Nagy sikerrel halad az Iskolakert program
Nagy sikerrel halad az Iskolakert program

Az Iskolakert program jelenlegi, ötödik ütemében országosan 25 óvoda- és 25 iskolakert kerül átadásra.

Koncz Zsófia az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Gesztelyi Gyermekálom Napközi-otthonos Óvoda kiskertjének avatásán kiemelte a környezettudatosság és az egészséges életmód fontosságát. Rámutatott arra is, hogy számos program indult ennek jegyében, mint a Zöld óvoda program, a Kölcsönkapott levegő szemléletformáló program és a Te szedd! önkéntes hulladékszedő mozgalom.

Az Iskolakert programmal kapcsolatban 2018-ban indult az „ötletelés”. Régen a kiskertekben a gyerekek sok ismeretet szereztek a zöldségekről, gyümölcsökről, és a fűszernövényekről. Ezt a hagyományt igyekszik pótolni a program. A korábbi átadó ünnepségeken is látszott, hogy a gyerekek nagyon örülnek a saját kiskertnek, szeretettel gondozzák, és a szakemberek egyértelmű álláspontja, hogy az óvodai nevelésben óriási szerepe van az itt végzett tevékenységnek – közölte Koncz Zsófia.

Az iskolakertekről szóló kiadványt idézve elmondta, hogy a pedagógusokra különleges fontosságú feladat hárul. Nem mindegy ugyanis, hogy hová vetik el a magokat, hiszen az azokban szunnyadó élet növekedéséhez és kiteljesedéséhez élő közegre van szükség, mint amilyen egy óvoda- vagy iskolakert.

Az óvoda igazgatója, Jecsné Farkas Ágnes kiemelte, hogy a program által gazdagodik a pedagógusok módszertani kultúrája az élményközpontú környezettudatos nevelés területén, egészséges bio élelmiszereket állítanak elő, a gyerekek nagy örömmel vesznek részt a munkában, mozognak a friss levegőn, közvetlen tapasztalatot szereznek a növényekről, fejlődik a türelmük, felelősségtudatuk, kooperatív készségük, és a sajátos nevelést igénylő gyermekekre is jó hatással van.

A környezeti nevelés támogatása, a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a tudományos élet számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

(Energiaügyi Minisztérium)

Fotó: Canva

search icon