Az idei volt minden idők legmelegebb januárja
Az idei volt minden idők legmelegebb januárja

A Copernicus Klímaváltozási Szolgálat adatai szerint, egymás után ez a nyolcadik hónap, amely a legmelegebbnek bizonyult a korábbi évek azonos hónapjaihoz képest.

Az idei volt a legmelegebb január a mérések kezdete óta – az ENSZ szakosított intézménye, a Copernicus Klímaváltozási Szolgálat jelentése szerint. A hőmérséklet a világon átlagosan 13,14 °C volt, ami 0,7 fokkal haladja meg az 1991 és 2020 között mért januári átlaghőmérsékletet, illetve 0,12 fokkal magasabb, mint az eddigi legmagasabb átlaghőmérséklet januárban, amelyet 2020-ban mértek.

Európán kívül a hőmérséklet jóval az átlag felett volt Kanada keleti, valamint Afrika északnyugati részén, a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában, viszont Kanada nyugati részén, az Egyesült Államok középső részén és Kelet-Szibéria nagy részén az átlag alatt maradt.

Zsinórban ez a nyolcadik hónap, amely a legmelegebbnek bizonyult a korábbi évek azonos hónapjaihoz képest. A mostani január 1,66°C-kal volt melegebb, mint az iparosodás előtti referenciaidőszak, az 1850 és 1900 közötti időszak januári becsült átlagértéke.

A globális átlaghőmérséklet az elmúlt tizenkét hónapban is a legmagasabb volt: 0,64°C-kal haladta meg az 1991 és 2020 közötti hasonló időszak átlagát, illetve 1,52°C-kal az 1850 és 1900 közötti éves átlagot.

A Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is számos előadás és kerekasztal-beszélgetés hangzott el a szélsőséges és változékony időjárással kapcsolatban, valamint a globális felmelegedés miatt bekövetkező természeti katasztrófák is több szakmai fórumon napirendre kerültek.

(Euronews)

Fotó: Canva

search icon