Januártól a biohulladékot is elkülönítetten gyűjthetjük!
Januártól a biohulladékot is elkülönítetten gyűjthetjük!

A kormány számos intézkedést tett annak érdekében, hogy Magyarország minél gyorsabban átállhasson a körforgásos gazdaságra, amelynek révén egyre kevesebb termék válik hulladékká, és a képződő szemét a lehető legnagyobb arányban nyersanyagként hasznosul újra. A célkitűzés eléréséhez újabb lépés, hogy az év elejétől hazánkban is elindul a biohulladék széleskörű, vagyis a konyhai zöldhulladékot és élelmiszerhulladékot is magában foglaló elkülönített gyűjtése. 

Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár arra hívja fel a figyelmet az Energiaügyi Minisztérium sajtóközleményében, hogy idén júliustól az új koncessziós modellben a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi a hulladékgazdálkodást. Ezzel együtt – a brüsszeli elvárásoknak megfelelően – be lett vezetve a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer, amelyben a környezetszennyező termékek gyártóinak „a szennyező fizet” elve alapján finanszírozniuk kell a termékeik után képződő hulladék gyűjtését, elszállítását és kezelését.

A jövő év elejétől kötelező visszaváltási díjas rendszer működik majd hazánkban, amely hozzájárul ahhoz, hogy néhány év alatt elérjük a PET palackok 90 százalékos visszaváltási arányát. Januártól kezdetét veszi továbbá a biohulladék széleskörű elkülönített gyűjtése, ez pedig biztosítja, hogy a hasznosítás eredményeként a természetes szervesanyag-körforgásba minél nagyobb tisztaságú anyag kerülhessen vissza, és csökkenjen a hulladéklerakókon elhelyezésre kerülő települési szemét biológiailag lebomló tartalma.

A Magyar Közlönyben december 14-én megjelent kormányrendelet rögzíti, hogy az érintett háztartások az elkülönített gyűjtési rendszerben az erre a célra rendszeresített hulladékgyűjtő edényzetben gyűjthetik a konyhai zöldhulladékot (nyers zöldség- és gyümölcsmaradék, kávézacc, teafű, fűszerek, gyógynövények, tojáshéj) és a konyhai élelmiszerhulladékot (hulladékká vált konyhai étel és élelmiszer).

A gyűjtésre szolgáló hulladékgyűjtő edényzetet, valamint a biohulladék átvételét, gyűjtését és elszállítását a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. biztosítja. A koncessziós társaság elsősorban házhoz menő gyűjtést vezet be, de emellett lehetőség lesz a biohulladékot a kijelölt hulladékgyűjtő-pontokon, és a későbbiekben a társaság vagy koncesszori alvállalkozó által üzemeltetett hulladékgyűjtő-udvaron is leadni. A kerti zöldhulladék átvétele az eddigi megszokott rend szerint folytatódik.

Magyarországon 2010 óta az újrafeldolgozott hulladék aránya több mint kétszeresére nőtt, és ezután még tovább emelkedhet a hulladékok gyűjtési és hasznosítási aránya. Ez növeli a hulladékokból előállított másodnyersanyagok kínálatát, mérsékli az elsődleges nyersanyagok felhasználását, ezáltal segíti a jogellenes hulladéklerakás és hulladékelhagyás visszaszorítását, valamint csökkenti a környezeti terheket.

Forrás: Energiaügyi Minisztérium
Kiemelt kép: Canva

search icon