Elindult a verseny a „Zöld Óvoda” cím elnyerésére
Elindult a verseny a „Zöld Óvoda” cím elnyerésére

Immáron benyújthatók a pályázatok a „Zöld Óvoda” cím elnyerésére. Az intézmények célul tűzték ki, hogy működésük és környezeti nevelésük során figyelembe veszik a környezetvédelem, és a fenntarthatóság szempontjait.

Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára elmondta, hogy a programban részt vevő óvodákban a gyerekeket többek között zöldséges- és virágoskertek kialakításával, és gondozásával próbálják közelebb vinni a természethez.

Az intézmények berendezését természetes anyagok felhasználásával alakítják ki, a nyersanyagok beszerzésénél előnyben részesítik a helyi piacot és termelőket, és a mindennapi működés során törekednek a környezetkímélő anyagok használatára. Az államtitkár felidézte, hogy a 18 éve működő program óvodapedagógusok önkéntes kezdeményezésével és a kormány támogatásával indult. Raisz Anikó hozzátette, hogy különösen fontosnak tartják, hogy a gyerekeket a legkisebb kortól elkezdjék tudatosan és játékosan a környezetvédelemre, és a fenntarthatóságra nevelni.

A pályázatokat június 20. és szeptember 30. között lehet benyújtani. Az óvodáknak jelentkezésükben ismertetniük kell, hogy melyek azok a környezetbarát, fenntarthatósági szempontok, melyeket figyelembe vesznek működésük során.

Raisz Aikó hozzátette, hogy jelenleg 1136 zöld óvoda tartozik a hálózathoz, ami több mint tízszeres növekedés a kezdetekhez képest. Ez azt jelenti, hogy ma már minden negyedik gyermek zöld óvodába járhat. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a gyerekek szemléletformálásával olyan változásokat lehet elérni, amelyek hosszú távon hatnak a mindennapokra.

A „Zöld Óvoda” minősítő cím pályázat elősegíti a környezettudatos értékek és szokások elterjesztését, valamint biztosítja a fenntarthatósági szempontok beépítését az intézmények működtetésébe. A cím elnyerése biztosítékot jelent a szülők számára, hogy gyermekeik környezettudatos nevelésben részesülnek, ennek során nyitottabbá válhatnak a természet jelenségeire és életüknek így szerves részévé válik a fenntarthatóság és környezetkímélő szemlélet.

A felhívással kapcsolatos további részletek a Zöld Óvoda weboldalon érhetők el.

A környezeti nevelés támogatása, a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a tudományos élet számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

(Energiaügyi Minisztérium)

Fotó: Canva

search icon