

A cukkini semleges ízű, de rostban gazdag zöldség. Ráadásul, ha jól érzi magát a kertedben, rengeteg van belőle. Ha fejtörést okoz, mihez is kezdj a terméssel, és télire is betáraznál belőle, segítünk!
Évek óta a mélymulcsban növekednek a tökféléink: cukkini, patisszon, sütőtök, egyszerűen imádják a közeget. Ennek köszönhető, hogy nem lehet kordában tartani őket, és rengeteg termést hoznak. Mivel már a fülünkön jön ki a cukkinitócsni, a grillezett cukkini és a cukkinis tészta, elhatároztam, hogy ideje végre tartósítani is ezt az őrült zöldséget, mert nem csak a fagyasztóban, lereszelve tehető el télire.
Egészen izgalmas ételeket hozhatsz ki belőle: savanyíthatod, készíthetsz belőle relish-t, de akár vajat is.
A relish sűrű, savanykás zöldségmártás, amelyet általában uborkából készítenek. Remekül illik hamburgerbe, szendvicsekbe vagy salátákhoz.
Savanyított cukkini télire (uborka helyett is jó)
A savanyítás a legjobb, amit tehetsz a zöldségeiddel, persze nem árt, ha van elég helyed a kamrában. Ráadásul alig kell hozzá valami.
Hozzávalók (kb. 4 üveghez):
- 1,5 kg kisebb cukkini,
- 1 l víz,
- 2 dl 10%-os ecet,
- 3 ek cukor,
- 2 ek só,
- 1 ek mustármag, bors, kapor, babérlevél, fokhagyma ízlés szerint.
Így készítsd el!
Vágd a cukkinit karikákra vagy hasábokra! Az üvegek aljára mehetnek a fűszerek (kapor, fokhagyma, mustármag). Helyezd el az üvegben a cukkiniszeleteket, és önts rájuk forró, ecetes levet! Végül szorosan zárd le az üveget, és száraz dunsztban hűtsd ki!

Kép: canva
Cukkinilecsó télire
Lecsót elrakni a legjobb ötlet. Bármikor lekaphatsz egy üveg nyarat a polcról. Miért ne dúsítanád ezt az élményt egy kis cukkinivel?
Hozzávalók:
- 2 kg cukkini,
- 2 kg paradicsom,
- 1 kg paprika,
- 2 fej vöröshagyma,
- só, bors, olaj.
Így készítsd el!
Aprítsd fel a zöldségeket, majd pirítsd le a hagymát az olajon! Tedd hozzá a paprikát, a paradicsomot, végül a cukkinit! Főzd puhára, majd jöhetnek a fűszerek. Forrón töltsd bele az üvegekbe, tedd száraz dunsztba! Felbontás után tojással, rizzsel vagy tarhonyával is feldobhatod.

Kép: canva
Cukkini-chutney (pikáns szósz húsokhoz, sajtokhoz)
A chutney szintén jó választás: savanykás, édes, fűszeres finomság, amely sültek, sült zöldségek és szendvicsek jó barátja.
Hozzávalók:
- 1,5 kg cukkini,
- 3 fej hagyma,
- 2 alma,
- 2 dl almaecet,
- 15 dkg barna cukor,
- gyömbér, fahéj, curry, chili ízlés szerint.
Így készítsd el!
Vágd apróra a hozzávalókat, majd lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett főzd sűrűre (kb. 1 óra)! A kevergetést persze néha abbahagyhatod. Ezután a szószt töltsd sterilizált üvegekbe, aztán mehetnek is a száraz dunsztba.

Kép: canva
Cukkinikrém télire
Kenyérre, szendvicsbe, mártogatóshoz tökéletes választás ez a sűrű, ízletes krém.
Hozzávalók:
- 2 kg cukkini,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 1 fej vöröshagyma,
- 1 dl olaj,
- só, bors, petrezselyem.
Így készítsd el!
Pirítsd a hagymát az olajon üvegesre, majd add hozzá a cukkinit! Párold puhára, majd krémesítsd botmixerrel! Ízesítsd ízlés szerint: lehet naturálisabb vagy fűszeresebb, ahogy szereted. Töltsd üvegbe forrón, és tedd a száraz dunsztba!

Kép: canva
Cukkini-relish
Hasonlít a chutney-ra, ám elkészítése, állaga is más. Frissebb, savanykásabb ízvilág jellemzi, remek ötlet tartósításra.
Hozzávalók:
- 500 g apróra vágott cukkini,
- 250 g finomra vágott hagyma,
- 1 piros kaliforniai paprika kimagozva és felkockázva,
- 1 apróra vágott jalapeno paprika,
- 1,5 tk tengeri só,
- 300 g cukor,
- 375 ml ecet,
- 1,5 tk őrölt kurkuma,
- 2 tk mustármag,
- ½ tk bors,
- csipetnyi szerecsendió,
- 0,5 literes üvegek,
- 3-4 fedő és gyűrű.
Így készítsd el!
Ha van aprítógéped, akkor egyszerű a dolgod, a cél az enyhén darabos halmazállapot. Késsel kicsit tovább tart a folyamat: kb. 3–4 cm-es darabokra kell vágni a zöldségeket. Egy nagy tálban keverd össze az apróra vágott cukkinit, a hagymát, a paprikát és a sót, majd jól keverd össze! Hűtsd egy éjszakán át!
Tedd egy szűrőedénybe lecsepegni, majd alaposan öblítsd le, aztán csepegtesd le újra! Öntsd át egy nagy fazékba, add hozzá a maradék hozzávalókat, majd forrald fel! Párold a zöldségeket 10 percig, és kész is a relish. Töltsd a relish-t gondosan fertőtlenített üvegekbe, majd dunsztold ki őket!

Kép: canva
Cukkinilekvár
A hozzávalók elég egyszerűek, és jó eséllyel minden háztartásban megtalálhatók.
- 250 g reszelt cukkini,
- 2 citrom,
- 500 ml víz,
- 400 g cukor,
- 2 darab friss gyömbér.
Így készítsd el!
Kezdd a citromok előkészítésével! Egy éles hámozókéssel pucold le a citrom külső héját, de csak a sárga részt! A citromhéjat, a héjdarabokat vágd vékony csíkokra!
Ezután facsard ki a citromok levét, a magokat szedd ki! A citromok fehér részét is kockázd fel, de a részeket tartsd külön! A citrommagokat és a felkockázott fehér héjat tedd a vízbe egy lábasba! Alacsony lángon főzd körülbelül 30 percig! A térfogat drámaian csökkenni fog, de vigyázz, ne hagyd kiszáradni! Főzés közben a víz besűrűsödik, miközben kivonja a pektint a citrusfélék magjaiból és beléből. Végül egy besűrűsödött gélnek kell létrejönnie. A bélrészeket és a magokat szűrőkanállal távolítsd el!
Add hozzá az összes citromlevet, pépet és héjcsíkot! Ezen a ponton az összes citromnak el kell keverednie, de a magok és a bél nem maradnak majd a lekvárban. Add hozzá a cukrot, az apróra vágott gyömbért és a cukkinit! (Ha enyhébb lekvárt szeretnél, használj kevesebb gyömbért, vagy hagyd ki teljesen!) Vedd magasra a lángot, és forrald gyorsan, amíg a keverék el nem éri a gélesedés fázisát (100 °C)!
Öntsd a kész cukkinilekvárt befőttesüvegekbe, hagyj 6 mm-es szabad helyet mindegyik tetején! Zárd le őket, és tárold hűtőszekrényben a közeli felhasználásig, vagy áztasd forró vízfürdőben 10 percig! Ha körültekintően jársz el befőzéskor, ezt a lekvárt a polcon is tárolhatod, és legalább 12–18 hónapig eláll a kamrában.
Miután a lekvár kihűlt és megszilárdult, meglepően sűrűnek kell lennie (legalábbis egy cukkinilekvárhoz képest). A citrom mindent szépen zselésít pektin hozzáadása nélkül is, még akkor is, ha sok alacsony pektintartalmú cukkinivel keveredett össze.

Kép: canva
Cukkinivaj
Egyszerű és remek ízesítő, amit bármihez hasznosíthatsz, amit sütni kell.
Hozzávalók:
- 3 ek olívaolaj,
- 1 ek vaj,
- 5 gerezd fokhagyma finoman összetörve,
- 2 nagy cukkini, kb. 1-1,5 cm-es kockákra vágva,
- 5-6 szál kakukkfű és rozmaring,
- 1/2 teáskanál finomra őrölt tengeri só,
- 1/4 teáskanál frissen őrölt fekete bors.
Így készítsd el!
Tegyél fel egy nagy serpenyőt közepes lángra! Öntsd bele az olívaolajat és a vajat, és hagyd őket összeolvadni! Vágd fel durvára az összezúzott fokhagymát, és tedd a serpenyőbe! Mehet bele a cukkini. Főzd 15–20 percig, amíg a cukkini puhulni nem kezd! Húzd le a kakukkfű leveleit a szárukról, és add hozzá!
Csökkentsd a hőt, és folytasd a főzést, gyakran kevergesd! A cél az, hogy a cukkini levét elfőzzük, és ízletes, kenhető pasztát kapjunk. Ha a cukkini bármikor barnulni és ragadni kezd, adj hozzá egy kevés folyadékot (víz is jó, de ha van kinyitva egy üveggel, akkor egy kis fehérbor is jót tesz neki), és csökkentsd még egy kicsit a hőt! A teljes főzési időnek körülbelül egy órának kell lennie. Miután megsült, oszd el a krémet két félliteres üvegben! Hűtőszekrényben akár 2 hétig, a fagyasztóban pedig egy évig is eláll.
Kiemelt kép: canva


