Egy tonna gomba a sivatagból
Egy tonna gomba a sivatagból

Az első sivatagi gombafarmon, Abu-Dhabiban havonta 1 tonna gombát termesztenek.

Az ehető gombák a természetben általában sötét, nedves erdei alomból vagy lehullott faágakon nőnek. A modern technológia világában azonban nincs akadálya annak, hogy a sivatagban is gyűjtsünk gombát – legalábbis egy lengyel házaspár Liliana Slowinska üzletfejlesztési szakember és Wojciech Slowinski villamosmérnök által alapított Abu-Dhabiban működő Below Farm nevű cég megtalálta a módját. A Below Farmon a gasztronómiában nagyra értékelt fajtákat termesztik, például osztrigagombát, a shiitake-t és az oroszlánsörény-gombát.

Üzleteknek és közvetlenül a fogyasztóknak frissen szállítják a gombát, de értékesítik a saját termesztéshez szükséges készleteket is, valamint olyan gombaporokat állítanak elő, amelyek umami ízt (az alapvető édes, savanyú, sós és keserű íz mellett az úgynevezett ötödik íz) adnak a leveseknek és mártásoknak, és fűszerként használhatók.

A cég alapítói szerint kínálatuk jobb, mint az importált gombáké, mert a gombák nagyon könnyen megromlanak és gyorsan veszítenek frissességükből. A vállalat jelenleg havonta egy tonna gombát termel, és a növekvő kereslet kielégítése érdekében tovább szeretne terjeszkedni.

A mesterséges környezetben történő gombatermesztés korábbi, Európában és az Egyesült Államokban kifejlesztett technológiái nem voltak megvalósíthatóak a forró Abu-Dhabiban, ahol a nyári hőmérséklet elérheti a 40 Celsius-fokot. A sivatagi körülményekre kialakított rendszer négy speciális kamrából áll, amelyeket több tíz centiméter vastag szigetelőréteggel borítottak, ami segít hűvösen tartani a belső tereket. Szabályozni tudják a fényt, a hőmérsékletet, a páratartalmat, hogy optimális körülményeket teremtsenek az egyes gombafajták számára. A légnyomás magasabb szinten tartása a kamrákban segít megvédeni a növényeket az erős szelektől és a tartós portól.

Cél az is, hogy a fenntarthatóság eszméjének megfelelően működjön a farm. A termesztett gombákat speciális, főként feldolgozott datolyapálmákból készült blokkokon termesztik. A datolyapálma Abu Dhabi növénytermesztésének 61 százalékát teszi ki, és az elpusztult pálmákat vagy elégetik, vagy a tájban szétszórt kupacokban hagyják. A Below Farm helyet talált nekik a termelési láncban.

A globális gombapiac tavaly több mint 9 százalékkal nőtt, a szakértők számításai szerint 62,4 milliárd dollár értékben, és a piac tovább növekszik, nem utolsósorban a növényi alapú és vegán étrendek növekvő népszerűsége miatt.

A Below Farm ambíciói között szerepel az is, hogy a működési modelljüket zöldebbé tegyék. Jelenleg a farm legnagyobb erőforrás-fogyasztásáért a kamrák elektromos áramellátása felelős, ezért azt vizsgálják, hogyan lehetne a tenyésztéshez használt anyagokat bioüzemanyagként felhasználni a farm energiaellátásához.

A gombafarmhoz hasonló kezdeményezések, az Egyesült Arab Emírségek politikájának részét képezik. Az ország jelenleg az elfogyasztott élelmiszerek 85 százalékát importálja, de ambíciói között szerepel az élelmiszerbiztonság és a hazai termelés növelése.

(interia.pl)

search icon