a pürés hozzátáplálás során is cél, hogy mielőbb falatkára váltsunk. Ilyenkor gyakori visszatérő probléma, hogy a fulladástól való félelem miatt a pürézésben ragad a család, így a gyerek válogatós lesz: nem ismeri a különböző állagokat, így nem nyit az új ételek felé.

Nincs is jobb a kukoricánál!
Kép: Granát-Galló Tímea

A későbbiekben a BLW-s babáknak nincs szükségük váltásra az étkezésükben, hiszen a kezdetektől fogva falatkázós módszerrel étkeznek. Ezzel szemben a pürével indított táplálás során a baba megszokja, hogy beleömlik a szájába az étel, nem kell rágnia. Érthető, ha hirtelen fogalma sincs, mihez kezdjen a darabokkal.

A fulladásveszély miatt fontos, hogy megfelelő módon kínáld a gyereket. Ha puha falatkákkal eteted, jóval kisebb, szinte nem létező a veszélye annak, hogy a baba félrenyeljen. Annál is inkább, mivel a babák öklendezőreflexe jóval fentebb indul be, mint a felnőtteké. Sokszor láttam én is, hogy a torkáig el sem jutott a falat, mégis visszaköpte (főleg az olyan gyerekeknél érdekes ez, akik mindent a szájukba tömnek egyszerre, mint esetünkben). Az öklendezés tehát reflexszerű, ismerős dolog a babáknál: ami nekünk ijesztő, az nekik természetes tanulási folyamat.

Belevágnál? Ezekre figyelj oda!

Arra kértem a szakértőt, mondja el, mik a legfontosabb tanácsok a falatkás hozzátáplálást illetően.

Elsődlegesen a saját étkezésedre kell rápillantani: az étkezéshez való viszonyod, szokásaid, szorongásaid a gyermek későbbi hozzáállásának alapvető forrásai lesznek. Mikor lenne alkalmasabb megreformálni az étkezést, ha nem a hozzátáplálás előtt? Tedd fel magadnak a kérdést: miért szorongsz azon, ha nem eszik a gyereked? Milyen rendszer van az étkezésedben? Van benne egyáltalán? Leülsz az asztalhoz enni, vagy csak futva kapod be az ételt? Az egészséges és szezonális ételeket vagy a készételeket részesíted előnyben?

A változatos étkezés az egész családnak jár.
Kép: Granát-Galló Tímea

A hozzátáplálás remek alkalom arra, hogy kiküszöböld a táplálkozásod hibáit, hogy a gyermekednek már egy jobb mintát adhass tovább.

Azt is tudatosítani kell magadban, hogy az étkezésekhez való hozzáállást is átadod a gyermekednek, nemcsak magát az ételt. Az, hogy a gyereknek milyen lesz a viszonya az étkezéshez, nem azon fog múlni, hogy pontosan mit kap, hanem azon, hogy ez milyen környezetben történik. A BLW alapelve, hogy a család együtt étkezzen, minőségi időt töltsön el. Ez pedig óriási hatással lehet a gyerekre már az első pillanattól kezdve.

Figyelj a szabályokra!

Fontos, hogy betartsd a kínálás szabályait is. A fentebb említett tiltólistás ételek mellett az élelmiszerek méretét, állagát is figyelembe kell venni, de az alapelveken túl tényleg mindent adhatsz a gyermekednek. Ez pedig olyan szabadságot ad neked is, amely könnyebbé és izgalmasabbá teszi a hozzátáplálást és a közös étkezéseket is.

Jól látszik: ujjnyi vastagságra vágott falatok kerülnek a baba tányérjára.
Kép: Okos Tímea Kitti

Amire érdemes még odafigyelni, az a változatosság. A hagyományosnak mondható pürés rendszerrel szemben a BLW alapjaiban nem optimális ugyanazt kínálni napokig. A cél sokkal inkább az, hogy minél több ízt, állagot és alapanyagot ismerjen meg a baba, így a későbbiekben is nyitottabb lesz. Ezen túl tedd félre az elvárásaidat! Nem az a cél, hogy grammra pontosan bekebelezze az elé rakott ételt, hanem hogy ismerkedjen, megfogja, szétnyomja, megízlelje az ételeket. Tisztán emlékszem, az első alkalommal volt, hogy egy körömnyi étel sem ment le a babám torkán, mára mégis csodásan étkezik, és örömmel eszik. Hagyni kell, hogy a babák a saját tempójukban ismerkedjenek és ízleljenek: te sem örülnél, ha minden alkalommal ki lenne mérve az ételed, és valaki pálcát törne feletted, ha nem bírod megenni.

A BLW-be bőven belefér az is, ha kis segítségért nyúlsz, és nem mindig házi készítésű meleg ételt teszel a gyerek elé. Nem ördögtől való a bolti kenyér, a tortilla vagy a rántott hús krumplival. Annál fontosabb, hogy ezeket is zöldségekkel kínáld, minél sokrétűbb ételt tegyél a gyerek elé. A hagyományos ételek megmutatása, tisztelete éppúgy feladatod, mint az, hogy alapvető legyen a baba számára a zöldség- és gyümölcsfogyasztás.

Az étkezés örömforrás a legkisebbeknek is

Nem szeretnék elfogultan nyilatkozni, de a gasztronómia tekintetében nehéz visszafognom magam. Sajnos, bármennyire is szeretném, nem vagyok feddhetetlen. A fiam már evett cukrot, sőt sütit is, mégsem érzem, hogy máglyán a helyem. Ugyanis a kiegyensúlyozott étkezés része, hogy olykor, események alkalmával megízlelheti az édességeket. Emellett kifejezetten büszke vagyok arra, hogy válogatás nélkül eszi a zöldségeket, a savanyú káposztát, a halat imádja, és a hüvelyesekért is odavan. Ismeri az ázsiai ízeket, evett már kagylót, garnélát, rament, és a tofu is az étrendje része. Odavan a gyümölcsökért, kecsketejet iszik, mindenre nyitott, és szívesen kóstol új dolgokat. Félreértés ne essék, tudom, hogy ez változhat, és lehet ürestésztakorszak, de az alapízlése már kialakult. A célom az, hogy minél színesebben, gazdagabban táplálkozzon, hogy ne csak 2–3-féle ételt egyen szívesen, és ha valami újat teszek elé, örömmel fogyassza.

Ilyen gyorsan rament még nem evett meg senki.
Kép: Granát-Galló Tímea

Az idényzöldségek, -gyümölcsök mellett igyekszem húsmentes napokat is beiktatni, őt kifejezetten nem érdekli, hogy eszik-e egy nap húst, vagy sem. Habár vannak bizonyos nasik, amelyeket szívesen fogyaszt (például gyümölcsszeletet), ezeket az étkezések részeként adom neki, nem jutalomként vagy főétkezésként.

Habár a mai védőnői hálózat nagy része vagy nem ajánlja, vagy nem is ismeri a BLW-t, ez a rendszer elavult voltából ered. A 2019-ben kiadott ajánlást már módosították, mégis sokkal elmaradottabb, mint a nyugati országok hozzáállása. A világ fejlett országaiban már nem a pürés hozzátáplálás az evidens, mi mégsem akarjuk hozzászoktatni a gyerekeket az önálló étkezéshez, hanem szigorú szabályok szerint kezdik el közös útjukat az étellel.

Borzasztóan nehéz szülőként minden ajánlást fejben tartani, odafigyelni, a megfelelő fogkrémet venni, a legjobb fürdetőt kiválasztani stb. Ha az olyan egyértelmű és hétköznapi örömökben, mint az étkezés teret engedünk a gyerekeknek, ha nyitottan megkóstolják az új ételeket, nemcsak egészségesebbek lesznek, hanem kielégül gyermeki kíváncsiságuk is.

Kiemelt kép: Okos Tímea Kitti

Az egészséges és a fenntartható étrend sokszor kéz a kézben jár. Ezzel a témával kiemelten foglalkozott a Planet Budapest 2023 rendezvény is. Étkezési szokásaink megváltoztatásával nemcsak a saját, hanem a bolygó egészségéért is sokat tehetünk.

search icon