Ezernél is több „zöld óvoda” működik hazánkban
Ezernél is több „zöld óvoda” működik hazánkban

Az óvodák közül már 1136 intézmény rendelkezik a „zöld” minősítéssel, ami azt jelenti, hogy minden negyedik gyermek zöld óvodába jár.

Keszthelyi Nikoletta, az Energiaügyi Minisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Biatorbágyi Általános Iskola és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában tartott ökoiskola címátadó ünnepségen arról beszélt, hogy a „zöld óvodák” az ökoiskolák előszobájának tekinthetők, mivel egymásra épülnek a képzéseik. Hozzátette, az ökoiskola cím nemcsak elismerés, hanem felelősség is a környezetért és a jövő generációjáért.

Mindenki feladata példát mutatni és együtt dolgozni a fenntarthatóbb jövőért. Az ökoiskola cím elnyerése nemcsak kitüntetés, hanem annak a bizonyítéka, hogy a díjazott iskolák a tanulás mellett azon értékek közvetítésének színterei, ahol a környezettudatosság, az együttműködés és a felelősségvállalás a mindennapok részét képezi – fűzte hozzá a helyettes államtitkár.

Keszthelyi Nikoletta elmondta, hogy az Energiaügyi Minisztérium kiemelt figyelmet fordít a környezeti nevelésre és a szemléletformálásra.

Hisszük, hogy mindezt már kisgyermekkorban szükséges megkezdeni, hogy a most felnövő nemzedék számára természetes legyen a környezettudatos életmód.

A helyettes államtitkár azt mondta, hogy a minisztérium támogatja a magyar sajátosságnak számító Zöld óvoda program és hálózat működését, amelyekben a korcsoportoknak megfelelő élményekre és tapasztalatra épülő tevékenységorientált nevelésben részesülnek a gyerekek. Keszthelyi Nikoletta arról is beszélt, hogy a minisztérium által támogatott szemléletformálási, környezetnevelési programok között van az Országos iskolakert fejlesztési program, amelyben 2019 óta öt ütemben 135 óvodakertet és 202 iskolakertet alakítottak ki.

Balatoni Katalin a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára elmondta, hogy 24 évvel ezelőtt 22 iskola részvételével indult az ökoiskola kezdeményezés, amelyben ma 1400 intézmény vesz részt. Hozzátette, hogy az idén 286 feladatellátási hely és 235 intézmény nyerte el az ökoiskola minősítést.

A környezeti nevelés támogatása, a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a tudományos élet számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

(Energiaügyi Minisztérium)

Fotó: Canva

search icon